İlkbahar mevsiminde atlar kesilip eğlenceler ve etkinlikler düzenleniyor. Türkiye?de at etini yiyen insanlar arasında da aynen Orta Asya geleneğindeki gibi bahar aylarında at kesimlerinde büyük bir artış yaşanıyor. Baharın gelişine atlar kurban ediliyor. At etini yiyen insanlar için bunu yemek her zaman mümkün oluyor.
Şafii, Hanbeli, Zahiri mezhepleri, at etinin helal olduğu konusunda birleşirken, Zeydiye mezhebi haram, Hanefi mezhebi ise mekruh diyor. Bazı kaynaklar ise Hz. Muhammed'in Hayber seferi sırasında at eti yediğini öne sürüyorlar. Dinen durum böyle!
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Kur'an ve sünnet kaynakları incelendiğinde at eti yemenin hükmü ile ilgili kesin bir delil yoktur. Hanefi ve Maliki mezhep imamlarının görüşlerine göre at eti helale yakın mekruhtur. Şafii ve Hanbeli mezhep imamlarının görüşüne göre ise at etinin tüketilmesi mubahtır.
Diğer et çeşitlerinde olduğu gibi at eti de farklı şekillerde tüketilebilir. Bunlardan en yaygın olanı ise haşlama usulüyle pişirmektir. At eti bol suyla yıkanır ve büyük yağ parçalar, damarları temizlenir. Daha sonra su dolu tencereye eklenir ve kısık ateşte pişirilir.
İlgili 34 soru bulundu
Tadı hafif. Yaşlı atlarsa koyu renge ve ağır tada sahip. At eti kuzu ve dana etinden nispeten yumuşak ve tatlı.
At eti fazlaca katı ve lifli yapıya muktedirdir. Çiğnendiği zaman parçalamada ve yutmada güçlük çekersiniz. Aldığınız et koyu renkte, aşırı lifli yapıda ve sert ise bu etten at eti ya da eşek eti olarak şüphe edebilirsiniz.
İslam. At eti; Ebû Hanîfe'ye göre ise tahrîmen mekruhtur. Hanefî literatüründen zâhirü'r-rivâye eserlerinde “mek-ruh”, Hasan b. Ziyâd rivayetinde “haram” nitelemesi geçmekte ise de, asıl belirtilmek istenen husus bunu yemenin helâl olmadığıdır. İmâmeyn ise (Ebû Yûsuf ve Muhammed) at eti yemeyi mekruh saymamışlardır.
İsteyenler, yenmek üzere yetiştirilmiş atların etlerini yiyebilirler ve bunun sağlık bakımından hiçbir sakıncası da yoktur. At eti, sığır veya koyun eti gibi birçok bakımdan “faydalı” bir besindir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Değerli kardeşimiz, At eti, dört mezhepte genel kabul gören görüşe göre helâldir; Ebû Hanîfe'ye göre ise tahrîmen mekruhtur.
Dini açıdan at sütü
İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir. Çünkü atın sütünün içilmesinde savaş vasıtasını zayıflatma yoktur.
Özellikle Şamanizm etiğinde at etinin ayrı bir yeri ve önemi bulunuyor. Türkiye?de ise at etini tercih edenlerin daha çok Tatarlar, Kırgızlar ve Altay kökenli insanlar olduğunu görmek mümkün.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
At etinin e-koli virüsünü barındırmaması nedeniyle de Tokyo tarafından yeni getirilen kısıtlamalardan da etkilenmediği kaydedildi. Ayrıca protein açısından zengin olduğu, kolesterolun düşmesine yardımcı olduğu kaydedildi.
Buradan at eti yemenin atın önemsenmediği için yenildiği sonucu çıkmasın; aksine, çok eski tarihlerde Türkler, atı kutsal ve değerli gördükleri için tanrılara hediye olarak sunmuşlar, dini törenlerde at etini tercih etmişlerdir (Doğan, 2006: 136).
Kazakların en önemli yemeklerinin ve en çok değer verdikleri besinlerin başında at eti geliyor.
Özbekler atın iyisini, Orta Asya geleneklerine uygun olarak en kallavi misafirlerine ikram ediyorlar. At eti, son derece pahalı ve sadece özel konuklara ikram ediliyor.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bugün için hiç bir mezbahaya at kesimi için izin verilmediğini, bu nedenle at kesimi ve at eti satışı yapılmadığını açıkladı.
Sığır eti parlak kiraz kırmızısı, at eti koyu kırmızı, kuzu ve koyun eti açık kırmı- zıdan koyu tuğla kırmızısına kadar, dana eti pembe-kırmızı, domuz eti grimsi pembe, tavuk eti gri beyaz- dan donuk kırmızıya, balık eti gri beyazdan donuk kırmızıya kadar de- ğişir.
Orhan Çeker, at etinin İslam dinine göre helal olduğunu belirtti.'At etinin dana, inek veya koyun etinden farkı yoktur. Etinden imal edilen pastırma sucuk gibi ürünler de rahatlıkla yapılıp satılabilir. Sütü de içilebilir. Ancak, eşek ve katır eti yenilmesi haramdır' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri