Ve atlar ki kendilerine Kuran-ı Kerim'de de yer buldu; mushafın 100, iniş sırasına göre 14. sure adını, birinci ayette geçen ve “Koşan atlar” anlamına gelen “Adiyat” sözcüğünden alır.Adiyat Suresi, 1-5. ayetlerinin, Diyanet meali şöyledir: “Soluk soluğa süratle koşan, (koşarken ayaklarını) vurarak ateş çıkaran, sabah ...
Bunlardan başka, atları, katırları ve eşekleri de binmemiz ve süs olsun diye yarattı, dolayısıyla bunları yememeliyiz ve şimdi bilemeyeceğimiz daha ne acaib şeyleri yaratacaktır.
KURAN'DA ÜZERİNE YEMİN EDİLEN MÜSTESNA MAHLUKATTANDIR
Âyet-i kerîmeden anlaşılıyor ki atlar, duruştaki ve gidişteki güzellikleri ile ilâhî bir kudret tecellîsini sergilerler. At; târih boyunca cengâverlerin kahramanlık, zafer, fetih ve asâlet müjdecisiydi.
Şimdiye kadar 6000 yıl önce Orta Asya'da atların evcilleştirilerek göçler yoluyla dünyanın çeşitli yörelerine yayıldığı düşünülmekteydi. Bilim adamlarının 191 at türü üzerinde yaptığı araştırmaya göre; 4000 yıl önce farklı yerlerde farklı tekniklerle evcilleştirildiği kanıtlandı.
Yasin Suresi, 39. ayet: Ay'a gelince, Biz onun için de birtakım uğrak yerleri takdir ettik; sonunda o, eski bir hurma dalı gibi döndü (döner). Yasin Suresi, 40. ayet: Ne Güneş'in Ay'a erişip-yetişmesi gerekir, ne de gecenin gündüzün önüne geçmesi.
İlgili 41 soru bulundu
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır. Nahl Suresi, 16. ayet: Ve (başka) işaretler de (yarattı); onlar yıldız(lar)la da doğru yolu bulabilirler.
Hayır, Işık ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
At, Türk kültür ve inancında gücün, kuvvetin, asaletin, za- rafetin, zenginliğin, zaferin, dostluğun, yoldaşlığın, güvenin, özgürlüğün, sadakatin, yaşamın, ölümün, muradın, vb. bir simgesi olmuştur (Bıyıklı, 2019; Çatalbaş, 2011; Esin, 2001).
ÖZET: Eşek (Equus asinus), Ekideler (Equidae) Ailesinin, Equus (At) cinsine bağlı bir türdür. Eşek türü, Afrika'da yaşayan eşekler ve Asya'da yaşayan yarı eşekler olmak üzere iki gruba ayrılır.
Dizgin, binek hayvanlarını kontrol etmek için binicinin tuttuğu ip veya kayış. Hayvanı önden çekmek için kullanılan ipe ise yular denir. Kontrol ipi (yular ya da dizginler) atın başlığını, gem yoksa çene altından, gem varsa gemin çene ve dile baskısını kontrol eden mekanizmasının iki yanından çeker.
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
Kur'an'da güneşe yemin edilmiştir. Şems suresinde: "Güneşe ve onun aydınlığına andolsun," ifadesi geçmektedir. Kur'an'da kalem üzerine yemin edilmiştir.
Bizim fikir, algılama ve anlayış seviyemize inen Kur'ân-ı Hakîm'in, âyetlerinde ve beyanlarında yeminli ifâdelere yer vermesi de bizim algıladığımız biçimde anlaşılırlığını, ciddiyetini ve sözlerinde hilâfı olmadığını anlamamızı sağlamak içindir.
At; Türk, Moğol ve Altay halk kültüründe, halk inancında ve mitolojilerinde kutlu hayvandır.
Prekambriyen öncesinde (565 milyon yıldan önceki zaman) bitkilerden ilk olarak "Mavi - Yeşil algler, bir başka ayrı grup ise bakteriler ve mantarlar", yaratılmıştır. İlk yaratılan hayvanlar: Süngerler, solucanlar, yumuşakçalar, halkalı solucanlar ve eklembacaklılar gibi oldukça karmaşık canlılar yaratılmıştır.
Allah ilk olarak Nur-u Muhammedi (sav)'yi yaratmıştır.
Ondan da diğer varlıkları yaratmıştır. Yer Küre üzerinde ise ilk olarak bitkiler sonra da hayvanlar yaratılmıştır. İnsanlığın babası Adem aleyhisselamdır.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo, attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün zayıflıklarını taşır.
Katır aslında doğuştan asker. Çok az yemek yer, açlığa ve susuzluğa günlerce dayanır. Çok az ses çıkarır, at gibi sürekli kişnemez, attan da eşekten de daha güçlü ve istikrarlıdır. En eğimli ve en zorlu arazilerde hem tırmanışta hem de inişte bir katıra sonuna kadar güvenin.
At, Türk mitolojisinde 'kutlu hayvan'dır. Ata Orta Asya'da yunt, yabu veya yılkı (cılkı) gibi isimler verilmiştir. Türk mitolojisinde at; rüzgar gibi koşan, mağarada yaşayan, topraktan – sudan çıkan, gökten inan kanatlı, Ab-ı Hayat içip ölmeyen, konuşan, sahibine öğüt veren, kızlı koşan olarak tasvir edilmiştir.
Ayrıca atın bir diğer enteresan özelliği ise, güçlü bir karakterin temsilcisi olmasına rağmen aynı zamanda duygusal bir iç görüye de işaret etmesidir. Yani hem güçlü hem duygusal bir karaktere sahipseniz ilk olarak at görme ihtimaliniz oldukça yüksek.
Şüphesiz atın en kayda değer yönü savaşlarda Türklere sağlamış olduğu büyük avantajdır. Türkleri askeri başarılara götüren ve birçok kavim üzerinde hakimiyet kurmalarını sağlayan en önemli unsurlardan birisi şüphesiz at olmuştur.
Güneş ismi Kuran'da geçmemektedir. Ancak Güneş isminin çocuklara verilmesinde hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Siz de anlamını öğrendikten sonra Güneş ismini çocuğunuza vermeyi tercih edebilirsiniz.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Parla ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Işık saç, ışılda, ün kazan, tanın anlamlarında kullanılan bir ad.
Helin, İngilizce anlamı ışık, Yunanca anlamı ise parlayan ışık olan bir isimdir. Kürtçede de kullanılan Helin isminin bu dildeki anlamı ise kuş yuvası demektir. Latincede en güzel kadın anlamına gelen isminin tüm dillerde anlamı güzel olduğu için ebeveynler tarafından sık sık tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri