Lala, Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında Atabey karşılığı olarak kullanılan bir tâbir olduğu gibi, şehzâdelerin mürebbilerine de bu ad verilirdi. Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenlere de denir.
Farsça olan lâlâ kelimesi sözlükte “kul, köle; efendinin çocuğuna bakmakla yükümlü hizmetkâr” anlamına gelir.
Lala kelimesinin sözlük anlamı köledir. Ancak bu kelime Osmanlı Devletinde daha çok muallim ve hoca anlamında kullanılmıştır. Lalalık Osmanlı Devletinin ikinci padişahı olan Orhan Gazi tarafından müessese haline getirilmiştir.
Selçuklu Devleti zayıflayıp yıkılmaya yüz tutunca, bu atabeyler bulundukları vilâyetlerde müstakil hükümdar hâlini alıp faydalı hizmetler yapmışlardır. Zengîler, İldenizliler, Salgurlular, Eyyübîler esasında hep birer atabeylik idi. Atabeylik müessesesi Osmanlılarda devam etti. Artık atabeylere lala deniyordu.
Lalalık sistemi, Eski Yunan ve Roma'da da görülmüştü. Okulların çok az olduğu Roma'da, asilzadeler çocuklarının eğitimi için lalalar görevlendirmiştir. Lalanın sözlük anlamı ise, "çocuğun bakım, eğitim ve öğretimiyle görevli kimse" olarak tanımlanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenlere de denir. Eskiden büyük memurlarla zenginler de çocuklarının terbiyesine bakmak üzere "lâla" istihdam ederlerdi.
Osmanlılar'da şehzadelerin yetiştirilmesinden sorumlu görevli. Selçuklular'da ve daha sonraki Türk devletlerinde kullanılan bir unvan. Hükümdar çocukları için kullanılan bir terim.
Atabeg, atabey ya da atabekü'l-asâkir, Selçuklu Devleti'nde ve sonrasında bazı Türk devletlerinde şehzadeleri eğitip yetiştiren memurlara verilen unvandır.
Hanedanın Kurucusu İldeniz'in İlk Devirleri
Atabey Şemseddin İldeniz Kıpçak asıllıdır.
Taht sırasında olan melikleri yetiştirmek, onlara görevlerini, siyaseti, savaş politikalarını, ekonomiyi ve askeriyi öğretmek Atabeylerin göreviydi. Atabeyler genelde sultanın sevdiği ve güvendiği, iyi kalpli, saygılı, bilge, sadık, akıllı, adil ve tecrübeli devlet adamları olurdu.
İlk Osmanlı padişahlarının kızlarına hatun denilmekte iken Fatih Sultan Mehmed döneminden itibaren Sultan denilmeye başlanmıştır.
Sancakta bulunan şehzadelere Çelebi sultan denirdi. Osmanlılarda şehzadeler on - onyedi yaşına geldiklerinde sancaklara gönderilir, lala dediğimiz çok tecrübeli bir devlet adamının gözetiminde hem işleri yürütür hem de yetiştirilirlerdi.
Osmanlı kaynaklarında Rumeli'deki faaliyetleriyle ilgili olarak verilen bilgilerde yer yer karışıklık vardır. Bilinen ilk görevi Orhan Bey'in oğlu Murad'ın (I.) lalası olmasıdır. Bu sebeple kaynaklarda Lala unvanıyla anılmıştır.
Farsça lālā لالا “erkek köle, çocuk bakıcısı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
"Lalala okokok" anlamlı bir kelime veya cümle değildir, rastgele yazılmış kelimelerdir. Anlam ifade etmediği için bir cevap vermek mümkün değildir. İkileme, iki anlamlı veya zıt anlamlı iki kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşan bir retorik figürdür.
Osmanlı şehzadelerinin okudukları mektebe Şehzadegan Mektebi denirdi. Bu mektep, Topkapı Sarayının Harem dairesinde Dârüssaâde ağasının bulunduğu binanın üst katındadır. Tahsil derecesi, halka açık olan ve halk çocuklarının devam ettikleri "Sıbyan Mektebi" seviyesindedir.
Atabey padişahların oğulları için belirlediği kendini yetiştirmiş din ve devlet işlerine hakim kişiler arasından seçilmiş şehzadelerin eğitimini yapan kişidir.
büyük selçuklu devleti'nde şehzadelerini eğiten, iyi bir yönetici ve komutan olarak yetişmesini sağlayan bilgili, tecrübeli görevlilere atabey denilmiştir. bunun sistem halini almış şekline de atabeylik sistemi denilmektedir. atebeylik kurumu, selçuklu şehzadelerinin eğitildiği eğitim kurumlarıdır.
Gulâm sistemi tabiriyle, esaret, devşirme, rehin veya intisap suretiyle Saray veya beyler hizmetine girip askeri sınıfa katılma usulü kastedilmektedir.
atabey = Eski Türk devletlerinde, özellikle Selçuklularda şehzadelerin eğitimi veya bağımsız olarak bir eyaletin yönetimi ile görevli vezirdir .
Atabey: Sultan'ın çocuklarının eğitim ve öğretimlerinden sorumlu olan kişilerdir. Menşur: İslamiyet öncesi Türk toplumlarında yoktur.
Selçuklular'ın Fars hâkimi Melikşah'ın atabegi olan Muzafferüddin Sungur, Salgurlular denilen ve 1148-1286 yılları arasında İran'ın Fars bölgesinde hüküm süren atabegliği kurdu. Oğuzların Salgur veya Salur boyuna mensup olan Salgurlular ilk önce Selçuklular'a, daha sonra da Hârizmşahlar ve Moğollar'a tâbi oldular.
2.ŞEHZADELERİN İDARÎ ALANDA EĞİTİMİ
Hatta Türkiye Selçuklu Devleti'nde, “melik” olarak adlandırılan şehzâdenin validesi de çoğu Page 10 82 Selçuklular Döneminde Şehzâde Eğitimi zaman onun yanında gitmekteydi.
Selçuklular, Orta Doğu'da devletler kurarak 300 yıl boyunca egemen olmuş, Oğuzların Kınık boyundan bir Türk hanedanıdır. Adı, hanedanın kurucusu Selçuk Bey'den gelir. Göçebe Türklerde bozkırdaki ırmakları geçiş büyük önem arzediyordu.
Müderris, Osmanlı Devleti ve Selçuklular'da devlet ve toplum yapısında günümüz üniversite öğretim üyesine karşılık olarak kullanılan bir kavramdır. Medreselerde eğitim veren öğretim üyeliğinin bugünkü tam karşılığı profesörlük unvanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri