Kapağı kaynatmanın yada kavanozu ters çevirmenin hiçbir espirisi yoktur. Kesin çözüm kavanozunuzu doldurup kapattıktan sonra 1 saat kadar su içinde kaynatın yüzde yüze yakın vakumlama böyle olur.
Kapağı tutmayan konservenin hava ile temas ettiği düşünülerek tekrar kaynatılması sağlıksız bulunur ve asla önerilmez, onun yerine kapağı tutmayan konserveyi buzdolabında muhafaza ederek kısa süre içinde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Konserve yapılırken kesinlikle önceden kullanılmış kavanoz kapakları tercih edilmemelidir. Çünkü önceden kullanılan konserve kapağı, tam kapanmaz ve konserve içine hava sızmasına neden olur. Bu nedenle her seferinde mutlaka yeni ve sterilize edilmiş kapaklar kullanmak gerekmektedir.
Kavanoz ters çevrilerek sıcak ve genleşmiş havanın soğuyup hacmi küçülene kadar kavanozun açık kısmına değil kapalı kısmına yönlendirilmesi amaçlanır. Kavanozun içindeki hava ve gıda soğuyuncaya kadar yani 2-3 saat arasında bu şekilde kalması önemlidir.
Eğer kavanozun kilidi açılmadıysa, tahta kaşıktan yardım alarak hava almasını sağlayabilirsiniz. Bunun için tahta kaşıkla kapağın üzerine hafifçe vurun. Birkaç kez vurduktan sonra kapağı açmayı deneyebilirsiniz. Tahta kaşık yerine çatal veya küçük bir bıçak da kullanabilirsiniz.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur. Konserveleri her zaman serin ve kuru yerde saklayın.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Kaynayan domates sıcak bir şekilde hiç beklemeden sıcak olan kavanozlara doldurulur. Ve hemen kapakları kapatılır. Hava almayacak şekilde sıkıca kapatmaya özen gösteriniz. Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir.
Cam, gıda saklama için genel olarak plastiğe göre daha güvenlidir. Plastik kaplardaki kimyasallar, plastikten yemeğinize geçebilir. Bu genellikle sıcak yemek plastiğe konduğunda veya mikrodalga ısıtma sırasında ortaya çıkar. Cam kavanozlar, gıdayla temas eden istenmeyen, zehirli kimyasalları sızdırmaz.
Aşırı derecede kaynayan kavanozlar risk oluşturabilir. Bulaşık makinesi yöntemi son derece pratik ve kolaydır. Kavanozları ve kapakları bulaşık makinenize yerleştirdikten sonra yüksek sıcaklıkta yıkayabilirsiniz.
Sizin yaptığınız şekildede vakumlanır ama biraz zorlarsanız kapak çok rahat açılır.Kavanozlarınızıda kaynatırken ters çevirmeyin dik tutun amaç zaten kavanoz içindeki havanın ısı ile genleşip dışarı atılmasıdır kapak dışarı hava salar ancak dışardan içeriye hava almaz bu yüzden vakumlanmış kapak ortasından çökük olur.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Konserve açıldıktan sonra dolapta en fazla 3-4 gün muhafaza edilebilir. Açılmamış bir konservenin ise 6 ay kadar saklama süresi var" diye konuştu.
Sebzeler parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır. Konservenin açıldığı gün ya da 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklanmalıdır. Çok sıcak ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserveler lezzetlerini ve kalitelerini kaybetmektedir.
Toksin bulunduran gıdaların yenmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlamaktadır.
Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir). Ve unutmayalım ki güvenilir bir konserve en az 1 yıl kapak şişmeden, çökmeden dayanabilir.
Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz.
1) Sıcak Suya Koyun
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Sıcak su dolu bir kapta veya sıcak bir havlu ile şişenin etrafını sarabilirsiniz. Sıcak su veya sıcak havlu, kapak ve şişe arasındaki sıkışmayı azaltacak ve kapağın daha kolay açılmasını sağlayacaktır. Tork Uygulama: Sıkışmış kapak genellikle fazla tork uygulandığından sıkışmış olabilir.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
* Sıkışan kavanoz kapaklarının açılmasında en sık kullanılan yöntem çatal, bıçak gibi sivri uçlu malzemeler kullanarak sıkışan havanın çıkması sağlamaktır. Kapağın kavanozla örtüştüğü dişlilerin arasına geçirdiğiniz sivri malzemeyle hafifçe kapağı yukarı doğru kaldırın.
Konserve yaparken halkımızın yanlış yaptığı en önemli husus, cam kavanoz kapaklarını tekrar tekrar kullanması. Konservecilikte kavanoz kapakları bir sefere mahsus kullanılmalıdır çünkü evlerde bıçakla ya da kapağı ısıtıp kavanozu ters çevirerek kapaklar açılıyor, o sırada kapak zarar görüp özelliğini kaybediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri