İlk Türk tiyatrosu Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi'dir. Komedi türündeki eserde, yanlışlıkla sevdiği kadının ablasıyla evlendirilen Şair Müştak Bey'in bir gün içerisinde yaşadığı olaylar anlatılır.
İlk Yerli Tiyatro Yapıtı:Şair Evlenmesi/Şinasi
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir yere sahip olan, İbrahim Şinasi'nin eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk eseri olma özelliğini taşıyor.
Türk edebiyatında ilk tiyatro yapıtı olarak Hayrullah Efendi'nin(1817-1866) Hikaye-i İbrahim Paşa ve İbrahim-i Gülşen'i (1844) adlı dramı gösterilmektedir. Şinasi'nin Şair Evlenmesi (1860) ilk güldürü olarak kabul edilmektedir.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
M.Ö. 6'ıncı yüzyıldan sonra şekillenen ve günümüz tiyatrosuna ışık tutan Yunan tiyatrosu, teknikleri, kuramları, tragedya ve komedya türündeki yapıtlarıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Bilinen ilk tiyatro sahnesi, Antik Yunan'da Acropolis içine inşa edilen Dionysus Tiyatrosu'dur.
İlgili 20 soru bulundu
İlk Tiyatro Eseri Kime Aittir? Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
Ülkemizde sahneye çıkan ilk tiyatro oyuncusu Afife Jale'dir.
Tiyatro, Yunanca theatron yani "görme yeri" sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır.
8. Bizde, Haldun Taner'in “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyunu ilk epik tiyatro denemesidir.
İlk tiyatro çevirimiz Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmıştır. “Zor Nikâhı” adlı çevirisi, ilk tiyatro çevirimizdir.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Kitap 1974 yılında MİLLİYET tarafından yayınlanmıştır. 372 sayfadır. ÜÇ KAHRAMAN ŞAİR KÖROĞLU-DADALOĞLU-KULOĞLU (2.EL) adlı eser Türkçe dilindedir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Mehmet Rauf, Şahabettin Süleyman, Tahsin Nahit, Müfit Ratib, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Nigar Hanım, Halit Fahri, Aka Gündüz, Hüseyin Suat Yalçın, İbnürrefik Ahmet Nuri, Musahipzade Celal, Reşat Nuri Güntekin, Ömer Seyfettin.
Buyarışmada Thespis birinci oldu.
İlk Türk kadın tiyatrocu olan Afife Jale, aynı zamanda 1918 yılında Darülbedayi'ye yani Şehir Tiyatroları'na kabul edilen ilk kız öğrenciler arasındaydı. Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olarak bir sembole dönüşen Afife, ilk kez şu an adı Reks Sineması olan Apollon Sineması'nda sahneye çıktı.
Fatma Nudiye Yalçı, Cumhuriyet dönemi ilk kadın tiyatro yazarıdır. 1904 yılında İstanbul Kasımpaşa'da doğmuştur. Bir kadın tarafından yazılan ilk tiyatro oyunu olan “Beyoğlu 1931”isimli eser yazara aittir. Yazdığı oyun,sahnelenmesi için programa alınmış ancak sonradan iptal edilerek sahneye taşınamamıştır.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
Tiyatro: Sahne üzerinde ve bir seyirci topluluğu önünde, sanatçılar tarafından, hareketli olarak canlandırılacak nitelikte yazılan edebi türdür. ➥ Başka bir tanımla ifade edilecek olursa; herhangi bir olay, durum veya tasarının sahnede canlandırılması amacı ile yazılmış eserlere “dramatik metinler” denir.
İstanbul'da öne çıkan özel tiyatroların seyrine bakacak olursak, Cumhuriyet'in ilanından sonra kurulan ilk özel tiyatro Millî Sahne'dir. Oyunlarını Tepebaşı Tiyatrosu'nda sergileyen topluluğun ilk oyunları İbnürrefik Ahmet Nuri'nin (ö. 1935) uyarladığı Sekizinci ve Hisse-i Şayia'dır.
Tiyatro Türleri
Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, dram) ve müzikli (opera, operet, müzikal, pandomim bale, revü, skeç) olmak üzere iki grupta toplanır.
*Modern Türk tiyatrosunun ilk eserleri Tanzimat Dönemi'nde yazılmış, yayımlanmış ve oynanmıştır. *İbrahim Şinasi'nin “Tercüman-ı Ahval” gazetesinde 1859′da parça parça yayımlanan Şair Evlenmesi isimli eseri ilk yerli tiyatro denemesidir.
aristotelesçi tragedya kuramında, yerde-olayda-zamanda birlik olarak özetlenebilecek; oyunda tek bir olayın, tek bir mekanda geçmesi ve oyunun (tragedyanın) süresi içinde başlayıp bitmesi şeklinde biraz daha ayrıntılı olarak açılabilecek, oldukça uzun bir zaman boyunca uyulmuş olan bir tiyatro kuralı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri