Başı kalabalık olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Yanında iş, konuşma vb. nedenlerle birçok kimse bulunmak.
"Başı Kazan Gibi Olmak" deyimi, Türkçede bir kişinin çok şiddetli bir baş ağrısı çekmesi veya zihinsel olarak aşırı yorgun ve baskı altında hissetmesi durumunu ifade eder.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir.
Başına bela olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şey ya da kimse sıkıntı verir duruma gelmek.
Başımın üstünde yerin var deyimi, insanların en hoş şekilde karşılanmaları ve onlara üst düzeyde bir değer verilmesi gibi bir durumu tanımlamaktadır. İnsanlara karşı hoşça bir sevginin verilmesi, birçok konuda onda iyi anlamlar bulunması, bu deyimin kullanılmasına olanak vermektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Başını belaya (derde) sokmak (salmak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Nişanlı ya da evli olmak. [2] Özgür olmamak. [3] Görevi nedeniyle yerinden ayrılamayacak durumda olmak.
Dolayısıyla başa gelen her türlü belâ ve musibet iyilik hatta şükür vesilesi olarak görülmelidir. Bunlar O'nun varlığının, celâl ve cemâl sıfatlarının bir yansımasıdır. Aynı zamanda belâ ve musibetler kişideki sırları ve cevherleri açığa çıkartacak bir ölçüttür.
“Dertlerin, belaların gelmesine sebep, günah işlemektir. Fakat, belalar, sıkıntılar, günahların affedilmesine sebep olur. O hâlde, dostlara, belaları, sıkıntıları çok vermek lazımdır ki, günahları kalmasın. Allahü teâlâ, sevdiklerinin günahlarını affetmek için, onlara dert, bela gönderiyor.
Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. 3. Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir.
"Cinleri başına toplanmak" ifadesi, Türkçe'de bir kişinin üzerinde birdenbire birçok sorunun birikmesi, peş peşe sıkıntılar yaşaması veya çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalması anlamında kullanılır.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
[1] Aklına gelen her şeyi kimsenin fikrini almadan, değerlendirmeden, sonunu düşünmeden yapan.
Yüzü ak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Suçu, utanılacak durumu bulunmamak; temiz ve saf olmak.
[1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir. Allah-u Teâlâ insanları bir damla kerih sudan yarattı, imtihan için sahneye koydu.
Kişi dinine göre müptela kılınır (imtihana çekilir). Eğer dininde salabetli ise imtihanı (göreceği bela ve musibet) ağır olur. Eğer dininde gevşek ise o oranda imtihan edilir. Bela o kimseyi devamlı takip eder.
Nisâ sûresinin 78. âyetinde iyilik ve kötülük olarak insanların başına gelenlerin hepsinin Allah'tan olduğu bildirilirken 79. âyette, “Sana gelen iyilik Allah'tandır, başına gelen kötülük ise kendindendir” buyurulmuştur.
Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder. Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir; kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar. Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir.
Allah Resûlünün (asm.) en mükemmel mânâda gerçekleştirdiği kulluk vazifelerinden biri de sabırdır. O (asm.) sabır imtihanını da hicretlerle, harplerle, nice musibet ve sıkıntılarla en ileri mânâda kazanmıştır. Namaz müminin miracıdır. Musibet ve hastalıklar ise bir başka yükseliş merdivenidir.
Cenab-ı Hak, insanı bazen elindekileri alarak bazen de fazlasıyla nimet vererek imtihan eder. Bu yüzden, musibet karşısında isyan etmek, kırıp dökmek ya da kötü söz söylemek yerine öncelikle sabırlı ve metanetli olmaya gayret gösteririz. Sağduyu ve akl-ı selim ile hareket ederiz.
"Başı Bağlı Olmak" deyimi, Türkçede bir kişinin başka bir kişiye, bir kuruma veya bir gruba bağlı, tabi veya itaatkâr olması anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin belli bir otoriteye, liderliğe veya gruba karşı sorumlu, bağlı ve itaatkâr bir durumda olduğunu ifade eder.
"Baş Vermek" deyimi, Türkçede bir işin, projenin veya faaliyetin sonuç vermesi, başarılı olması ya da beklenen amaca ulaşması anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir çabanın veya girişimin olumlu sonuçlar doğurduğunu, hedeflenen başarının elde edildiğini ifade eder.
Baş başa DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birlikte, beraberce; kafa kafaya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri