Türkçe ilk atasözü örneklerine Orhun Yazıtları'nda, Kâşgarlı Mahmut'un Divân-ü Lügati't Türk'ünde, Dede Korkut Hikâyeleri'nde rastlanır. İlk örneklerde "sav", sonradan "mesel, darbı mesel" adıyla geçer. Divan edebiyatında "Pend-nâme"ler, halk şiirinde "nasihat destanları" atasözleri ile oluşur.
Türk atasözlerin için en eski yazılı Türkçe kaynak Divânu Lügati't-Türk kabul edilir.
atasözlerinin yazılı ilk örneklerine Orhun Abideleri‟nde rastlanır. Orhun Abideleri dıĢında diğer Eski Türkçe Dönemi ve Uygur Dönemi eserlerinde de atasözü örnekleri yer alır. Türk atasözlerinin derlendiği ilk eser Karahanlılar Dönemi‟nde KaĢgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divânü Lügati‟t-Türk‟tür.
Akılda kalan, sözlü gelenekle nesilden nesile aktarılan özlü bir anlatım biçimidir. Türk atasözlerinin en eski örnekleri Orhun Anıtları'nda yer almaktadır.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Durub-i Emsal-i Osmaniye, Şinasi tarafından 1863 yılında yazılmış olan, ilk atasözleri kitabı niteliği taşıyan eserdir.
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Yani ata- sözleri anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benim- senmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık silsilesinden geçerek günü- müze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Türk atasözlerinin yazıya geçirilmiş en eski örneklerine VIII. yüzyılda Orhon yazıtlarında rastlanmaktadır.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Türk şiirinde darb-ı mesel ve irsal-ı mesel adlarıyla birçok kez kullanılan atasözleri, böylelikle sözlü gelenekte kalmayıp şairlerin ve ozanların dilinde zamanla yazılı bir geleneğe de dönüşmüştür.
Bu eserlerden ilk örneği Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig eseridir. Bu eser, Hakkaniye Türkçesi ile yazılmıştır. Bu önemli eseri takip eden bir diğer önemli eser Kaşgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divanü Lügatit Türk'tür.
ATALAR SÖZÜ - TÜRKÎ DURÛB-I EMSÂL (AHMET VEFİK PAŞA)
Ahmed Vefik Paşa tarafından kaleme alınan eser. İlk olarak 168 sayfa hâlinde ortaya konulan eser daha sonra 303 sayfa olarak basılmıştır. Ön ya da arka kapağı ve künye bilgisi yoktur. Pek çoğu bugün de kullanılan yüzlerce atasözünü barındırmaktadır.
Atasözü karşılığı olarak kullanılan “Savlar”ın ilk örneklerine Orhun Abidelerinde, Divanü Lügati't-Türk'te ve Kutadgu Bilig'te rastlanmaktadır.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Sav; atasözü niteliğinde, az sözle çok şey anlatan, anlam yoğunluğu bulunan, özlü sözlerdir. Divân-ı Lügati't-Türk'te pek çok sav vardır. Bugünkü atasözlerinin karşılıklarıdır. Uygur alfabesinde de atasözü olarak kullanılmıştır.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Atasözü bir milletin veya ırkın tecrübelerinin daha önce yaşanarak teyid edilmesi ile, kişiden kişiye göreceli olarak değişmeyen, olayın aslını, fiilini, anlatmak istediğini temsil eden cümlelerdir.
Atasözleri ise bir milletin değer yargılarını anlatan sözlerdir. Yüzyıllar boyunca kazanılan yaşam deneyimlerini içeren bu sözler, o milletin düşünce, özlem, eleştiri, gözlem ve yargılarını bildirir. Đnsanlara iyiyi, güzeli, doğruyu öğretmek amacıyla uyulacak ilke ve kuralları öğütler.
Aynı zamanda halkın ortak dil zevkini de ortaya çıkarır. Türkçede, biçim ve anlam özellikleri olmak üzere atasözleri ikiye ayrılır. Biçim özellikleri: Roman, şiir, deneme ve öykü gibi yazıların bir araya gelmesiyle oluşan türlerdir. Biçim özelliklerinde atasözü en fazla iki kelimeden oluşur.
Türkçede gerek dil bilgisi konuları gerek yerleşmiş, kalıplaşmış dil ögeleri oldukça önemlidir. Bu kalıplaşmış durumların başında deyim atasözü ve özdeyiş gelir. 8. Sınıf Türkçe ders konuları içerisinde yer alan deyim, atasözü ve özdeyiş konularına ait kazanımlarda ders içeriğinde bulunmaktadır.
Cevap ===》Atasözleri biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir Öykü Roman şiir deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur Buna karşın atasözleri genellikle bir en fazla iki cümleden oluşur.
MÜNTAHABÂT-I DURÛB-I EMSÂL-ATALAR SÖZÜ (AHMET VEFİK PAŞA)
Bu eser daha önce Atalar Sözü - Türkî Durûb-ı Emsâl adıyla basılan eserin genişletilmiş şeklidir. Üzerinde basıldığı yer ve tarih kaydı olmayıp 303 sayfadan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri