Uyku Danışmanı Gerger'e göre 5. aydan itibaren bebekle aynı odada uyumanın sakıncaları şu şekilde: Bebeğin iki yetişkinle sabaha kadar aynı havayı soluması pek sağlıklı değil. Anne-babayla aynı odada uyumak çocuğun kendi kendine uyku geçişi yapabilmesine imkan tanımıyor.
Bebekler ve çocuklar anne babaların yanında hissettikleri güveni gece yatarken de hissetmek isterler. Anne veya babaya dokunmak, nefes alış verişini hissetmek, güvenlik ve huzur duygusunu yaratabilir. Birçok çocuk ara ara uykuya dalmakta zorlandığında soluğu anne babasının yanında almıştır.
Anne ile Bebeğin Birlikte Uyumasının Avantajları
Bebeğin güven duygusu gelişir. Bebek annesini yanında hissedeceğinden dolayı kaygı ve stres seviyesi azalır. Bebeğin uyku kalitesini yükseltir. Anne ve bebeğin aynı ortamda uyuması, bebeğin nefes alışverişinin takibini kolaylaştırır.
Ne zaman başlamalı? Bebeğiniz 2 yaşına gelince tek başına uyuması konusunda eğitime başlayabilirsiniz. 2 hafta sürede çocuğunuzu hazırlayın. Güzel mutlu bir gününde çocuğunuzu tek bırakmayın ve mutlu bir şekilde uyumasını bekleyin.
Aynı yatakta uyutma sakıncalıdır. Bunun nedeni bebekleri boğulma ve ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskine sokmasıdır. Özellikle emziriyorsanız, yaşamın en az ilk 6 ayında bebek ile aynı odada kalma önerilir. Yatağınızın yanına bir beşik koyabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Genel olarak, bebeklerin odalarının ayrılması, bebeklerin 4-6 aylık olduğu zaman veya daha önce de olabilir. Bebeklerin odalarının ayrılması, bebeklerin düzgün bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Bebeklerin odalarının ayrılması, bebeklerin huzur ve rahatlık içinde dinlenmesini ve uyumasını sağlar.
Dinen çocuğun anne babayla uyuması konusu da epey merak ediliyor. Biz konunun bilimsel boyutuna dair önerilerde bulunsak da bu konuda kabul edilen durum şöyle: Gece anne baba yanında uyumak günah değil ancak çocuk yalnız yatabilecek yaşta ise yatakları ayırmak en doğrusu.
Bebek anne sütü almıyorsa, bebeğin odası 3 aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılmasında üst sınır ise 2-3 yaş dolaylarında olmalıdır.
Nitekim Hanefi alimlerinden Aliyyü'l-Kârî, “Çocuk yedi yaşında yataktan uzaklaştırılır.” hükmünü verirken şu açıklamayı getirir: “Yani annesinin, kız kardeşinin ve diğerlerinin yatağından uzaklaştırılır.
Üçüncü aydan sonra etrafındakilerin farkına varır ve anneyi de kendisinden farklı biri olarak algılar. Dördüncü aydan itibaren anneye bağlanmaya başlar. Bağlandığını belirten en temel gösterge annesinin gitmesi durumunda ağlamaya başlamasıdır. Ve anneden ilk ayrışma süreci başlar.
Anne koynunda değil beşikte uyumalı
Bebek hastaneden eve geçtikten sonra annesinin baş ucunda ama kendi beşiğinde uyumalıdır. Yenidoğan bir bebek asla annesinin koynunda uyumamalıdır. Birçok bebek ölümü bu sebeple gerçekleşir. Bebek beşiğinde sırt üstü, sere serpe yatmalıdır.
Amerikan Pediatri Akademisi, ideal olarak bir yıl, en az da altı ay süresince bebeklerin ebeveynleri ile aynı odada, ebeveyn yatağına yakın bir yerde yatmasını tavsiye eder. Ancak güvenli bir uyku için bebekler anne baba arasında aynı yatakta yatırılmamalı, kendi beşiklerinde uyutulmalıdır.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
9 aylık bebek, jest ve mimiklerini aktif bir şekilde kullanmaya başlar. İhtiyaçlarını giderebilmek için mama, anne, baba gibi sözcükleri söylemeye başlayabilir.
Baba ile bebeklikten çıkmış kızının aynı yatakta yatıp uyumaları ne dinen ne de örf olarak kabul edilebilir değildir. Şüphesiz bir babanın kendi kızı ile bir arada bulunması yasak değildir. Bir babadan ahlâksız denebilecek bir düşüklük de beklenmez.
İnsan duygusal bir varlıktır ve hayat bağlanmalardan ibarettir. 0-2 yaş döneminde anneyle birlikte yatan çocuklarda bu süreç annenin de çocuğa kendini bırakmasıyla sağlıklı bir şekilde son bulur. Ardından 2-4 yaş aralığı olan güvenli ayrılma süreci başlar.
Birinci yol önce yatağı ayırmak ve bebeğiniz aynı oda farklı yatakta uyumaya alışınca ardından odasını değiştirmektir. İkinci yol ise bebeğinizle birlikte onun odasına geçmek olabilir. Bir süre aynı yatağı paylaştıktan sonra bebeğiniz o odada olmaya ve uyumaya alışınca sizin odadan ayrılmanız gerekir.
Bebekli evlerde en çok endişe verici konulardan biri de bebeklerin gece uykusu sırasında üşüyüp üşümediğidir. Bebekler uyurken hareket ederek veya dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir.
Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü? Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir.
Bebeklerde düzenli uyku alışkanlığı oluşturabilmek için bebeği her gün aynı saatte, henüz uyanıkken yatağa koymak, aynı saatte altını değiştirmek ve bir gece uykusu rutini geliştirmek gerekir. Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır.
- Yatak odasında eşlerin yattığı yatağa, odada başka kimse yokken, akrabadan birinin uykusu gelince yatması uygun mudur? Değerli kardeşimiz, İhtiyaç varsa ve yatakta veya odada başkalarının görmesi uygun olmayan şeyler de yoksa yatılabilir.
Bu konuda bilinen bir araştırma olmaması sebebiyle anne ile birlikte aynı yatakta uyumanın bebeğin cinsiyeti ile doğrudan bir ilişkisi bulunmadığını söyleyebiliriz. Kız çocuklar kadar erkek çocuklar da anneleri ile birlikte yatıyorlar. Birlikte yatma davranışı daha sıklıkla tek ebeveynli ailelerde görülüyor.
Değerli kardeşimiz, Kocanın eşinden uzun süre ayrı yatması caiz olmaz. Eşlerin birbirinin cinsi ve hissi yönlerinden yararlanmaları haklarıdır. Her şeyde olduğu gibi, ibadette de ifrat ve tefrit makbul degildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri