Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "el elden üstündür" atasözünün anlamı; "Her şeyden ve herkesten daha iyi ve üstün olan bulunur" şeklindedir.
Veren el, alan elden üstündür Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, cömertlik ve yardımseverliğin değerine işaret eder. Yardım eden, bağışta bulunan ya da bir şeyi veren kişinin, alan kişiden daha değerli ve saygın olduğunu belirtir.
El elden üstündür atasözü aynı zamanda her şeyin daha iyi olanı bulunur şeklinde de ifade edilmektedir. İnsanların sahip olduğu yeteneklerle ön plana çıkmaya çalıştıkları durumlarda daha yetenekli birilerinin ortaya çıkması ile bu sözün kullanıldığı görülmektedir.
El elden üstündür atasözü; genel olarak insanın kendisini her zaman diğer insanlardan üstün görmenin hiç de iyi bir şey olmadığını öğütler.
İlgili 39 soru bulundu
El elden üstündür ta arşa kadar. ,sözü de, tertibi değiştirilerek: Ta arşa kadar el elden üstündür.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Bu mücadelede etkili olan Müslüman örnek alınması gereken ideal insandır. Bu nedenle Peygamber Efendimiz "Veren el alan elden daha üstündür" buyurmuştur.
Ebû Hureyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: “Veren el alan elden hayırlıdır. Yardım etmeye, geçimini üstlendiğin kimselerden başla! Sadakanın hayırlısı, ihtiyaç fazlası maldan verilendir.
[1] İnsanlar birbirlerine yardım etmeden başarıya ulaşamazlar. Bu durum, cansızlarda bile görülür: Değirmenin dönebilmesi ve buğday öğütebilmesi için rüzgar ister.
"Ne verirsen elinle, o gider seninle" Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, insanların yaptıkları iyiliklerin, verdikleri sadakaların ve hayırların onların ruhlarıyla birlikte ahirete gideceğini ve bu dünyada bırakılan mal, mülk ve servetin kişiye fayda sağlamayacağını ifade eder.
Atasözü; bir fikri ve/veya öğüdü mecaz yolu ile kısa, kesin olarak anlatan eskiden beri söylene gelmiş veciz sözlerdir. Çoğunlukla halkın ortak bilgeliğini dile getirir. Bütün toplulukların kendilerine mahsus atasözleri vardır.
"Armut piş ağzıma düş", bir kişinin bir şeyler için hiç çaba sarf etmeden, onların kendiliğinden ve kolayca eline geçmesini beklediğini anlatan bir deyimdir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
[1] Birbirine yabancı kimseler bile birbirinin durum ve davranışlarını dikkatle izlerler; onlar üzerine doğru bilgi edinirler. Öyle ki kimi zaman kişi, kendi özelliklerini başkalarından öğrenir.
Bir Elin Nesi Var, İki Elin Sesi Var Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: başarıya ulaşmak için birlik olmak gerek.
"Bir elin nesi var, iki elin sesi var" Atasözünün Anlamı: Tek başına yapılan bir işten çok, birlikte yapılan işin daha verimli ve etkili olacağını ifade eder. İşbirliğinin ve birlikte hareket etmenin gücüne vurgu yapar.
"Zaman en değerli varlığımızdır.Hayatımızdaki en küçük bir anı bile boşa geçirmemek lazımdır" anlamında bir söz.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
El elden üstündür Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, herkesin farklı yeteneklere ve becerilere sahip olduğunu, kimse kimsenin tam olarak yerine geçemez olduğunu ifade eder. Herkesin kendi içinde değerli ve özel olduğunu vurgular.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
İçinde, anlamları verilmeden yeni Türk alfabesine göre sıralanmış 339 atasözü ağırlıklı kalıplaşmış söz bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri