Bu yüzden kullanılan diğer bir adı da Noel yıldızıdır. Çiçeğin, yıldız şeklinde yaprak deseni Betlehem Yıldızı'nı ve kırmızı rengi, İsa'nın çarmıha gerilişi ile kurban edildiği sırada akan kanı temsil eder.
Atatürk Çiçeği, bir diğer adıyla Ponsetya antik kültürlerde de pek çok anlam ifade eder. Poinsettia Çiçeği'nin en bilinen anlamları şunlardır: Masumiyet. Neşe.
Kökeni Meksika'ya dayanan bu göz alıcı çiçek, görüntüsü ile her göreni büyüleyen mükemmel hediyeler arasında yer alır. Dilerseniz yeni yılda kırmızı yaprakları ile dikkat çekici olan, ev ve iş yerlerinde şık bir görünüm oluşmasını sağlayan bu çiçek ile sevdiklerinize ya da kendinize zarif bir hediye verebilirsiniz!
İkincisi ise bitki ve çiçek üretimi ile meraklı bir profesör olan Doktor Kirk Landın, çeşitli denemeleri sonucunda ortaya çıkardığı bu eşsiz güzellikteki çiçeğe isim ararken, daha önceden tanışmış olduğu botanik ve tabiat bilgisine hayran kaldığı Atatürk'e armağan etmek için çiçeğe Atatürk Çiçeği ismini koyduğu yönünde ...
Atatürk çiçeği, yapı itibariyle yarı gölge ve aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Hassas bir çiçek türü olduğu için doğru yerde bulunması oldukça önemlidir. İç mekân bitkisi olduğu için oda sıcaklığında sağlıklı bir şekilde büyür. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda ise yeterli gelişimi gösteremez.
İlgili 27 soru bulundu
Ponsetya çiçeği olarak da bilinen bu bitki, Atatürk'ün sevdiği bir çiçek olması nedeniyle bu ismi almıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ise yıldız şekline sahip yaprakları nedeniyle “Noel Yıldızı” olarak isimlendirilir. Atatürk çiçeği anlamı şekil benzerliği nedeniyle Betlehem Yıldızı'nı ifade eder.
Atatürk Çiçeği Anlamı Nedir? Atatürk çiçeği, söylentilere göre Mustafa Kemal Atatürk'ün en çok sevdiği çiçeklerden olması nedeniyle bu ismi almıştır. Bir diğer rivayet de ünlü bir botanikçinin Atatürk'e duyduğu hayranlık sonrasında bu çiçeği ona armağan etmesiyle bu ismin oluştuğu yönündedir.
Fazla sulanan Atatürk çiçeği mantar oluşumuna ve bitkinin ölümüne sebebiyet verir. Saksı tabağında su bırakmamaya özen gösterin, saksı tabağında su bırakırsanız çiçek ya mantarlanır ya da ölür. Atatürk çiçeğinin sağlıklı bir şekilde yetişip büyümesi için yeterince güneş ışığı almasına dikkat ediniz.
Çiçeğin büyüyebilmesi için 10-19 derece sıcaklık idealdir. Aydınlık ortamlardan hoşlanan bu bitki, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu yüzden hem serin, hem de güneş ışığına maruz kalmayan pencerelerin iç pervazları, Atatürk çiçeğini yetiştirmek için en ideal alanlardır.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Atatürk çiçeği, Noel Çiçeği veya botanik adıyla "Euphorbia pulcherrima," özellikle Noel zamanında sıkça tercih edilen dekoratif bir bitkidir.
Evin direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık olan her köşesinde bakılabilen, çok fazla su ihtiyacı olmayan ve bakımına özen gösterildiğinde oldukça uzun yaşayan Atatürk çiçeği, sarı çiçekleri ve kırmızı, pembe ve krem rengi çanak yapraklarıyla oldukça etkileyicidir.
Unlu Bit Hastalığı
İnatçı ve hızlı yayınlan bir hastalık olan unlu bit, halk arasında pamukçuk hastalığı olarak da biliniyor. Genellikle Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde rastlanıyor. Nemin neden olduğu unlu bitler, bitki özsuyu ile besleniyor.
Atatürk çiçeği bitkisi ne çok sıcak ne de çok soğuk havalardan hoşlanıyor. Bu nedenle bulunması için en ideal sıcaklıkların 10 ila 19 derece arasında olan sıcaklıklar olduğu söyleniyor. Aynı şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmeyen bitki, aydınlık ortamlardan hoşlanıyor.
Atatürk bitkisi çiçeklerini kış aylarında açıp ilkbahar aylarındaysa çiçek ve yapraklarını döker. Bu dönemde yaprakların dökülmesinin ardından budama yapman gerekir. Budamada çıkan dalları mineral bakımından zengin bir toprakta köklendirerek Atatürk çiçeği çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsin.
Dolayısıyla bitkinizi hafif serin ama doğrudan güneş almayan pencerelerin iç pervazlarında yetiştirebilirsiniz. Peki Atatürk çiçeği balkonda yetişir mi? Bitki için elverişli ortam mevcutsa Atatürk çiçeği balkonda da yetişebilir.
Dökülen yaprakların saksıdan uzaklaştırılması gerekir. Atatürk çiçeği budama işlemiyle birlikte daha uzun ömre sahip olabilir. Dalların üzerinde bulunan çiçekler solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açabilmesi için solan çiçek ve yapraklar kesilerek budanır.
10 ADET ATATÜRK ÇİÇEĞİ TOHUMU
Tohumlarınızı çimlenip toprak üzerinde görmeye başladığınızda ise güneşli bir yere alınız ve 3 günde bir su vermeye devam ediniz. 10 cm kadar olduğunda ise bardaklardan toprakları ile çıkartarak taşımak istediğiniz yere taşıyarak dikebilirsiniz efendim.
Lavinia çiçeği misk çiçeği ya da ölüm çiçeği olarak da bilinmektedir. Son derece dikkat çekici güzelliğe ve özelliklere sahip olan bu bitki çiçek açan bir türdür. Evlerde ve bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bitkinin çiçek açtığı evrede önce tomurcuklar belirir.
Bu doğrultuda ateş çiçeğinin anlamı aşkı ve sevgiyi temsil etmesidir. Ateş çiçeği aynı zamanda zor aşkların da simgesi olmaktadır. Mevsimlik bir çiçek olma özelliğine sahip olan ateş çiçeğinin Latincesi "Salvia Splendens Sello" şeklindedir.
Daldan çoğaltma: Atatürk çiçeğinin sağlıklı bir dalını, 10-15 cm uzunluğunda kesin. Kestiğiniz dalın alt kısmında kalan yaprakları çıkarın. Kestiğiniz dalı, torf bakımından zengin bir toprağa dikin. Saksıyı, aydınlık bir yere yerleştirin.
Ponsetya çiçeğinin özellikleri:
Sivri uçlu koyu yeşil yapraklarının hemen üstünde yer alan ve genelde kırmızı renkte olan çanak yapraklarıyla oldukça dikkat çekici olan bu güzel bitkinin ortasında ise küme halinde sarı renkli çiçekler açar.
Kirk Landin, 1933 yılında akademik çalışmaları esnasında, laboratuvarda kırmızı renkli bir çiçek elde eder. Tarsus Koleji'nde Atatürk ile tanışmış olan bir akademisyen de adı “Atatürk Çiçeği” olsun der. Kirk Landin kabul eder. Resmi onayı alınır ve tüm dünyada bu çiçek artık “Atatürk Çiçeği” dir.
Atatürk çiçeği, bakımına özen gösterildiğinde uzun süre canlılığını koruyabilir. Özellikle kış aylarında dikkatli bakım gerektirir. Doğrudan ışık almayan aydınlık bir ortam ve 18-24°C arasında ılıman sıcaklık ister. Hava akımını ve soğuğu sevmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri