Atatürk çiçeği, yaklaşan yeni yılla birlikte evlerdeki yerini alan bu güzel çiçeğin sap kısmından dışarı akan zehirli bir sütlü bir bitki özü vardır. Göz ve cilt ile temasında özellikle gözler için çok tehlikeli olabilir.
Fil kulağı bitkisi, evcil hayvanlar için zehirli bir bitkidir. Bitkinin yaprakları, özellikle kediler ve köpekler için toksik maddeler içerir ve sindirim sistemi problemlerine, kalp atış hızının artmasına, titremeye, solunum problemlerine neden olabilir.
Kediniz için toksik olan bitkiler
Her ihtimale karşı, kediler için toksik olan bazı bitkileri bahçenizde yetiştirmekten veya evinizde bulundurmaktan kaçınmanız iyi bir fikirdir. Örnek olarak: Ökse otu, çobanpüskülü, sarmaşık ve Atatürk çiçeği.
Poinsettia çiçeğinin çok zehirli olduğuna dair bilgi doğru değil. Bununla birlikte bitki sindirim sistemi sorunlarına yol açabilen hafif toksik etkilere sahiptir. Bu nedenle çocuklar ve evcil hayvanlardan uzak tutmamız gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Atatürk çiçeği, yaklaşan yeni yılla birlikte evlerdeki yerini alan bu güzel çiçeğin sap kısmından dışarı akan zehirli bir sütlü bir bitki özü vardır. Göz ve cilt ile temasında özellikle gözler için çok tehlikeli olabilir.
Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima)
Atatürk çiçeğinin ürettiği özsu, evcil hayvanlarda ağız ve midenin tahriş olmasına neden olur. Kırmızı renkli çiçeklerinin açtığı dönemde zehirli etkisi ortaya çıkan Atatürk çiçeği, yapısında bulunan diterpen esterleri nedeniyle toksik olsa da ölümcül bir özelliğe sahip değil.
Bu çiçeğin bakımı için ideal ortam sıcaklığı 10 ile 19 derecedir. Güneş ışığına doğrudan maruz bırakmamanız gereken Atatürk çiçeği, aydınlık ortamlardan hoşlanır. Pencerenizin iç pervazlarında doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan hafif serin bir ortam oluşturarak çiçeğinizin bakımını burada yapabilirsiniz.
Atatürk çiçeği, yapı itibariyle yarı gölge ve aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Hassas bir çiçek türü olduğu için doğru yerde bulunması oldukça önemlidir. İç mekân bitkisi olduğu için oda sıcaklığında sağlıklı bir şekilde büyür. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda ise yeterli gelişimi gösteremez.
Fazla sulanan Atatürk çiçeği mantar oluşumuna ve bitkinin ölümüne sebebiyet verir. Saksı tabağında su bırakmamaya özen gösterin, saksı tabağında su bırakırsanız çiçek ya mantarlanır ya da ölür. Atatürk çiçeğinin sağlıklı bir şekilde yetişip büyümesi için yeterince güneş ışığı almasına dikkat ediniz.
7- Spathiphyllum (Barış Zambağı) Az bakım ihtiyaçları ve bahar aylarında açan farklı çiçeği ile salonlarımızda severek tercih ettiğimiz bitkilerden biri olan Barış Zambağı olarak bilinen Spathiphyllum, içerdiği çözünemeyen kalsiyum oksalatlar sebebiyle kediler için zehirli bitkilerden biridir.
5-Kaladyum (Caladium)
En çok 'melek kanadı' veya 'fil kulağı' olarak adıyla bilinen bu bitkiler, evde bakılması için uygun değildir. Tıpkı difenbahya gibi evcil hayvanlar ve insanlar için zehirli kabul edilirler.
Benzer belirtilere ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan diğer zehirli bitkiler şu şekilde sıralanabilir. Özellikle atkestanesi ve yasemin komaya ve ölüme neden olanlar arasındadır.
1) Güzelavrat Otu (Belladona)
Alerjik nezlesi olan ve süs bitkisi yetiştirenlerde zamanla süs bitkilerine alerji geliştirme riski artmıştır. Yuka bitkisi, difenbahya, Atatürk çiçeği en fazla alerjik duyarlanmaya neden olan bitkiler olarak bulunmuştur.
Atatürk çiçeği, Noel yıldızı veya Poinsettia (Euphorbia pulcherrima), anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türü. Ortada küme oluşturan küçük sarı çiçekleri, taçyaprağa benzeyen, genellikle kırmızı renkli bürgülerle (yaprak benzeri yapılar) çevrilidir.
Atatürk çiçeği bitkisi ne çok sıcak ne de çok soğuk havalardan hoşlanıyor. Bu nedenle bulunması için en ideal sıcaklıkların 10 ila 19 derece arasında olan sıcaklıklar olduğu söyleniyor. Aynı şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmeyen bitki, aydınlık ortamlardan hoşlanıyor.
Güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem:
Gün ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmez. Ancak aydınlık ortamlardan hoşlanır. Güneş ışığı alan (ancak bu güneş ışığının çiçeği yakmaması önemli) bir yere konumlanması oldukça önemlidir. Güneş ışığına çok maruz kalırsa yaprak rengi solar ya da kurur.
Atatürk çiçeği, kış aylarında haftada 1 kez sulanmalıdır. Sulamada kullanılacak suyun biraz ılık olması gerekir. Eğer bitkiye çok fazla su verilirse, mantar gibi hastalıklar görülebilir. Bahar ve yaz aylarında ise bitkinin su ihtiyacı artar.
Bitkiden ayrılan sağlıklı dalların özellikle mayıs ayında torf bakımından zengin bir toprağa ekilmesi önerilir. Bu dönemde düzenli sulama yapmak gerekir. Sürekli nemli bırakılan toprakta yepyeni bir Atatürk çiçeği kolaylıkla kök salabilir. Çoğaltma işlemi için önerilen oda sıcaklığı ise 17-18 derece civarında seyreder.
Atatürk bitkisi çiçeklerini kış aylarında açıp ilkbahar aylarındaysa çiçek ve yapraklarını döker. Bu dönemde yaprakların dökülmesinin ardından budama yapman gerekir. Budamada çıkan dalları mineral bakımından zengin bir toprakta köklendirerek Atatürk çiçeği çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsin.
Atatürk çiçeği özellikleri
Ortasında ise küme halinde sarı çiçekleri bulunuyor. Bitkinin üst kısımlarında yer alan çanak yapraklar bazen kırmızı yerine pembe ve beyaz renklerde de olabiliyor. Bu göz alıcı bitki, bakımı zor gibi görünse de püf noktalarına dikkat edildiğinde uzun süre hayatta kalabiliyor.
Atatürk Çiçeği Anlamı Nedir? Atatürk çiçeği, söylentilere göre Mustafa Kemal Atatürk'ün en çok sevdiği çiçeklerden olması nedeniyle bu ismi almıştır. Bir diğer rivayet de ünlü bir botanikçinin Atatürk'e duyduğu hayranlık sonrasında bu çiçeği ona armağan etmesiyle bu ismin oluştuğu yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri