Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi. Bu sermayenin fiilen ödenen 250 bin TL'lik bölümü ise bizzat Atatürk tarafından karşılanmıştı. Bankamızın inşasının temel harcı niteliğinde olan 250 bin lirayı Atatürk koymuştu ama mütevazı bir bankanın kurulması için bile bu para yeterli değildi.
Cumhuriyet'in ikinci yılında, ulusal sermayenin oluşturulmasında önem taşıyan bir “milli banka” olarak Gazi Mustafa Kemal'in, 1.000.000 lira sermayesi ile 20 Ağustos 1924 yılında kuruldu.
Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı: %37,26. Halka açık pay: %34,65. Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi): %28,09.
Kongrede alınan kararların uygulanması sonucunda ticaret bankası olarak Türkiye'nin özel sermaye ile kurulan ilk büyük bankası unvanına sahip olan Türkiye İş Bankası (1924), sanayi bankası olarak da Türkiye Sanayi ve Maadin Bankası (1925) kurulmuştur (Artun, 1983, s.42).
Bugün Banka hisselerinin %31,79'u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09'dur.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye İş Bankası Ortaklık Yapısı; Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sadık Vakfı hisseleri, %40,12 (Munzam Sadık Vakfı'na ait hisseler İş Bankası çalışan ve emeklilerine yani İş Bankalılara aittir.) Atatürk hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) %28,09, Halka açık olan hisse payı ise %31,79'dur.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı.
İlk olarak 1847 yılında Galata bankerleri tarafından İstanbul'da kuruldu. Bankanın açılışına Osmanlı hükûmeti izin vermek zorunda kaldı. Bankanın ilk adı İstanbul Bankası anlamında Banque de Constantinople (Bank-ı Der saadet) olmuştur. (Der Saadet, İstanbul'un eski adıdır.)
İlk bankalar, fon toplama, kredi verme, para saklama ve döviz ticareti gibi hizmetler sunarak ekonomik faaliyetleri desteklemeye başlamıştır. Dünyada kurulan ilk banka ise, İtalya'da bulunan “Banca Monte dei Paschi di Siena” olarak bilinir. Bu banka, 1472 yılında kuruldu ve günümüzde bile faaliyetlerini sürdürmektedir.
İş Bankası'nın hisselerinin yüzde 40.12'si İş Bankası Munzam Sandık Vakfı'na ait bulunuyor. Halka açık pay yüzde 31.79, Atatürk hisseleri ise yüzde 28.09'luk kısmı oluşturuyor.
Türkiye İş Bankası Türkiye'nin en değerli bankası oldu
Türkiye İş Bankası, geçen yıla göre yüzde 17 artan 859 milyon dolarlık marka değeriyle Türkiye'nin en değerli bankası olarak küresel sıralamada 223. sırada konumlandı.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu.
Yurt Dışında İş Bankası Şubelerinin bulunduğu ülkeler: Kosova, KKTC, İngiltere, Irak, Bahreyn, Mısır, Çin. Şubelerimiz ve İşbank AG Şubeleri iletişim bilgilerine www.isbank.com.tr adresinden Şube ve Bankamatikler/Yurtdışı sayfasından ulaşabilirsiniz.
Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.
Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları bir hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür.
1847 yılında J. Alleon ve Th-Baltazzi adlı bankerler devletin de desteğini alarak Osmanlı İmparatorluğunda kurulan ilk banka olan İstanbul Bankası'nı (Bank-ı Dersaadet) kurmuşlardır.
Ziraat Bankası A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 5.100.000.000-TL'dir. Banka'nın tek hissedarı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı olup, Bakanlar Kurulu'nun 24 Ocak 2017 tarih ve 2017/9756 sayılı kararname eki kararı ile Banka hisselerinin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir.
Banka organları Umumi Heyet, Umumi Heyet Müfettişleri, İdare Meclisi ve Umum Müdürlük biçiminde oluşturuldu. Prof. Leon MORF, Genel Müdürlük görevine getirildi. Bütçe Kanunu ile Ziraat Bankası bir devlet müessesesi olmaktan çıkarıldı ve Anonim Şirket hâline geldi.
Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir.
Suzan Sabancı (d. 1965), Türk iş insanı. Akbank'ın yönetim kurulu başkanı ve Sabancı Holding'in yönetim kurulu üyesidir. Sabancı ailesinin 3. kuşak üyesidir.
Süt Fabrikası, Zonguldak Taş Kömür Fabrikası, Barut, Tüfek ve Top Fabrikası, Bitlis Sigara Fabrikası, Malatya Bez Fabrikası ve İzmir Klor Fabrikası da. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda Mart 2015 itibarıyla aktif büyüklüğünü 252 milyar 931 milyon TL'ye çıkaran Türkiye'nin en büyük özel bankası olarak aynı zamanda dünyada ilk 100'e girmekten dolayı mutluluk duyduklarını vurguladı.
İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milli bankası olan İş Bankası'nın kuruluş öyküsü...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri