Diyarbakır'daki Artukoğulları egemenliği 1232 yılında sona ermiş sonrasında sırasıyla; EY.Y.übiler(1232-1240), Anadolu Selçukluları (1240-1302), Mardin Artukluları (1302-1394), Timur (1394-1401), ve Akkoyunlular (1401-1507) Diyarbakır'a egemen olmuştur.
3000'li yıllarda şehrin merkezinde izlerine rastlanan Hurrilerin, bölgeye hâkim olmasıyla Diyarbakır'ı yurt edinme çabaları başlamış, ardından Mitaniler, Abbasiler, Mervaniler, Büyük Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ...
Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir. 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayınlanan Forbes dergisi, 2021 yılı dünyanın en zenginleri listesinde Türkiye'den Diyarbakırlı iş insanı Nihat Özemir, 5'nci sırada yer aldı.
Diyâr-ı Bekr Eyaleti tam adı Diyâr-ı Bekr Beylerbeyliği, 1515 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. Eyaletin merkezi Diyarbakır'dır. Doğrudan Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olarak yönetilmiştir.
Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir. Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir.
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir. diyarbakır ise diyar-ı bekr'den türemiştir. buraya yerleşen arap kabilesi bekrler sebebiyle doğu halkları bu şehre diyarbekir derler.
Amed isminin kökeni, şehrin yerel dillerinde olan "Diyar-ı Bekri" kelimesine dayanmaktadır. Bu kelime, "Bekir'in toprakları" anlamına gelir. Bekir, şehirde yaşayan yerli halkın önde gelen isimlerindendir ve bu isim, zamanla Amed şeklinde kısaltılmıştır.
Roma döneminde ise "Amid" ve "Amida" isimleri kullanılmış. Süryanilerin "Amid", "Omid", "Emit" ve "Amida" isimlerinin yanı sıra, İslam döneminde kullanılan "Kara Amid", "Kara Hamid" ve "Diyar-ı Bekir" isimleri, şehrin adının "Diyarbakır" olarak değiştirildiği Cumhuriyet dönemine kadar var olmuştur.
Surlardaki ana girişler Dağ Kapı (Harput Kapısı), Urfa Kapı (Rum Kapısı), Mardin Kapı (Tell Kapı) ve Yeni Kapı (Dicle-Irmak-Şat Kapı)'dır. Yaklaşık dokuz bin yıllık olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır.
Çünkü elde hazır bir etüt yoktu. Uzun komisyon toplantılarının ardından şehrin eski adı olan Amida'nın Yakut dilinde bakır, bakır sikke anlamına geldiği ve mıntıkanın bir maden sahası olduğu göz önüne alınırsa Atatürk'ün dileği olan Diyarbakır isminin gayet uygun olacağına karar verildi.
Nebî Zülkifl, Elyesa, Harun-ı Âsafî, Hallak ve Harut'un kabirleri Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunurken, Nebî Enûş b. Şit aleyhisselâmın kabr-i şerifleri ise Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Otluca köyünde bulunmaktadır.
Diyarbakır'da bulunan Roma'nın 3 bin yıllık garnizonu Zerzevan Kalesi'nin altında jeoradar ile devasa yapılar bulundu. Zerzevan Kalesi, Çınar ilçesi Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde yer alıyor.
Diyarbakır surları şehrin tamamını içine alan bir duvar şeklinde inşa edilmiş. Kale ile birlikte savunma amaçlı olarak yapılan Diyarbakır surlarının İ. Ö 4 bin yılı dolaylarında bölgenin yerli halkı Huriler yapıldığı tahmin ediliyor.
Diyarbakır, Kürtlerin başkenti Amed'tir. Sanıldığının aksine sadece filolojik bir ayrım değil bu, tarihsel, kültürel ve sosyolojik bağlamda bir halkın yaşama biçimidir Amed. Kürtlerin kendi yaşadıkları kaderin adıdır Amed. Diyarbakır ise devletin onlara reva gördüğü kaderin adıdır.
şuden “olmak, gitmek”ten şud) “Gitme, gidiş” demek olup “geliş gidiş” anlamına gelen Âmed (ü) şüd söyleyişinde geçer: Sopa vuran eli dâimî âmed ü şüdü ile gözünün önünden eksik olmuyordu (Ahmet Râsim).
Şehrin tarihte en çok kullanılan ismi Amid'dir” dedi. Amed, Amîd, Amida, Omid, Emit, Tîgranagerd, Diyarıbekr, Diyarıbikr ve Dîyarbekir gibi isimler Diyarbakır'ın eski isimleri arasında bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber ise 1938'de kentin ismi resmen Diyarbakır olarak değiştirildi.
Amida (Yunanca: Ἄμιδα, Kürtçe: Amed) Günümüzde Modern Diyarbakır'ın bulunduğu Mezopotamya antik şehri. Romalı yazarlar Ammianus Marcellinus ve Procopius, Roma eyaleti Mezopotamya'nın bir şehri olarak kabul ederler.
3000'li yıllarda şehrin merkezinde izlerine rastlanan Hurrilerin, bölgeye hâkim olmasıyla Diyarbakır'ı yurt edinme çabaları başlamış, ardından Mitaniler, Abbasiler, Mervaniler, Büyük Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ...
Diyarbakır, Türkiye'nin en büyük Kürt nüfusuna sahip şehridir. 2023 yılı nüfus sayımına göre, Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1.2 milyondur ve bu nüfusun %85'i Kürttür. Kürtlerin yanı sıra, Diyarbakır'da Türk, Arap, Ermeni ve diğer azınlık gruplarından insanlar da yaşamaktadır.
'Diyarbekir', 983 yılından itibaren yaklaşık bir asır süre ile Silvan merkezli Mervani hanedanı tarafından yönetildi. Osmanlı hâkimiyetinin kurulduğu 1515 senesine kadar da Selçuklular, İnaloğulları, Eyyubiler, Artuklular, Moğollar ve Akkoyunlular'ın idaresinde kaldı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.
5,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en eski surlarından olan Diyarbakır surlarının günümüzdeki hâli, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri