Heidelberg insanı ve ateşin kullanımı Toparlarsak insanlar ateşi kullanmayı en az 1,5 milyon yıllık bir sürede öğrendiler. Belki de ateşi ilk eline alan Homo habilisti. Her durumda
İlkel toplumlarda en yaygın ateş yakma yöntemi sürtmeydi. Bambudan yapılmış küçük bir tüp içindeki havanın sıkıştırılmasıyla ısı ve alev üreten ateş pistonu Güneydoğu Asya, Endonezya ve Filipinler'de geliştirilip kullanılan karmaşık bir aygıttı.
İnsanoğlunun ilk defa ateşle tanışması binlerce yıl önce yıldırım düşmesi sonucu ile başladığını düşünülmektedir ve buna benzer tesadüfi nedenlerle oluşmuş yangınlar, çok uzun bir süre dünyadaki tek ateş kaynağı oldu.
Homo Erectuslar verilere göre ateşi 1.7 milyon yıl önce keşfedip kullandılar. Fakat ateş bu tür tarafından pek de kontrollü bir şekilde kullanılmıyordu. Ateşin kontrollü bir biçimde kullanılması M.Ö 400.000 yıl civarlarında olmuştur.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
İlgili 32 soru bulundu
Gece kül dökülmez ve küle basılmaz. Külün içinde cinlerin olduğuna inanılır. Ayakta pantolon giyilmez, Şeytan ayağını sokar derler. İlk önce sağ ayakla giyilir.
Türklerin Müslüman olmalarından sonra da ateşle ilgili inanışlar devam etmiş ateş üzerine tükürmek, ateşi su ile söndürmek, ateşe karşı küfretmek günah kavramına dâhil edilmiştir (Gökbel 1998: 146; Kırcı 1998: 398–407).
İnsanların normalde sindiremedikleri -buğday,patates,pirinç- gibi yiyecekler, pişirebilme becerisi sayesinde şu anda beslenmemizin temelini oluşturuyor. Şempanzeler günde 5 saatlerini çiğ besinlerini çiğnemeye harcarken, insanların pişmiş besinleri yemeleri için 1 saat yetiyordu.
Bu bulgular ışığında ateşin; bundan 400 bin sene önce ortada Homo sapiens yani bizler yokken Homo erectus tarafından ilk kez kontrol altına alındığını ve yaklaşık 125 bin sene önce de birçok farklı insan türü tarafından kullanılmaya başlanmış olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin ateş, doğada kendiliğinden de var olabilen bir şeydir. İnsanlar onu ilk defa görüp, kullanmaya başladıklarında bir keşif yapmışlardır. Veya gemi yolculukları sırasında tesadüfen keşfedilen kıtalar, Newton'un yer çekimini bulması da yine keşif örneğidir.
Yani ateş bir element değildir. Çoğu alev için alev, çoğu sıcak gazların bir karışımıdır. Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir.
Vücut 40 dereceye kadar ateşi tolere edebilir. 41 derecenin üzerinde iflasa gider. Bundan organlar zarar görebilir. Beyinde ve bazı hücrelerde hasara yol açabilir.
Tarih öncesi çağlarla ilgili yapılan araştırmalar şimdiye dek ateşin 700 ila 800 bin yıl önce bugünkü İsrail'in bulunduğu bölgede keşfedildiğini gösteriyordu.
Mezolitik Dönem'de çakmak taşından yapılmış, (mikrolit) günlük yaşamda kullanılmaya yönelik küçük araç gereçler yapılmıştır. Bu dönemin sonlarında ateş bulunmuştur.
Ancak “Ey ateş! İbrahim için serinlik ve esenlik ol!” dedik.” (el-Enbiyâ 21/69) ayetinde de ifade edildiği gibi ateş Hz. İbrahim'i yakmamıştır.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
4 bin yıl sonra, Taş Devri insanı, bir odun parçasını bir başka tahtanın üzerine hızla sürterek ateş yakmayı kolaylıkla beceriyordu. Tekerlek : Tekerlek taş devrinde bulunmuştur. Taşın yuvarlanmasıyla akıllara böyle bir icat gelmiştir. Bu 4 bin yıl öncedir.
En net bulgularla konuşacak olursak, ateş günümüzden 400.000 yıl kadar önce Homo erectus tarafından kontrol altına alınmıştır. 125.000 yıl kadar önce ise, birçok farklı insan türünün net bir şekilde ateşi kontrol edebildiğini biliyoruz.
Değer 37.2'nin üzerinde ise ateş olduğu kabul edilir.
Neanderthalensislerin hurmalar, yumrulu bitkiler, çeşitli tohumlar, pişmiş nişasta ve hatta tütsülenmiş bazı bitkisel besinleri tükettiği diş tartarlarının analizinden anlaşılmıştır. Homo Sapiens: Diğerlerinden farklı olarak Sapiens'in fazlaca yediği şeylerden biri deniz hayvanları olmuştu.
Ateş ilk insanlardan olan Homoelektusların 1.7 milyon yıl öncesi ateş yakmayı tesadüfen bulduğuna dair ipuçları bulunmaktadır. Ancak ateşin kontrollü olarak yakılmaya başlaması milattan 400000 yıl öncesini işaret eder.
Ateş sayesinde insanların soğuk iklimlere göç etmesi mümkün olmuştur. Ateş olmasaydı insanlık tropik kuşaklardan çıkamayacaktı, Fırın, ocak ve körüğün keşfiyle madenlerin eritilmesi ve cam gibi önemli ham maddelerin elde edilmesi.
Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.
Eğer ki kağıt, tahta veya kömür gibi bir katı yakıtın yanması sonucu oluşan bir ateşle mücadele ediyorsanız, su oldukça etkili bir araç olacaktır. Zira bu tip yangınlar üzerine su sıktığınızda, yangının üzerini suyla kaplayarak ateşi soğutmuş ve yakıtı oksijenden mahrum bırakmış olursunuz.
Makaleye göre doğumgünü pastalarını süslemek için kullanılan mumları üflemek, ağıziçi bakterilerin pastanın yüzeyine yayılmasına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri