Orduya vekâleten komutan atandı. Tekrar Diyarbakır'a dönen Mustafa Kemal Paşa, 16 Mart 1917'de asaleten 2. Ordu Komutanlığına getirildi. Fakat bu görevde de çok kalmayarak 5 Temmuz 1917 tarihinde Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı'na bağlı olarak Halep'te kurulması kararlaştırılan 7. Ordu'nun başına getirildi.
7. Ordu, I. Dünya Savaşı sırasında Sina ve Filistin Cephesi'nde savaşan bir Osmanlı ordusuydu. 19. yüzyılın sonlarında veya 20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir ordusu olarak kuruldu. Bir ordu olarak belirlenmiş olsa da, 1918 yılında en fazla kolordu gücünde olmuştur.
Abstract. Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa, 5 Temmuz 1917'de Bağdat'ı İngilizlerden almak üzere 1917 yılının Haziran ayında teşkil edilen Yıldırım Ordular Grubunun 7.Ordu Komutanlığına atanmıştır.
Mustafa Kemal, 5 Temmuz 1917'de Filistin'de yeni teşkil edilen Yıldırım Ordular Grubunun 7.Ordu Komutanlığına atanmış, ancak bu Grubun komutanı olan eski Almanya Genelkurmay Başkanı Mareşal Falkenhayn ile anlaşamamış, 2 Ekim 1917'de istifa ederek, İstanbul'a gitmiştir.
Mustafa Kemal Paşa kumandasındaki 7. Ordu'da İsmet Bey ile Ali Fuat Paşa kolordu kumandanıdırlar. Bunlar ve diğerleri ellerinden geleni yapmaktadırlar, ancak kuvvetler dengesi üçte bir oranında İngilizlerin lehinedir. Yıldırım Orduları Grubu Kumandanı General Liman Von Sanders de cephenin bitmiş olduğu kanaatindedir.
İlgili 39 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk'e atfedilen ancak onun söylemediği “Filistin'e el sürülemez” sözünü kullandı.
Hatıralarından ve diğer kaynaklardan anlaşıldığı üzere Cemal Paşa, Filistin cephesinde çok büyük fedakarlıklar göstermiştir. Mahkeme kararına dayanmadan hiçbir idam kararı uygulamadı. Savaşın en kritik anında Şerif Hüseyin isyan ve ihaneti, çok büyük zararlara ve günümüze kadar uzanan felaketlere neden oldu.
Hicaz-Yemen Cephesi'nde 1918 yılında esir düşen 16. Tümenin 48. Alayındaki Osmanlı askerlerine karşı Seydibeşir Kampı'nda İngilizler tarafından gerçekleştirilen eylemdir. İçine bol miktarda krizol maddesi eklenmiş su dolu kazanlara mikrop kırma bahanesiyle sokulan 15.000 Osmanlı askeri kör edilmiştir.
Ordunun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Elazığ'da bulunmaktadır.
7.Kolordu Komutanı Tümgeneral Fedai ÜNSAL, Kaymakamımız Emrah UZUN'u makamında ziyaret etti.
Askerlerimiz, ölmemek için çömelerek başlarını suya soktular. Ancak başını sudan kaldıran artık göremiyordu. Çünkü gözler yanmıştı… Dışarı çıkanların halini gören sıradaki askerlerimizin direnişleri de fayda etmedi ve 15 bin askerimiz kör oldu.
7. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 2. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Yenişehir, Diyarbakır'da bulunmaktadır. Hakkâri, Şırnak, Şanlıurfa ve Siirt'i Kuzey Irak'tan gelebilecek dış tehditlere karşı korur.
21/22 Haziran 1919 Amasya Tamimi'ni açıkladı. 8 Temmuz 1919 9. Ordu Müfettişliği'nden ve askerlikten çekildi.
İnönü Zaferi (23 Mart-1 Nisan 1921) Sakarya Zaferi (23 Ağustos-13 Eylül 1921) Büyük Taarruz, Başkomutan Meydan Muhaberesi ve Büyük Zafer (26 Ağustos 9 Eylül 1922) Sakarya Zaferinden sonra 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanını verdi.
Muzaffer Tepekaya tarafından çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı söylendi. "Atatürk; 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, 1 ülke ve milyonlarca özgür insan sığdıran büyük bir asker, siyaset ve devlet adamıdır."
Hasan. 📌 Bugün sizlere anlatacağımız hatıra 1972 yılından.
Hicaz Cephesi'ndeki mücadele esas olarak Mekke Emiri Şerif Hüseyin liderliğinde isyan eden Arap aşiretlerine karşı verilmiştir. İsyancılar, İngilizlerden önemli miktarda maddi, lojistik ve silah desteği görmüş, ayrıca İngiliz istihbarat ajanları isyancı liderlere askerî danışmanlık yapmıştır.
1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Batı Kudüs, İsrail tarafından ele geçirilen yerler arasındadır ve Eski Kudüs de içinde olmak üzere Doğu Kudüs, Ürdün tarafından ele geçirilmiştir. İsrail 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı esnasında Doğu Kudüs'ü ele geçirip sonrasında işgal etti.
Dört asır idaremiz altında bulunan Kudüs'ü 9 Kasım 1917'de İngilizler'e terket- mek zorunda kalmıştık ama aslında biz, Mes- cid-i Aksa'yı bekleyen son Osmanlı askeri Dâr-ı Bekaya göçtüğünde Kudüs'ü zaten kaybetmiştik. Kudüs, yani Mescid'ül Aksa, Müslümanların namusudur.
Kudüs Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgi ile sonuçlanan muharebe.
Yıldırım Ordular Grubu'na (4., 7. ve 8. Osmanlı Ordusu) karşı savaşan General Sir Edmund Allenby komutasındaki İngilizler Filistin içlerine girdikten sonra 9 Aralık 1917'de Kudüs düşmüştü. 1918 yazında Filistin'de Osmanlı-İngiliz Cephesi, Ürdün'den Yafa'ya kadar uzanıyordu.
İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.
Ancak Edmund Allenby'nin bölgedeki Britanya birliklerinin komutanı olarak atanması şartları değiştirmiş ve Lloyd George'un Allenby'den istediği "Noel'den önce Kudüs'ün ele geçirilmesi" hedefi doğrultusunda İngilizler, yaptıkları taarruzlar sonucunda 9 Aralık 1917'de Kudüs'ü ele geçirmeyi başarmışlardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri