Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş eden maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeni ile oluşabilir. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeni ile vajinal kaşıntı gelişebilir.
Genital bölgedeki bu kaşıntının sorumlusu genellikle mantarlardır. Nem ve ısı vücutta nerede hapsoluyorsa mantarlar genellikle o bölgede çoğalıp can sıkıcı bir kaşıntıya neden olurlar. Kadınlarda en sık rastlanan türdeki mantar infeksiyonları maya mantarlarından kaynaklanan infeksiyonlardır.
Vajinal kaşıntının önemli bir çoğunluğu genital bölgede yaşanan enfeksiyonlardan kaynaklanır. Vajinal kaşıntı kadınların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilmektedir ve bu nedenle vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Pek çok enfeksiyon rahatsızlığında olduğu üzere bireyin bağışıklık sistemi oldukça güçlüyse ve vajinal mantara sebep olan durum ortadan kalkmış ise, bu rahatsızlık kendi kendine geçebilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Vajinal akıntı ve kaşıntı çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonu, mantar enfeksiyonu ya da cinsel yolla bulaşan hastalık habercisidir. Özellikle kokulu sarı ya da yeşil renk akıntı derhal doktora gidilmesi gerektiği anlamını taşır.
Yoğurt: Yoğurt, vajinada iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabilir. Sade yoğurdu tek başına ya da bal ile karıştırarak sürebilirsiniz. Sarımsak: Sarımsağı yemek ya da takviye olarak almak, bakteriyel vajinozis tedavisinde faydalı olabilmektedir. Vajinal kaşıntı, yediğiniz yiyecekler ile tetikleniyor olabilir.
Vücutta Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntının nedeni, sivrisinek, bit ve uyuz gibi böcek ve parazitler, yiyecek, polen ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, egzama ve sedef gibi cilt sorunları, kanser ve kan hastalıklarının neden olduğu kılcal fiziki reaksiyondur.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir.
Gece kaşıntısının geçmesi için kaşınan yerlere buz sürmek ya da soğuk suyla yıkamak faydalı olabilir. Diğer yandan doktorlar tarafından verilen alerji ilaçları da kaşıntının tedavisinde kullanılabilir. Hastalığa bağlı olarak ilaçlar değişebileceğinden mutlaka uzman bir doktorla görüşmekte fayda vardır.
Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler. Daha ciddi enfeksiyonlarda ise şikâyetlerin azalması iki haftayı bulabilir.
Vajinal kaşıntının en sık sebebini vajinal enfeksiyonlar oluşturmaktadır. Vajinal enfeksiyonlar içinde kaşıntı şikayeti ile karşımıza en çok çıkan sebep ise “vajinal mantar” (kandida, vajinal maya) enfeksiyonudur. Kandida (mantar) enfeksiyonu: Vajina ve vulvada yoğun kaşıntı en sık görülen şikayettir.
Vulvada Mantar ve Bakteri Enfeksiyonu
Kaşıntı ile birlikte kızarıklık, ödem, vajinal akıntı gibi bulgular görülebilir. Mantar enfeksiyonlarında vajina duvarı kızarıktır. Vajinada yapışkan beyaz plaklar görülür. Vajinal mantar enfeksiyonlarının %90'ından Candida Albicans denen bir mantar türü sorumludur.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Soğuk Su: Soğuk su kaşıntıya en iyi gelen doğal yollardan biridir. Dilerseniz direkt olarak soğuk su ya da buz kürü ile birlikte kaşıntı olan bölgenize sürebilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması ile birlikte kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Soda: Kaşıntıya iyi gelen bir diğer yöntem ise sodadır.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Vücuttaki alerjik kaşıntıya ne iyi gelir diyenler, buzdolabındaki maden suyuyla kaşıntıya iyi gelebilir. Maden suyu, mineral kaynağıdır ve ciltte oluşan kaşıntılar için tercih edilebilir.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Ek olarak, bazen hamilelik kaşıntısı ile ilişkili döküntüler olabilir . Kaşıntı genellikle erken gebelik belirtisi olarak kabul edilmez.
Antibiyotik kullanıldığı süre içinde bol yoğurt yenmesi ve günde iki kez vajinaya bir çay kaşığı yoğurt sürülmesi (yoğurt vajinal floranın düzelmesine yardımcı olur), Karbonhidratların, özellikle şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri