27 Kasım 1934'te Mustafa Kemal'e “Atatürk” soyadı verilmiştir. Türk milleti, Mustafa Kemal'e ataları gibi soyuna, töresine, vatanına, milletine bağlı olduğu için “Atatürk” soyadını uygun görmüştür. Atatürk: “Ataları gibi Türk” demektir. Atatürk, “Ataları gibi Türk” demektir.
Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
Sözlük konusunda, 1934 kurultayı genel yazmanlık raporu Yeni Türkçe Sözlüğünden (yani Türkçe Sözlükten) de söz açmış, bu işin ele alındığını bildirmiştir, ki bunun da gerçeklenmesi 1945'te çıkan Türkçe Sözlükle sağlanmıştır. Atatürk'ü ilgilendiren ikinci bir konu Türkçe terimler olmuştur.
Afet İnan, bu ismi ona matematik öğretmeni Üsküplü Mustafa Efendi'nin Kemal adının anlamında olduğu gibi onun "mükemmel ve olgun" olduğunu göstermek için verdiğini söylemiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün baba soyunun Konya Karaman'dan Rumeli'ye göç ettirilen ve Kızıl Oğuzlar diye bilinen yörük Türkmen grubuna mensup olduğunu bildiren Ali Güler şöyle devam etti “Dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendi'nin ailesi, bugün Makedonya sınırları içinde yer alan Kocacık Köyü'ne yerleştirilmiş Türkmenlerdendir.
İlgili 27 soru bulundu
Kıpçak Türkçesi, Deşt-i Kıpçak'ta, Güney Rusya'da, Kırım'da, Mısır ve Suriye'de ayrıca Orta Asya'nın batı bölgelerinde yaşayan göçebe Kıpçak Türklerinin dilidir. Kıpçaklar; kendilerinden önce Doğu Karadeniz'e göç eden kavimleri de bünyelerinde toplayarak Batı Türkçesinin merkez kanadını teşkil etmişlerdir.
Günümüzde Türkler tarafından Kıpçaklar bir Türk boyudur dendiğinde Kıpçakların Türk halkları ortak etnonimi olarak adlandırdığımız büyük bir halk topluluğunun üyesi olduğu anlaşılmaktadır. Kıpçaklar, Rusya'nın güneyinde, Kafkaslarda ve Kırım'da yaşayan birçok kabileleri egemenliği altına almıştır.
Kemal isminin Arapçadaki orijinal hali "Kamal" olmakla birlikte sözcük kökeni "Kamāl" olarak geçmektedir. İlgili sözcük Osmanlıcanın romanizasyonunda ve Türkçede "Kemal" biçiminde yazılmaktadır. Doğrulatılması için arama motorlarına 'Kemal or Kamal in Arabic language' yazılarak görülebilir.
Hatta bu atların İzmir'e gidişini de Mustafa Kemal'in yaveri Salih Bozok sağlamıştır. Ve herkesin bildiği gibi üzerine titrediği en çok değer verdiği atının ismi de Sakarya'dır. Kurtuluş savaşı sırasında, atın çok büyük faydaları olmuş.
- Olgunluk, yetkinlik, eksiksizlik, tamlık, - Mükemmellik ve en yüksek değer, - Bilgi ve fazilet, Arapça kökenli bir isim olarak Türkçeye yerleşmiş Kemal adı, Türkiye'de erkekler için kullanılan en yaygın isimlerden biridir.
Harf Devrimi veya Harf İnkılâbı, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Yasa, 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bunlardan başka Karaman'ın günümüzde “Türk Dilinin Başşehri” olarak anıldığı malumdur. Nitekim bununla alakalı olarak dil ve kültür tarihimizde Karaman ve Türkçe Fermanının banisi Karamanoğlu Mehmet Bey'in önemli bir yeri olduğu bilinmektedir.
"Bütün medeni beşeriyetten dileğim şudur: Beni Hatırlayınız" | İstanbul Aydın Üniversitesi. Atatürk'ün sesinden duymadığımız, ancak kağıda yazdığı şu sözler duygu yüklü bir veda gibiydi: “Bu söylediklerim hakikat olduğu gün, senden (Türk Milleti'nden) ve bütün medeni beşeriyetten dileğim şudur: BENİ HATIRLAYINIZ!"
Ali Rıza (1839, Selanik - ?, Selanik), Osmanlı Rüsumat (Gümrük) İdaresinde Gümrük memuru, kereste tüccarı. Zübeyde Hanım'ın eşi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Makbule Atadan'ın babasıdır.
Atatürk'ün baba soyu, büyük amcası Kızıl Hafız Mehmet Emin Efendi tarafından devam etmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bunun oğlu Salih Efendi ve ikinci eşi Müberra Hanım'dan devam eden aile, torunlarla yedinci kuşağa ulaşmış bulunuyor. Belgelerden Atatürk'ün Müberra Hanım'a "Yenge" şeklinde ettiğini biliyoruz.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz. ATATÜRK'ÜN BİR SIRRI DAHA AYDINLIĞA KAVUŞUYOR! Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, o muhteşem yaşamı boyunca en az 22 yabancı dil/lehçe ile ilgilenmiş ve üzerinde çalışmış olduğunu söylesem tepkiniz ne olurdu?
Burada General Stilyan Kovaçev'in kızı Dimitrina ile tanışır birbirlerine aşık olurlar ve Atatürk hiç vakit kaybetmeden evlenme teklif eder. Bu teklif güzeller güzeli Dimitrina tarafından büyük bir mutlulukla kabul edilse de büyük aşk evlilikle sonuçlanmaz.
Sakarya adlı atını da çok seven Atatürk, atlardan sonra köpek vekuşlara düşkündü. Milli Mücadele döneminde Alber adında bir köpeği vardı.Atatürk'ün en sevdiği köpeği Foksidi. Köpeklerden sonra kuşları sevenAtatürk'ün Çankaya Köşkü'nde bir güvercinliği bulunmaktaydı.
Hatay'da evlatlarına Kamal adını verenlerin büyük bir kısmı Kemal adının Arapça imlaya uygun yazımını benimsemiştir. Türkçede "kuşatma, abluka, çevreleme" (kökeni Özbekçe qamal) ve "kale, sur" (kökeni Kazakça qamal) anlamına gelen Kamâl isminin yanlış yazımıdır.
Kemal, Arapça kökenli bir isim olup "mükemmellik", "olgunluk", "tamamlanmışlık" ve "erişilmiş en yüksek derece" anlamlarını taşır. Aynı zamanda, kişinin karakterinde mükemmellik arayışı ve olgunluk gibi niteliklerin öne çıkmasını simgeler. Kemal İsminin Diğer Anlamı/Anlamları: En yüksek değer, mükemmellik, değer baha.
Genç Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisi'ni de başarı ile bitirerek 13 Mart 1899 tarihinde İstanbul'da Harp Okulu'na girdi. 3 senelik başarılı bir Harbiye öğreniminden sonra 10 Şubat 1902'de bu okulu Teğmen rütbesiyle bitirdi ve öğrenimine Harp Akademisi'nde devam etti. 1903 yılında Üsteğmen olmuştu.
Kıpçakların merkezi Batı Sibirya idi. İrtiş ırmağının civarında, İşim ve Tobol nehirleri çevresinde yaşıyorlardı. Gumilev'e ve Grjimaylo'ya göre Hun çağında Kıpçakların uzak ataları olan Tinglingler Hunlara tabi olan kavimler arasındaydı. Göktürk döneminde Tingling'ler Töles/ T'ie-le adını aldılar.
Kuman-Kıpçaklar, Ortaçağ boyunca Türkistan'dan Karadeniz'in kuzeyindeki geniş düzlüklere göç eden son bozkır Türk boyudur. Farklı kaynaklarda çeşitli adlarla anılan Kuman-Kıpçaklar, Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlarda kabile ittifakı şeklinde yönetimlerini oluşturmuşlardır.
Kıpçaklar, Moğol istilasından önce de Siriderya, İdil ve Don arasında, Kafkas ve Kırım dağlarında, Hazar'ın kuzey düzlüğü ile bugünkü Kazakistan'ın orta ve kuzeybatı kısmında yaşayıp pek çok Türk kavmi ile karışmışlar ve İran, Suriye, Rusya, Doğu Avrupa ve Bizans ile askerî, ticarî ve iktisadî ilişkiler kurmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri