Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Aracınıza ekstra yük bindirmekten sakınarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Dizel araç kullanımında yakıt tüketimini azaltmak için aracınızı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Motor ısındıktan ve tüm göstergeler söndükten sonra dizel arabanızı çalıştırarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir. Bu nedenle uzun yolda 80-90 km hızla gitmekte fayda var.
Kullanılan motor yağının ve yakıt kalitesinin düşük olması da dizel otomobillerdeki yakıt tüketimini artıran önemli bir etmendir. Yanı sıra klimanın gereksiz yere kullanılması, yıpranan lastikler yüzünden otomobil motorunun fazla efor harcaması yakıt tüketimine olumsuz yönde etki eder.
İlgili 23 soru bulundu
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Genelde güncel dizel araçlarda 1800-3000(max 4000), güncel benzinli araçlarda ise 1500-4000(max 5000) devirler arası kullanmak gerekir. Bu devirleri aştığınız zaman hem yeterli hızlanmayı sağlayamazsınız hem de yakıttan ve en önemlisi motordan vazgeçmeniz gerekir.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Aracın deposunu dolu tutmak yakıt tüketimini azaltır mı? Aracın deposunun sürekli dolu olması, yakıtta tasarruf sağlayabilir. Aslında dolu depolu aracın daha fazla yakıt tüketmesi, teorik olarak doğru olsa da astarı yüzünden pahalıya gelme ihtimali taşıyan tespittir.
Unutmayın; Mazot filtrenize bakım yapmak sadece yakıt tüketiminizi ve dolayısıyla harcamanızı düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ileride ortaya çıkabilecek yakıt pompa, enjektör ve motor hasarlarının da önüne geçmenize yardımcı olur.
Yakıt Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer araç düşük hızlarda ve trafiğin yoğun olmadığı bölgelerde kullanılacaksa, yılda 45 bin kilometre yapılacaksa, araç içi ses sorun teşkil etmeyecekse dizel motor tercih edilebilir.
Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Aracı uzun süre boşta çalıştırmak yakıt tüketimini artırır. Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen gösterin. Doğru viteste aracınızı sürmye dikkat edin. Uzun süre düşük vitesde yüksek devirde araba kullanmak yakıt tüketimini ciddi oranda artıracaktır.
Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır. Dizel motorların ortalama yakıt tüketimi daha düşük ve dizel yakıt benzinden genel olarak daha ucuzdur. Dizel araçların motorları benzinli araçların motorlarına kıyasla daha geç ısınırlar. Dizel yakıt benzine göre daha ağırdır.
Bu konuda en önemli etkenlerin başında doğru motor yağı kullanımı geliyor. Fabrikanızın önerdiği doğru yağı kullanmanız yakıt tüketimini kayda değer oranda azaltacaktır. Pistonların daha rahat hareket etmesini sağlayan temiz yağ, motorun daha az enerjiye ihtiyaç duymasını sağlar.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
100 kilometre yolda kaç litre motorin yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre mazot yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre LPG yaktığı yaklaşık olarak 10 litredir.
Aracınızı Doğru Devirde Kullanın
Aracın gereğinden fazla yakıt tüketmemesi için genellikle 2.000 - 3.000 devir arasında kullanılması önerilir. Yüksek devirlerde kullanıldığında yakıt tüketimi artar.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri