Madde 1 – Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Atatürk'e Hakaret Suçunun Cezası Nedir? 5816 sayılı özel bir kanun olan Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un 1. maddesinde yer alan düzenlemeye göre Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden ya da söven kişi 1 ila 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İstanbul'da Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik tepki çeken hareketlerde bulunan lise öğrencisi A.E.S. "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Lise öğrencisi, kararla birlikte tahliye edildi.
Atatürk'e hakaret suçu kapsamında yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Eğer Atatürk aleyhine işlenen suçlarda hükmolunan hapis cezası 1 yıl veya altındaysa adli para cezasına çevrilir.
Atatürk'ün Hatırasına Küfür Etmek
Genel ve soyut nitelik taşıyan söz ve davranışların işlenmesi suçudur. Mesela; “Atatürk beceriksizdi, aptaldı” vb. gibi sözler sarf etmek suçun işlenmesi için yeterlidir. Atatürk'ün resmine tükürme eylemi de Atatürk'e hakaret suçu kapsamında değerlendirilir.
İlgili 45 soru bulundu
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar kapsamında olan içerikler ile karşılaşılması durumunda aşağıda yer alan ihbar hatları vasıtasıyla bu internet adresleri bildirilebileceği gibi, en yakın kolluk birimine ya da savcılığa da durum yazılı veya sözlü olarak ihbar edilebilir.
Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun veya 5816 sayılı kanun, kamuoyunda anıldığı şekliyle Atatürk'ü Koruma Kanunu, 25 Temmuz 1951'de kabul edilmiş Türkiye Cumhuriyeti kanunudur. Konusu, ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenecek suçlardır.
A.E.S.'nin 17 yaşından olmasından dolayı Türk Ceza Kanunu 31. Maddesi gereğince ceza 3'te 1 oranında indirildi. 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca savcılık "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan ise takipsizlik kararı verdi.
Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.
Atatürk'e hakaret suçu nereye şikayet edilir? Atatürk aleyhine işlenen suçlar, şikayete tabi değildir. Ortaya çıktıktan sonra savcı tarafından resen soruşturulur. Eğer bu suça şahit olmuş kişi ya da kişiler varsa, savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler.
Eğer bu fiilin işlenmesi sırasında cebir, şiddet, tehdit veya hakaret vaki olmuş ise, fail bir yıldan iki yıla kadar hapis ve onbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır.
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Hakaretten ötürü şüpheli veya sanığa ilişkin tutuklama kararı verilebilmesi için yargılanma sırasında kaçma şüphesi ya da delilleri karartma şüphesi olması gerekir. Ayrıca şüphelinin hakaret suçunu işlediği ile ilgili kuvvetli suç şüphesinin de olması gereklidir.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
Konya, Bursa, Yozgat, Bilecik, Bilecik, Kütahya, Kırşehir, Maraş, Rize, Tunceli, Düzce, Zile, Menemen gibi şehirlerin ismi bu meyanda anılır. Fransa ihtilâlinden sonra, kralcılara destek veren Vendée gibi şehirler, kara listeye alınmıştı.
"Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.
Hakaret suçu, sırf hareket (şekli/ani/neticesi harekete bitişik) suçudur. Söz ve davranışların onur ve saygınlığı rencide edecek nitelikte olması yeterli olup gerçekten rencide edip etmediği önemli değildir. Bu nedenle soyut tehlike suçudur. Ani suç olduğu için de kesintisiz suç şeklinde işlenmesi mümkün değildir.
Hakaret suçu, bir kişinin onuruna, şerefine veya itibarına yönelik olarak yapılan sözlü veya yazılı bir saldırıdır. Bu suç, bir kişinin itibarına zarar vermek, aşağılamak veya küçük düşürmek amacıyla yapılan açık veya örtülü ifadeler ile gerçekleşebilir. Hakaret suçunun basit hali takibi şikayete bağlıdır.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır? Hakaret suçunu ispatlamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir.
Hakaret suçunun basit hali şikayete bağlıdır. Şikayet zamanaşımı süresi 6 aydır. 6 ay içinde Emniyet Müdürlüğü' ne ya da Savcılık Bürosu' na başvuruda bulunulmazsa, şikayet hakkı düşer, soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Nitelikli hali ise şikayete bağlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri