Atatürk'e Hakaret Suçunun Cezası Nedir? 5816 sayılı özel bir kanun olan
Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun kapsamında, yukarıda saydığımız tüm suçlar 1yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (5816 sayılı kanun madde 1/2). 5816 sayılı kanun 2. Maddede Atatürk'e hakaret suçu cezasını artıran haller detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.
Madde 1 – Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar kapsamında olan içerikler ile karşılaşılması durumunda aşağıda yer alan ihbar hatları vasıtasıyla bu internet adresleri bildirilebileceği gibi, en yakın kolluk birimine ya da savcılığa da durum yazılı veya sözlü olarak ihbar edilebilir.
Atatürk'e hakaret suçu nereye şikayet edilir? Atatürk aleyhine işlenen suçlar, şikayete tabi değildir. Ortaya çıktıktan sonra savcı tarafından resen soruşturulur. Eğer bu suça şahit olmuş kişi ya da kişiler varsa, savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Suçun mağduru olan kişiler doğrudan ya da avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunabilirler.
Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Atatürk'e hakaret suçu kapsamında yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Eğer Atatürk aleyhine işlenen suçlarda hükmolunan hapis cezası 1 yıl veya altındaysa adli para cezasına çevrilir.
İstanbul'da Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik tepki çeken hareketlerde bulunan lise öğrencisi A.E.S. "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Lise öğrencisi, kararla birlikte tahliye edildi.
Öz: "Atatürk'ü Koruma Kanunu", Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki uzun görüşme ve tartışmaların sonunda, 25 Temmuz 1951 tarihinde Demokrat Parti Hükümeti tarafından çıkartılmıştır. Kanunun gerekçesi, Atatürk'ün heykel ve büstlerine yapılan saldırılar olarak ifade edilmiştir.
Madde 299-
Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.
A.E.S.'nin 17 yaşından olmasından dolayı Türk Ceza Kanunu 31. Maddesi gereğince ceza 3'te 1 oranında indirildi. 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca savcılık "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan ise takipsizlik kararı verdi.
Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesinde tanımlanmıştır. Bu maddeye göre, “bir kimseyi alenen aşağılayıcı bir söz söylemek” veya “bir fiil veya davranışla bir kimseye hakaret etmek” hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Bu başlıkta, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci maddesinde düzenlenen “Hakaret” suçu, özet olarak incelenmiştir. Bu maddenin birinci fıkrasında hakaret suçunun basit şekli düzenlenmiş, devam eden fıkralarda ise, bu suçun nitelikli hâlleri hüküm altına alınmıştır.
Eğer bu fiilin işlenmesi sırasında cebir, şiddet, tehdit veya hakaret vaki olmuş ise, fail bir yıldan iki yıla kadar hapis ve onbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır.
(1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri oranında artırılır.
Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.
Hakaret davası sonucunda kesinleşen mahkeme kararı da adli sicile (sabıka kaydına) işler. Hakaret davası neticesinde hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı verilmişse 5 yıl içinde bir suç işlenmemesi halinde hakaretten alınan ceza sicile işlenmez.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
CİMER - T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi. Acil Sağlık Yardımı ve Acil İhbarlarınız için Lütfen 112'yi arayınız.
Hakaret konusu söz veya davranışın belirlenemeyen sayıda kişi tarafından görülme, duyulma ve algılanabilme olasılığının bulunması halinde alenen hakaret suçu işlenmiş olur. Hakaret suçunda aleniyetin gerçekleşmesi için fiilin herhangi bir sınırlama olmaksızın herkese açık olan yerlerde işlenmesi şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri