Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Bu millete çok şey öğretebildim ama onlara uşak olmayı bir türlü öğretemedim. Yurtta sulh, cihanda sulh. Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum.
» Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak! » Bu ulusa ve ülkeye hizmet görevi bitmeyecektir. » Asıl önemli olan ve memleketi temelinden yıkan, halkını esir eden, içerdeki cephenin suskunluğudur. » Bu ulusa ve ülkeye hizmet görevi bitmeyecektir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir düşünceyi kısa ve özlü bir şekilde anlatan, bir veya birkaç cümleden oluşan sözlere özdeyiş (vecize) denir.
Özdeyiş, diğer adıyla vecize, bir düşünceyi ya da fikri en kısa ve özlü şekilde anlatmaktır. Bu düşüncenin örnek olması, doğruyu ve güzeli göstermesi gerekmektedir.
Ne mutlu "Türküm" diyene. Geldikleri gibi giderler.
Devlet adamlarının, yazarların ve bilim adamlarının söylediği / yazdığı özlü sözlere özdeyiş denir.
Atatürk'ün son komaya girişini Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak anlatıyor:. “Özel hekimi Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Atatürk'ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor.” “Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi "Aleykümesselam" diyerek 8 Kasım 1938 saat 19.00'da komaya giriyor.”
"Ne mutlu Türk'üm diyene", Mustafa Kemal Atatürk'ün, Onuncu Yıl Nutku'nun bitiminde Cumhuriyet Bayramı tebriği için söylediği sözdür. Daha sonra 1972 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğrenci andına eklenmiştir.
Atatürk verdiği emri şu şekilde açıklamaktadır. "Kumandanlara verdiğim sözlü emirlere şunu eklemişimdir. Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir."
İlkelerine bağlı, çalışkan ve vatansever bir gençlik, Atatürk'ün ideali idi. “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum" 3 derken Türk gençliğine olan sarsılmaz güvenini dile getiriyordu.
Atatürk'ü sevmek demek, bu ülkenin kurucuları başta olmak üzere, atalarımıza gönül borcu duymak, onlara saygı duymak, onları anmak demektir. Atamızın ölüm yıldönümlerinde, bir hastalık uydurmayıp, kendisine saygı duruşunda bulunmak demektir. Atatürk'ü sevmek demek, ahlaklı ve vicdanlı olmak demektir.
Mustafa Kemal Atatürk/Çalışkanlık.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 6. maddesi bu cümle ile başlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasında önderlik yapan Mustafa Kemal Atatürk'e ait “Hakimiyet bilâ kayd-u şart Milletindir.” sözünün günümüz Türkçesi ile söylenişidir.
" Halkını cehalet ile sefalete teslim eden yöneticiler yok olmaya; cehalet ve sefalete sürükleyen yöneticileri seçen halk ise köle olmaya mahkumdur " (Mustafa Kemal ATATÜRK).
Atatürk, en önemli özelliklerinden biri olan ileri görüşlülüğü sayesinde, o dönemde pek çok kişinin farkında olmadığı bazı gerçekleri sezmiş,“İstikbal göklerdedir.
Bu sözler, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğunun küllerinden doğan yeni bir Türk Devletini tüm dünyaya haykıran ve müjdeleyen sözlerdir. Diğer yandan, ''Ne Mutlu Türküm Diyene'' sözü, iç cephenin sağlam, daima güvenilir ve güçlü kalmasını sağlamak için söylenmiştir.
Ey efendiler, sorgulamayan insan cahildir. Sorgulatmayan ise zalim. -Mustafa Kemal Atatürk | Insan.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Özdeyiş diğer adıyla vecize bir düşünceyi kısa bir şekilde ve özlü olarak anlatan cümle ya da sözcüklere verilen isimdir. Özdeyiş söyleyeni bilinen sözcüklerdir.
Vecize kelimesi aynı zamanda özdeyiş olarak karşılık bulduğu için, bu konuda özdeyiş üzerinden değişik örnekler vermek mümkün. ''Ne mutlu Türküm diyene!'' Tunca BenginGüneydoğu'nun en ucundaki çiçekçi!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri