YEŞİL ZEYTİN NE ZAMAN TOPLANIR? Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanır. Yeşil salamura yapılacak sofralık zeytinler, meyvenin zeytin yeşili renginden sarımsı-yeşil renge döndüğü zaman toplanır.
Zeytinlerin toplanma amacı da hasat zamanını etkilemektedir. Eğer zeytinleri sofralık yeşil zeytin olması için toplayacak isek zeytin yeşil renkten sarı renge dönerken yani Eylül, Ekim aylarında toplanması gerekmektedir.
15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Sofralık yeşil zeytin ya da erken hasat zeytinyağı üretmek için kullanılacaksa daha erken bir dönemde hasat edilebilir.
Her gün kahvaltı sofralarında yer verilen zeytin, genellikle 1 haftalık alınmaktadır. Uzun süre doğru şekilde saklanmazsa, bozulmaya ve çürümeye başlar. Yeşil zeytinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Bozuk zeytin yemek her şeyden önce ağız tadını bozar. Yeşil ya da siyah fark etmeksizin bozulan zeytinin ilk değişen özelliklerinden birisi tadıdır ve çürük, ekşimiş tat ağızda rahatsız edici bir tada sebep olur. Eğer yenilen bozuk zeytin küflü ise sorun oldukça ciddiye alınmalıdır.
Zeytin Yalnızca Kahvaltıda Tüketilmiyor
Zeytininden günde 5 – 6 tane tüketmenin birçok faydası var. Zeytin Yalnızca kahvaltıda yenen bir besin değildir. Her öğün yenilen bir besindir.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Diyet sürecinde kahvaltı öğünü çok önemlidir. Kahvaltıda almanız gereken yağı zeytinden alabilirsiniz. Kahvaltı tabağınızı süsleyen zeytinler ile, sabah almanız gereken enerji karşılanır. Sizi uzun süre tok tutarken, metabolizmanın hızlanmasını da sağlar.
Çizme ve kırmadan yeşil zeytin yapımı çok kolaydır. Yeşil zeytinlerin olgunlaşma süreleri uygulanan yöntemlere göre değişiyor. Çizilerek yapılan yeşil zeytinlerin olgunlaşma süresi 2 – 3 hafta olurken, çizmeden kırmadan yapılan yeşil zeytinlerin acısının çıkması ve olgunlaşması ise 6 -7 haftayı bulabiliyor.
Kişilerin mutlaka zeytinleri salamura suyu içerisinde saklaması gerekir. Salamura suyu yeşil zeytinlerin her zaman daha lezzetli olmasını ve lezzetlerini koruması adına yardımcı olacaktır. Bireyler kolaylıkla salamura suyunu elde ederek, gerekli saklama işlemlerini bir kap içerisinde yapabilir.
Çizik zeytin salamurası nasıl yapılır? Yeşil zeytinlerin acısı çıktıktan sonra geriye sadece 4 gün süre sizleri bekletecek salamura işlemi kalıyor. Salamura işleminden sonra zeytin 4 gün sonra sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor.
Taze haldeki zeytinleri güzelce ayıklayıp varsa içlerinde çürük, darbe almış, yumuşamış, kısacası bir şekilde hasar görmüş olanları ayırmalısınız. Ardından zeytinleri güzelce yıkayarak üzerlerinde toz, kir gibi herhangi bir yabancı madde kalmadığından emin olmalısınız. Varsa yapraklarını vr saplarını da ayırmalısınız.
Zeytin satın alırken zeytinin diri bir görüntüde olmasına dikkat etmelisiniz. Zeytinin dış kısmı diri bir görüntüye sahipse bu zeytinin kaliteli ve dolgun bir zeytin olduğuna işarettir. İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir.
Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır. Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Zeytin içerisinde yer alan kalori sayesinde bu duruma yardımcı olmak mümkündür. Ancak buna rağmen gece yeşil veya siyah zeytin tüketmek, kilo alımına neden olabilir. Zeytinin içeriğinde yer alan düşük kalori, normalde kilo alımına neden olmazken, gece tüketilmesi durumunda kilo alımına neden olabilir.
Her gün 7 adet zeytin yemenin 3 faydası
Zeytin antioksidan içerir ve böylece kalp hastalığını önler. Bu konuyla alakalı yapılan son araştırmalar özellikle zeytinyağının kan basıncı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyduğunu ispatlamıştır. Bunun yanında kan hücrelerinin sağlığı içinde önemli rol oynar.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Zeytinin her türlüsünün tüketilmesi genel olarak önerilmektedir. Özellikle imkan varsa hem yeşil zeytinden hem de siyah zeytinden günde 5 defa tüketmek son derecede önemlidir. En az 5 tane zeytin tüketilmesi önerilse de daha fazlası için de yine tüketilmesi önerilmektedir.
Yüksek miktarda antioksidan ve E vitamini içeren yeşil zeytin vücuttan toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yeşil zeytin tüketimi sindirim sistemini temizlerken taş ve kum oluşumununda önüne geçer. Yeşil zeytin tüketimi göz sağlığı için oldukça önemlidir ve görme kaybının önüne geçmektedir.
Zeytinler, iltihabın neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu için, hayati organların (yani beyniniz!) dokularını zararlı ve geri dönüşü olmayan hasarlardan korurlar. Bir diğer fayda: Zeytinler, gelişmiş biliş ve bilişsel düşme riskinini azaltma ile bağlantılı bir antioksidan olan E vitamini içerir.
Zeytin buzdolabında nasıl saklanır? Tazelik süresini maksimuma çıkarmak için öncelikle zeytinleri tuzlu suda bekletin. Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri