Fikriye Hanım ya da ölümünden sonra nüfus kayıtlarına geçen adıyla Zeynep Fikriye Özdinçer (1887; Yenişehr-i Fener - 31 Mayıs 1924; Ankara), Mustafa Kemal Paşa ile ilişkisi ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da Milli Mücadele karargâhındaki hizmetleri ile bilinen tarihî kişiliktir.
Bu dünyada beni iki kadın çok sevdi. Biri iktidarım, gücüm için, diğeri ise tutkuyla sevdi. Tutkuyla, aşkla, vefa ile seven; hiçbir şey istemeden karşılıksız seven Fikriye'ydi.” Fikriye'nin ölümünden yıllar sonra Mustafa Kemal'in ağzından dökülen sözlerdi bunlar.
Ne var ki bu gençlik aşkı, belki, iki tarafça da ömür boyu sürecekti. Mustafa Kemal Atatürk'ün İlk Aşkı "Manastırlı Eleni" iki insanın yaptıkları seçimlerle ayrı mecralarda şekillenen hayatlarının, bir bakıma trajik bir bakıma ise özverili aşklarının hikâyesidir.
Makbule:Latife Atatürkü,Fikriye ise Mustafa Kemali sevmiştir.
Dimitrina, Atatürk'ün evlenme teklifini mutlulukla kabul eder. Ancak büyük aşk evlilikle sonuçlanmaz. Atatürk'ün yıllar sonra “Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Gençliğimi bıraktım Sofya'da” diye anlattığı bu aşk, şimdi “Dimitrina” filmiyle beyazperdeye taşınıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Büyük hayranlık beslediği Mustafa Kemal'e âşık oldu ancak Mustafa Kemal'in imparatorluğun farklı yerlerinde görev alması nedeniyle ilişkileri sürekli kesintiye uğradı. Fikriye Hanım, Batı kültürü ile yetişti, Fransızca ve Rumca öğrendi. Özel derslerle piyano, annesi Vasfiye Hanım'dan ise ut çalmayı öğrendi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün henüz genç bir subayken Sofya Askeri Ataşeliği görevinde bulunduğu dönemde hüzünlü bir aşk hikayesi ortaya çıktı. Bulgar General Stilyan Kovaçev'in kızı Dimitrina ile tanışan Atatürk ve güzel Bulgar kızı arasında bir aşk filizlenir. Günümüzde bu aşk hikayesi film olma yolunda ilerliyor.
Hepimizin çocukluğumuzdan beri bildiği üzere Atatürk, Latife Hanım'ı sevmiştir ve onunla evlenmiştir. Fakat Atatürk'ün, Latife Hanım'dan önce Fikriye Hanım ile yaşadığı derin ve trajik bir aşk öyküsü de vardır.
Yeni kitabı "Dünya Astrolojisi, Türkiye"de de belirten Döşer, "Atatürk, 12 Mart 1881 doğumlu bir Balık burcu" diyor.
İstanbul'da doğup büyüyen Fikriye Hanım, Fransızca ve Rumca biliyor ud ve piyano çalıyordu. Fikriye Hanım, İstanbul'da Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ikinci eşi (Mustafa Kemal'in üvey babası) Ragıp Beyle olan akrabalığı vasıtasıyla Zübeyde Hanımla yakın ilişkiler kurmuş ve o dönemde Mustafa Kemal'i tanımıştır.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
Çocukluklarından itibaren Atatürk'ün en yakın dostu olan ve Ulu Önder'in vefatının ardından canına kıymak isteyen Salih Bozok, şans eseri hayatta kaldı. İşte tarihin en büyük dostluk örneklerinden birini sergileyen Salih Bozok'un hikayesi... 4 dk.
Sabiha Sultan, Mustafa Kemal Paşa'nın evlilik talebinden yakın dostlarına sonraki senelerde bahsederken hadiseyi doğrulayarak amcası Abdülmecid Efendi'nin oğlu şehzade Ömer Faruk Efendi'ye aşık olduğu için izdivaç teklifini geri çevirdiğini açıkladı.
“Evlenmiş olmak için evlenmediğini” belirten Gazi'nin nikâhı, devam eden Lozan Antlaşması için Türk delegesini rahatlatacak bir adım olmuştur. Türk kadınının toplumda gerçek yerini alması gerektiğini daima ileri süren ve savunan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu kararlılığını Latife Hanım ile evlenirken de kanıtlamıştır.
Türkiye'nin horoskopunda Güneş Akrep burcun gözüküyor. Akrep burcu olan ülkemizin yükseleni ise Yengeç burcu..
Ünlü astrolog Öner Döşer'in yeni kitabı "Dünya Astrolojisi, Türkiye" çıktı. Döşer'le hem kitap hem de Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle buluşup "12 Mart 1881 doğumlu bir Balık burcu" olan Atatürk'ün doğum haritasının sırlarını da konuştuk.
Einstein, 14 Mart 1879 Almanya'da doğmuş. Bir ailenin tek erkek çocuğu olan balık burcu kişisi. Bilime meraklı kafasının dikine giden, hayalleri için ailesine kafa tutan, inatçı hayalperest…
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
Atatürk'ün kahveye çok düşkün olduğu ve günde 10-15 fincan kahve tükettiği biliniyor. Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye, kendisinin tabiriyle 'yağlı fasulye' idi. Hatta öyle severdi ki konakta mutlaka kuru fasulye bulunurdu.
Kitap okumayı çok severdi Atatürk. Yoğun çalışmalarından ne zaman fırsat bulsa bir kitabın kapağını mutlaka açardı. Ama bir roman vardı ki, cephede savaştayken bile yanından ayırmaz ara sıra rastgele bir sayfasını açar okumaya dalardı. Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı Atatürk'ün en sevdiği romandı.
Ülkü, Atatürk'ün çocuk sevgisinin simgesi oldu. Manevi babası Atatürk öldüğünde Ülkü 5 yaşındaydı.
Latife Teyzem zaten evlilik sözünü Atatürk'ün kadınlara ve Latife Teyzem'e politika yapma hakkı tanıması üzerine verdiği için ve bu söz yerine getirilmediği için aslında boşanmanın en büyük sebeplerinden biri de bu olduğunu söylüyor. Makbule Hanım ile daha yakın zaten Makbule Hanım bu konuda da 'Sen hata ettin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri