Paylaşılan en düşük Avukat maaşı 29.200 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz? Bu veriler senin için faydalı mıydı?
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Avukat maaşları olarak alınan en yüksek maaş ise 74.053 TL'dir. Özel serbest avukat olarak görev alan avukatların almış oldukları görev ve davalara göre ortalama olarak yine 74.053 TL aldıklarını söylemek mümkündür.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücret en az 15 bin 800 TL olarak belirlendi. Dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak.
Özel sektörün maaş politikası birbirinden farklı olduğu için avukat maaşları da farklılıklar gösterebilir. Devlet kurumunda görev alan avukatın (1/4) maaşı 2024 yılında 47.106 TL'dir.
İlgili 21 soru bulundu
Özel sektörde, özel bir hukuk danışmanlık firmasında çalışan ve tecrübesi ve dava kazanma oranı yüksek olan avukatlar aylık 80.000 TL – 100.000 TL arasında bir maaş alabilmektedir. Devlet ve özel sektördeki avukat maaşlarının ardından bir de mesleğini kendi avukatlık bürosu ile yapanların maaşlarına göz atalım…
arsa ve miras davalardir.
Bu ücret, davayı kaybeden tarafın, davayı kazanan tarafın avukatına yaptığı ödeme şeklinde açıklanabilir. Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ceza davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Avukat, davayı kazansa da kaybetse de kanunen ücrete hak kazanır.
Özel sektörde çalışan kişiler meslekteki yeterliliklerine göre kendi belirlemiş oldukları tutarlar üzerinden çalışabilirken kamu sektöründeki avukatlar için aynı durum söz konusu değildir. Kamu sektöründeki avukatların maaşları devlet tarafından yapılan düzenlemeler bazında zamlı olarak ödenebilmektedir.
Yayımlanan tarife uyarınca soruşturma evresi için görevlendirilen avukata 2.292,00 TL, asliye ceza mahkemesi için 3.930,00 TL, ağır ceza mahkemesi için ise 7.050,00 TL ücret belirlenmiştir.
Avukatlık stajı sürecinde hiçbir kanun maddesinin veya yönetmeliğin ücret ödenmesine ilişkin açıkça bir düzenleme yapmamamış olmasıdır. Henüz fakülteden mezun olmuş olan adaylar, yanında staj yaptıkları avukatların harçlık bazında veya Türkiye Barolar Birliği tarafından sunulan krediler şeklinde ödemeler almaktadır.
Açıklanan verilere göre zam oranı yeniden hesaplandı. Buna göre yüzde 17.55 zam oranına göre 1/4 avukat maaşı 23663 oldu. Buna eklenecek seyyanen zam sonrası ise avukatların alacağı net maaş ücreti 31740 oldu.
Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca Boşanma Davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir. Buna %10 oranındaki Katma Değer Vergisi de eklenince toplam ödenmesi gereken ücret 19.690 TL olmaktadır.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir. Bu yüzde ise ilamın kesinleşme tarihine göre belirlenecektir.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Hukuk kurallarını doğru ve tam uygulamak gibi oldukça stresli bir meslek grubu olan avukatların, mesleklerini icra ederken söz konusu mesuliyetlerinin gereği olarak mesleki tükenmişliğe maruz kalmaları kaçınılmazdır.
Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir. Bu derslerden iyi bir net çıkarılmadan hukuk fakültesi kazanmak mümkün değildir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Şirket Avukatı maaş beklentisi aylık ortalama 40.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 36.400 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri