Çalıkuşu romanı Atatürk'ün çok sevdiği edebi eser olarak bilinir.
Atatürk en çok tarih kitabı okurdu
Atatürk'ün okuduğu kitaplarda en sık rastlanan konular şöyle: 101 tarih, 20 dil, 8 edebiyat, 8 sözlük ve 7 siyaset bilimi. Tarih kitaplarının birçoğu genel tarih alanında.
Çalıkuşu'nun yanı sıra Jean Jacques Ruosseau'nun Toplum Sözleşmesi ve Ziya Gökalp'in Türkçülüğün Esasları da Atatürk'ün en sevdiği kitapları arasında yer alıyor.
CESARET,GÜÇ,GURUR VE UYUMUN SİMGESİ….
Bingölbali, Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği kitapları şöyle belirtti; "Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin, Beyaz Zambaklar Ülkesinde – GrigoryPetrov, Belleten, Toplum Sözleşmesi – Jean Jacques Rousseau, Türkçülüğün Esasları – Ziya Gökalp."
İlgili 20 soru bulundu
O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
Eğitimci yazar Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu eseri, Atatürk'ün en sevdiği kitapların başında gelir. Hatta Çalıkuşu Atatürk'ün başucu kitabıdır.
Koyu renk gömlek giymeyi sevmez, hep açık renk giyerdi. Her gömleğinde isminin baş harfleri bulunan armalarını mutlaka kullanırdı. Takım elbisesini tamamlayacağı aksesuarlarını da özenle seçerdi.
Askeri rüştiyede askerlik eğitimi almaya başlayan Atatürk'ün en sevdiği ders matematikti. Çok zeki bir öğrenci olan Atatürk'ün matematiğe olan ilgisi tüm öğretmenlerin dikkatini çekmişti.
Atatürk'ün en sevdiği sanatçılar arasında Müzeyyen Senar ve Safiye Ayla gibi usta isimler bulunuyor.
Güvenlik politikalarının hâkim olduğu yılları, bütün tarafların gözüyle değerlendiren bir gazetecilik çalışması olarak değerlendirilen kitap, Kürt sorunu ile terör sorununu birbirinden ayırmak gerektiği yönündeki yaklaşımıyla kaynak olarak değerlendirilmiştir.
Atatürk'ün okuduğu kitapları bu özelliğiyle değerlendirerek 24 ciltlik bir eser haline getiren Anıtkabir Derneği'nin Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar başlığı altındaki eserinden de anlaşıldığı üzere hayatı boyunca 3997 kitap okuduğu görülmektedir.
REŞAT NURİ GÜNTEKİN – ÇALIKUŞU
Atatürk, gündüz cephede savaşırken akşam ise çadırında Çalıkuşu'nu okurdu. Gazi, Çalıkuşu'nu okuyup bitirdiğinde, “Biliyor musunuz dün gece Reşat Nuri Bey'in Çalıkuşu romanını okudum, çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu'yu genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış.
- YouTube. Atatürk; gökten indiği varsayılan diye tabir ettiği Kur'an-ı Kerim'i insanlar okuyup, manasını anlasın ve ne kadar boş bir kitap olduğunu görüp peşinden gitmekten vazgeçsinler diye Türkçeye çevirttiğini açıkça dile getirmiştir.
Atatürk'ün ölümünden bir buçuk yıl kadar önce kendi eliyle yazdığı geometri kitabını basmak, 3. Dil Tarih Kurultayı'nın hemen akabinde ortaya çıkan bir fikirdi. GEOMETRİ, çağdaşlığın yolunu açarken bilimsel alanda da yapılan önemli çalışmalardan biri oldu.
Atatürk'ün köpeği Foks'un doldurulmuş hâli, Anıtkabir'de yer alan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde bulunmaktadır.
Hepimizin çocukluğumuzdan beri bildiği üzere Atatürk, Latife Hanım'ı sevmiştir ve onunla evlenmiştir. Fakat Atatürk'ün, Latife Hanım'dan önce Fikriye Hanım ile yaşadığı derin ve trajik bir aşk öyküsü de vardır.
Çok sevdiği bu dersin öğretmeni Yüzbaşı Üsküplü Mustafa Sabri Bey (Harp Okulu 1297/1882 yılı mezunlarından), onun yetenek, yaratıcılık ve olgunluğunu teşhis ederek, ona “Kemal” adını vermiştir.
Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takım giymeyi sevmezdi.
Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi. Öğle yemeği: Bir iki dilim ekmek yerdi.
Çünkü frak giymek davetin sahibi olmak anlamına geliyordu. Sadece kendi giymeyip tüm koruma ve garsonlarına da frak giydirirdi. Bunun sebebi ise “Bu devletin tek sahibi ben değil, hepimiziz.” mesajı vermekti.
Atatürk, karnıyarığı pirinç pilavı ile yemeyi seviyormuş. Çok fazla tatlı sevmediği bilinen Atatürk, tatlılar arasında en çok irmik helvasını tercih ediyormuş.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kıyafetlerini diken bir ustanın torunu olan Levon Kordonciyan nam-ı diğer Altın Makas, “150 yıldır terzilik mesleğimizde; doğru yolumuzdan şaşmadan ve insanları üzmeden dört kuşaktır bugünlere geldik” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri