İstiklalin Eş anlamlısı Olan Sözcükler
İstiklal yerine kullanılması doğru olan kelime Bağımsızlık kelimesidir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
İlke kelimesi prensip kelimesi ile eş anlama gelir. Ayrıca öğe, unsur ve eleman gibi sözcüklerde ilke ile eş anlamlıdır. Ancak kelimenin en doğru eş anlamlısı prensip kelimesidir.
Aynı anlama gelen iki kelimenin diğeri ise yabancı kelimenin Türkçe karşılığıdır. Bu kelimelerden birisi de önder kelimesidir. Önder kelimesinin eş anlamlı kelimeleri başçı, imam, lider, öncü, rehber, şef, yol başçı kelimeleridir.
İlgili 44 soru bulundu
Türk Dil Kurumu açısından lider kelimesi için kullanılabilecek sözcük özellikle önder kelimesidir. Ancak alternatif olarak eş anlamlı şekilde reis, şef ile beraber kösem gibi kelimelerin de öne çıktığını ifade etmek mümkün.
Lider kelimesinin eş anlamlısı olarak 'önder' sözcüğü karşımıza çıkıyor. Aynı anlama gelen önder kelimesini lider için aynı cümle yapısı içerisinde kullanabilirsiniz. Tabii kendine yakın kelimeler olarak şef ya da reis gibi kelimeler de günümüzde cümle içerisinde yer alabiliyor.
güç, erk, erke, iktidar.
Tesadüf kelimesinin eş anlamlısı rastlantıdır. Türkçede karşılığı olmayan tesadüf kelimesinin eş anlamlısı olan rastlantı sözcüğü yine Arapçadan türeyen bir kelimedir.
Soylunun Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Asil, asalet sahibi, saygıdeğer kimse anlamına gelir. Asillerin çocuklarına asilzade denir.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Vatan kelimesinin eş anlamlısı "yurt" sözcüğüdür.
Özellikle Kelimesinin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Hele, özellikle ve bilhassa ile eş anlamlıdır. Husus, özellik anlamına gelir. Kelimenin başına getirilen "ba" ise -le -la eki manasındadır. Bahusus kelimesi Farsça ve Osmanlıca yazılmış metinlerde daha çok kullanılır.
TDK'ya göre neşe kelimesi için, 'sevinç' ve 'mutluluk' sözcükleri karşımıza çıkmaktadır.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Günümüzde rivayet kelimesinin yerine söylenti sözcüğü kullanılır. Söylentinin diğer anlamı ise dedikodudur.
Değer, bir şeyin önemini belirtmek için kullanıldığında “kıymet” ile anlamdaş olmaktadır. Bir şeyin para ya da benzer bir ölçüyle değerlendirildiği durumda ise eş anlamı “paha” olmaktadır. Paha ile anlamdaş olarak da bedel sözcüğünün kullanıldığı görülmektedir.
Müslümanlar arasında hilafet yerine imamet, halife yerine de emir, emir'ül-müminin veya imam kelimeleri de kullanılır.
Yok kelimesinden türetilmiş olan yokluk, bir şeyin ya da kimsenin var olmaması ve bulunmaması anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda fakirlik ile eş anlamlıdır.
Ulus kelimesinin eş anlamlı kelimesi, anlamdaşı veya yakın anlamı millet kelimesidir.
Yarışma Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Rekabet ve yarış gibi sözcükler yarışma sözcüğüyle aynı anlamı taşıyor.
Emir sözcüğünün eş anlamlısı ise “buyruk” sözcüğüdür.
kelimeleridir. Hakim kelimesinin eş anlamlı kelimesi ise Yargıç, başat, yargıcı, bilge, filozof kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri