Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır.
Anıtkabir Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarının bulunduğu anıt mezardır. Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de burada defnedilmiştir.
Atatürk'ün ölümünün 85. yılında mimari özellikleri ve sembolleriyle Anıtkabir. 70 yıl önce bugün, 10 Kasım 1953 sabahı Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı, inşaatı henüz yeni tamamlanmış Anıtkabir'le buluştu.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor Türk milletinin kalbine gömdüğü Atatürk, Selçuklu-Osmanlı kümbet mimarisine göre yapılmış sekizgen şeklindeki mezar odasında “vatan toprağında” yatıyor.
Ulu Önder Atatürk'ün mezarının etrafına ise ülkemizin tüm illeri, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen toprakların bulunduğu pirinç vazolar yerleştirilmiştir. Mezar Odası'na girebilmek için ise Genelkurmay'dan özel izin alınması gerekiyor.
İlgili 26 soru bulundu
2002'den bu yana "Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi" olarak kullanılan, koridorlardan geçerek ulaşılan müzenin tam ortasındaki mezar, büyük bir bronz kapının ardında bulunuyor. Atatürk'ün vasiyetiyle mezarının karşısına Türk bayrakları konuluyor.
Burada, Atatürk'ün gündelik eşyalarından nişanelere, gizli bir silah içeren bastonundan ona hediye edilen tüm armağanlara dek dikkat çeken pek çok eşya bulunuyor. Müzeye giriş ücretsizdir ve ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Tören meydanından sütunlu mozoleye toplam 42 adet basamaklı merdivene tırmanarak ulaşılmaktadır. 42 basamak bize Atatürk'ün cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir. Anıtkabir'in dış cephe duvarlarında Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Onuncu Yıl Nutku bulunmaktadır.
Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'de, Aslanlı yolun başında, mozole binası girişinde, mozole içerisinde ve bayrak direğinin bulunduğu alanda olmak üzere aynı anda 7 saygı nöbetçisiyle saygı nöbeti tutuluyor. Anıtkabir'deki bazı törenlerde ise törenin özelliğine göre saygı nöbetçisi sayısı 50'ye kadar çıkıyor.
Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Atatürk'ün naaşı, Mezar Odası'ndaki mezara, tamamen İslami ölçülere uygun olarak, dualarla “vatan toprağı”na defnedilmiştir. İzmir Suikastı üzerine kendisine geçmiş olsun dileklerini ileten Türk Milletine âdeta vasiyet gibi şu sözlerle teşekkür etmişti: “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır.
Ölüm belgesini imzalayanlardan Prof. Mehmet Kâmil Berk, Atatürk'ün çenesini ipek mendille, ayak başparmağını ise bandajla bağladı. Cenazesi erteleneceği için cenazesi, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) bu amaçla gelen patolog Prof. Lütfi Aksu tarafından mumyalandı.
atatürk'ün anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, tahnitin bozulması için atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı. tabutun açılma günü gelip de, komite üyeleri toplanınca ankara tıp fakültesi histoloji ve embriyoloji kürsüsü başkanı patolog prof. dr. kâmile mutlu, “başlayın” talimatını ...
Bayındırlık Bakanlığı tarafından 4 Eylül 1944'te gerçekleştirilen ve inşaat arazisindeki toprak tesviye çalışmaları ile allenin istinat duvarlarının yapılmasını kapsayan inşaatın birinci kısmının ihalesini, Hayri Kayadelen'e ait Nurhayr Şirketi kazandı.
Atatürk'ün naaşı, 21 Kasım1938'de Ankara'daki EtnografyaMüzesi'ne götürülüp buradaki geçici kabrine yerleştirilmiş ve 15 yıl boyunca orada kalmıştı. Cenaze, bundan 56 yıl önce, 10 Kasım1953 sabahı, çok büyük bir devlet töreniyle inşaatı henüz tam olarak bitmemiş olan Anıtkabir'e nakledildi.
MERT İNAN İstanbul - Bu defin işlemi sırasında tüm şehirler ile Atatürk'ün doğduğu evin bahçesi, Kore'deki Türk şehitliği, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ve Kıbrıs olmak üzere 105 yerden getirilen vatan toprağı Ata'nın mezarına konuldu.
Mehmetçik, Atatürk'e olan saygı, sevgi, minnet duygularından ve göreve olan inançlarından dolayı rahatlıkla hareket etmeden durabildiklerini ifade ediyor. Askerler, aldıkları eğitimler sayesinde zorlanmadan nöbet tuttuklarını belirtiyor.
12 Eylül 1980 darbesinden hemen 1 sene sonra ise "Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun" çıkar. Bu kanuna göre Anıtkabir'de yalnızca Atatürk ve İsmet Paşa gömülü kalabilir.
O'nun yüceliğini her yönüyle temsil edecek, ilke ve inkılâpları ile çağdaşlaşmaya yönelik düşüncelerini yansıtacak bir anıtmezar yapma fikri, Atatürk'ü kaybetmenin derin hüznü içindeki Türk milletinin ortak isteği olarak belirmiş ve yapımına karar verilmiştir.
"ziyaretçileri atatürk'ün huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 metre uzunluğundaki yolun iki yanında oturmuş pozisyonda 24 oğuz boyunu temsil eden 24 tane aslan heykeli bulunmaktadır. heykeller çift çift sıralanmıştır ki bu da türk milletinin birlik ve beraberliğini temsil eder. atatürk'ün türk ve anadolu ...
Anıtkabir'deki Şeref Holü'nde yer alan ve tek parça mermerden oluşan 40 ton ağırlığındaki sembolik lahdin taşının getirildiği Osmaniye'de, mermerin çıkartıldığı ocakta o dönem çalışan işçi, Atatürk'ün ebedi istirahatgahına gittiğinde ayrı bir gurur duyuyor.
anitkabir insaati icin 40 milyon tl harcanmis. bu da 24 ton altin ediyormus. gunumuzun altin fiyatlari ile, 1 kilo altin 38000 dolar. ve yine 24 ton altin 2 milyar tl eder.
Tuvaletler tertemiz. Arabasız gelenler için dış kapıdan servis var.
Kulelere yapılacak kabartmalar (rölyefler) ise, bu kulelere verilen adlara göre, Atatürk'ün şerefli hayatını ve Kurtuluş Savaşı tarihini, büyük çizgileri (ana çizgileri) ile hatırlatcaktır. Bu eserleri işleyen sanatçılar, Atatürk'ün hayatına ait belgelerden çok faydalanacaklardır.
Toplam 120.000 m²'lik alana sahip olan Anıtkabir'in 2 girişi vardır. Biri Tandoğan girişi, diğeri Anıttepe girişi.. Ankara'nın her yerinden toplu taşıma araçları ile Tandoğan Meydanı'na ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri