Ziraat Bankası kanalıyla tarım desteklenmiş ve tohum islah istasyonları kurulmuştur. Bu dönemde kurulan ulusal bankalar ve kuruluş yılları şu şekildedir: 1924 Türkiye İş Bankası, 1925 Türkiye Sınai ve Maadin Bankası, 1927 Emlak ve Eytam Bankasıdır.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı. Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi.
Söz konusu mazbatanın II. Abdülhamit'in olur ve onayıyla yürürlüğe girmesiyle 15 Ağustos 1888'de Menafi Sandıkları'nın yerine işlevlerini üstlenecek modern finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası resmen kurulmuş, o tarihte faaliyette bulunan Menafi Sandıkları da banka şubelerine dönüştürülerek faaliyete başlamıştır.
İlk olarak 1847 yılında Galata bankerleri tarafından İstanbul'da kuruldu. Bankanın açılışına Osmanlı hükûmeti izin vermek zorunda kaldı. Bankanın ilk adı İstanbul Bankası anlamında Banque de Constantinople (Bank-ı Der saadet) olmuştur. (Der Saadet, İstanbul'un eski adıdır.)
Bu girişimle birlikte 1407 yılında Ceneviz'de Banco di San Giorgio kurulmuştur. O ana kadar kurulan aile bankalarıyla arasındaki fark, bu bankanın kamusala benzer bir banka düzeninde kurulmuş olmasıydı. Bu banka dünyanın en eski bankası olarak bilinmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Böylece 1863 yılında çiftçilerin oluşturduğu kaynakla, Mithat Paşa öncülüğünde devlet eliyle ve devlet himayesinde kurulan ve adına "Memleket Sandıkları" denilen organizasyon; milli bankacılığın ilk örneği olarak tarihe geçmiştir.
250.000 lirası ödenmiş 1 milyon lira sermaye ile 26 Ağustos 1924'te tek şube olarak kurulan İş Bankası, 8 kişilik bir kadro ile işe koyulmuştur. Bankanın kurucuları arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra taahhüt ettikleri sermayenin en az %10'unu ödeyen 36 kişi bulunuyordu.
Yapı Kredi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi destekleyen güçlü bir ortaklık yapısına sahiptir. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir. %38,83 oranındaki pay ise halka açıktır.
Cumhuriyetin yapılanma yıllarında kurulan iki önemli bankada mevcuttur. İlk özel sermayeli bankası İş Bankası (1924),ve ülkemizin ve halen faaliyete olan Merkez Bankası (1930) tarihinde kurulmuştur.
“Dışarıdan aldıklarımızı şimdi kendimiz yapıyoruz” sloganıyla yola çıkılan ve 386 sanayi kuruluşunu 10 yılda 1087'ye çıkaran bir dönem; cumhuriyetin ilk yılları…
İSTANBUL (AA) - Küçük esnaf ve sanayi erbabına uygun koşullarla kredi kullandırma amacıyla 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesinde kurulan Halkbank, bu yıl 84. yaşını kutluyor.
Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye'deki faaliyet gösteren altı kamu bankasından biri. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde Midhat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları'nın devamı niteliğindedir. Ziraat Bankası A.Ş. 22 Kasım 1928 tarihli Servet-i Fünun dergisinde Ankara'daki Ziraat Bankası binası.
Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu için Atatürk'ün vasiyetnamesinde belirtilen malî menfaatler saklı olup kendilerine tahsis edilir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin İş Bankası'ndaki hissesine düşen yıllık pay, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na gönderiliyor.
Tarihçe. Türkiye Denizciler Bankası 1938 yılında o zamanlar gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlamak amacıyla kurulmuş bir devlet bankasıydı. 1992 yılında hükûmet devlete ait belli başlı bankaları konsolide etmeye karar vermesiyle birlikte tüzel kişiliği sona ermiş, Emlak Bankası ile birleşmiştir.
Türkiye İş Bankası Ortaklık Yapısı; Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sadık Vakfı hisseleri, %40,12 (Munzam Sadık Vakfı'na ait hisseler İş Bankası çalışan ve emeklilerine yani İş Bankalılara aittir.) Atatürk hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) %28,09, Halka açık olan hisse payı ise %31,79'dur.
₺128.480 milyon aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük 159. bankasıdır. Türkiye Halk Bankası A.Ş. 24 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait %51,11 hissenin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararlaştırılmıştır.
İtalyanlar hisselerinin bir bölümünü satarak azınlığa düştü. 2021'de Koç Holding UniCredit'e ait yüzde 18 hisseyi 300 milyon euroya satın alarak bankanın hakim hissedarı oldu. Unicredit, kalan yüzde 2'lik hissesini borsada satarak Türkiye piyasasından tamamen çıktı.
Bankalara aktif büyüklük açısından baktığımızda Türkiye'deki en büyük banka Ziraat Bankası'dır. Ziraat Bankası, 2022 yılında 2 trilyon 312 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korudu. Sektörün en yüksek ikinci aktifine sahip banka VakıfBank oldu.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Kısaca VakıfBank
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmiştir.
Ziraat Bankası A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 5.100.000.000-TL'dir. Banka'nın tek hissedarı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı olup, Bakanlar Kurulu'nun 24 Ocak 2017 tarih ve 2017/9756 sayılı kararname eki kararı ile Banka hisselerinin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir.
Bu kapsamda Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından 05.09.1938 tarihli el yazılı vasiyetnamesine uygun olarak Türkiye İş Bankası'nın % 28,09'u ve bu hisselerin oy hakkı Cumhuriyet Halk Partisi'ne devredilmiştir.
Bugün Banka hisselerinin %31,79'u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri