Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağını temsilen Osmaniye'den getirtilen bu görkemli kırmızı mermer, Atatürk'ün sembolik lahdi. Atatürk'ün mezar odası ise bu noktanın 7 metre altında yer alıyor.
Mezar Odası'nın ortasında batı-doğu yönünde kırmızı mermerden bir sanduka yer almaktadır. Mermer sandukanın çevresine, karıştırılarak Ata'nın naaşının defnedildiği vatan topraklarının örnekleri pirinç vazolar içine yerleştirilerek dizilmiştir.
Sekizgen olmasının sebebi ise, sekizgenim Türklerde Sonsuzluğu temsil etmesidir.
anitkabir insaati icin 40 milyon tl harcanmis. bu da 24 ton altin ediyormus. gunumuzun altin fiyatlari ile, 1 kilo altin 38000 dolar. ve yine 24 ton altin 2 milyar tl eder.
Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Tören meydanından sütunlu mozoleye toplam 42 adet basamaklı merdivene tırmanarak ulaşılmaktadır. 42 basamak bize Atatürk'ün cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir. Anıtkabir'in dış cephe duvarlarında Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Onuncu Yıl Nutku bulunmaktadır.
İnşaat için 1948'de 2.413.088, 1949'da ise 2.721.905 lira harcama yapıldı. 1946-1949 yılları arasında tamamlanan Anıtkabir ikinci kısım inşaatı için toplam 6.370.668 lira harcandı.
Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Ulu Önder Atatürk'ün mezarının etrafına ise ülkemizin tüm illeri, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen toprakların bulunduğu pirinç vazolar yerleştirilmiştir. Mezar Odası'na girebilmek için ise Genelkurmay'dan özel izin alınması gerekiyor.
40 ton ağırlığındaki yekpare lahit taşı Adana'nın Osmaniye İlçesi'nden, lahitin yan duvarlarını kaplayan beyaz mermer ise Afyon'dan getirilmiştir. Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arası, "II. Ulusal Mimarlık Dönemi" olarak adlandırılır.
Atatürk'ün naaşı, Anıtkabir'in zemin katında doğrudan doğruya toprağa kazılmış bir mezarda bulunmaktadır. Genelkurmay Başkanlığı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının bulunduğu Anıtkabir'deki odanın görüntülerini paylaştı..
Ölüm belgesini imzalayanlardan Prof. Mehmet Kâmil Berk, Atatürk'ün çenesini ipek mendille, ayak başparmağını ise bandajla bağladı. Cenazesi erteleneceği için cenazesi, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) bu amaçla gelen patolog Prof. Lütfi Aksu tarafından mumyalandı.
atatürk'ün anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, tahnitin bozulması için atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı. tabutun açılma günü gelip de, komite üyeleri toplanınca ankara tıp fakültesi histoloji ve embriyoloji kürsüsü başkanı patolog prof. dr. kâmile mutlu, “başlayın” talimatını ...
Tuvaletler tertemiz. Arabasız gelenler için dış kapıdan servis var.
Tabut 15 yıl sonra, 9 Kasım 1953'te heyet tarafından açıldığında, naaşın bozulmadığı görüldü. Tahnit işlemi çözülerek, Atatürk'ün naaşı İslami usullere uygun olarak Anıtkabir'deki Mezar Odası'na defnedildi.
Atatürk'ün naaşı, 21 Kasım1938'de Ankara'daki EtnografyaMüzesi'ne götürülüp buradaki geçici kabrine yerleştirilmiş ve 15 yıl boyunca orada kalmıştı. Cenaze, bundan 56 yıl önce, 10 Kasım1953 sabahı, çok büyük bir devlet töreniyle inşaatı henüz tam olarak bitmemiş olan Anıtkabir'e nakledildi.
Burada, Atatürk'ün gündelik eşyalarından nişanelere, gizli bir silah içeren bastonundan ona hediye edilen tüm armağanlara dek dikkat çeken pek çok eşya bulunuyor. Müzeye giriş ücretsizdir ve ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Kulelere yapılacak kabartmalar (rölyefler) ise, bu kulelere verilen adlara göre, Atatürk'ün şerefli hayatını ve Kurtuluş Savaşı tarihini, büyük çizgileri (ana çizgileri) ile hatırlatcaktır. Bu eserleri işleyen sanatçılar, Atatürk'ün hayatına ait belgelerden çok faydalanacaklardır.
I. Teşkilat ve Görev: Madde 5 – Anıtkabir Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığına bağlıdır.
Mehmetçik, Atatürk'e olan saygı, sevgi, minnet duygularından ve göreve olan inançlarından dolayı rahatlıkla hareket etmeden durabildiklerini ifade ediyor. Askerler, aldıkları eğitimler sayesinde zorlanmadan nöbet tuttuklarını belirtiyor. Anıtkabir'de 6 noktada saygı nöbeti tutuluyor.
12 Eylül 1980 darbesinden hemen 1 sene sonra ise "Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun" çıkar. Bu kanuna göre Anıtkabir'de yalnızca Atatürk ve İsmet Paşa gömülü kalabilir.
Madde 69 – Anıtkabir ve birimlerinde, ticari, kültürel ve bilimsel amaçlarla ayrıntılı fotoğraf ve film çekmek, Genelkurmay Başkanlığının iznine bağlıdır.
Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'de, Aslanlı yolun başında, mozole binası girişinde, mozole içerisinde ve bayrak direğinin bulunduğu alanda olmak üzere aynı anda 7 saygı nöbetçisiyle saygı nöbeti tutuluyor. Anıtkabir'deki bazı törenlerde ise törenin özelliğine göre saygı nöbetçisi sayısı 50'ye kadar çıkıyor.
Anıtkabir'in mimari ve simgesel zirvesi: Şeref holü
Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağını temsilen Osmaniye'den getirtilen bu görkemli kırmızı mermer, Atatürk'ün sembolik lahdi. Atatürk'ün mezar odası ise bu noktanın 7 metre altında yer alıyor.
Ancak İslam dini, ölünün defnini şart koştuğundan, geçici tahnitin bozulması koşuldu. Atatürk'ün Anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda, tahnitin bozulması için Atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri