Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.
Altın küpelerin ayarı ile ilgili en net bilgiyi kuyumculardan öğrenebilirsiniz. Almış olduğunuz altın küpelerin ayar damgasının olmaması durumunda ilk olarak akla gelen şeylerden biri de sahte olabileceğidir. Ancak her ayarı yazmayan küpenin sahte olması doğru değildir.
22 ayar altının %91,6'sı altın %8,4 ü ise diğer katkı madenleridir. 18 ayar altında bu oran %75 altın, %25 katkı madeni ile oluşurken, 14 ayar altında ise %58,5 altın %41,5 ise katkı madenleri kullanılmaktadır.
Peki, her altında ayar yazar mı? Doğrudan ayar yazmasa da, her altın takıda bir kod olması zorunluluktur. Eğer takınızda bu kod yer almıyorsa, aksesuarınız gerçek altın olmayabilir. Bu kodlar yüzük ve bileziklerde genellikle iç kısımda yer alır.
Altın'da ayar altının saflığını göstermek için kullanılır. Uluslararası piyasalarda ayar yerine kırat kelimesi kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle gram altın aldığınız zaman altınınızın değerini koruduğunu görürsünüz. Bunun için de yatırım yapmak isteyenler, altın almak için 24 ayar gram altın tercih eder. Satın alınan altının saf altın olması, kendi değerine göre satılma ve alınma avantajlarıyla öne çıkacağı görülür.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Özellikle beyaz altın beştaş gibi ürün seçeneklerinin iç kısmında altın ayarı ve saflığını belirten bir takım rakamlar ve harfler yer alır. Bu rakam ve harfler damgalama yoluyla metal üzerine işlenir. Bu sayede kullanılan ürünün değeri hakkında kolayca bilgi sahibi olunabilir.
925 ayar gümüş içinde ne var? Genellikle takı ve mücevher yapımı için kullanılan gümüş ayarı 925'tir. Sterling Silver adı verilen bu ayarın içeriği % 92,5 gümüş ile % 7,5 bakırdan meydana gelir.
8 ayar takılarda renklerle ilgili yaşanan problemleri kararma ve kızarma olarak ikiye ayırabiliriz. Kararma problemi olan 8 ayar altın takılarda ürün gerçekten kararmakta, kullanılmaz hale gelmekte çok kötü bir görünüm oluşmaktadır.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
916 milyem değeri olan altın 22 ayardır. Yani 22 ayar altın 916 milyemdir. Üzerinde 916 numarası bulunan kolye, yüzük, alyans, bileklik, bilezik, küpe ve zincir gibi takılar 22 ayar altındır. 916 numarası damgalı bir altın ürününüz varsa bu altınınızın 22 ayar olduğuna işarettir.
Üçlü burma bilezik, Adana burma bilezik, mersin burma bilezik isimleriyle bilinen burma bilezikler üretim işçiliği en az olan 22 ayar bilezik modelleridir.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir. Bu noktada satın aldığınız altının niteliklerini bilmek ve uygun şekilde saklamak çok önemlidir. Altın kolye kararması, pek çok kişinin istemediği konular arasında yer alır.
14 Ayar Saf Altın Gram/TL Hakkında
14 Ayar Saf Altın Gram/TL güncel satış fiyatı anlık olarak 974,03 TL, 14 Ayar Saf Altın Gram/TL alış fiyatı ise 973,36 TL üzerinden işlem görmektedir. 14 Ayar Saf Altın Gram/TL fiyat bilgileri en son 16 Eylül 2023 12:46'de güncellenmiştir.
18 ayar altın, %75 saflık oranını içerir. Dolayısıyla 18 damga işaretine sahip olur. 750 damga işareti de 18 ayar altın için kullanılır. 20 ayar altın, 833/1000 saflıkta olduğu için 20 veya 833 damgasını taşır. 24 ayar altın ise 999/1000 saflıkta olduğundan, genelde 999 veya 24 damgası ile işaretlenir.
925 ayar gümüş, gümüşün 925/1000 oranında oluştuğu bir alaşım iken, 750 ayar altın altının 750/1000 oranında olduğu bir alaşımıdır.
Sembol Gold Ürün Özellikleri: 14 Ayar (585) Altın İsimli Kolye 3,15 Gr Ağırlığında.
Yatırımlarını altın ile yapmak isteyenler en mantıklı altın grubunun hangisi olduğunu araştırıyorlar. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yaptığı açıklamada en karlı altın grubunun astar altın olduğunu açıkladı.
Zarar ettirmeyen altın çeşitleri
Alım satımda zarar etmemek için işçiliği düşük altın çeşitleri tercih edilmelidir. İşlemeli altın ve bileziklerden işçilik ücreti düşülür. Gram altın aldığınızda işçilik veya komisyon farklı gibi konularda değer kaybı yaşamazsınız. Bu nedenle en iyi yatırım aracı gram altındır.
14 Ayar Altın Bozdururken Değer Kaybı Olur Mu? 14 ayar altın bozdurmak istenildiğinde elbette ki bir değer kaybı olacaktır. Çünkü 14 gram altının içerisinde bulunan saf altın yüzdesi %58 civarındadır. Alırken daha az işçilikli gram ve külçe gibi altınları bozdururken değer kaybı daha azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri