Son sözü "Aleykümselam" oldu. 57 yıllık ömrüne bir ulusun yeniden doğuşunu sığdırdı.
Son sözü ise "Aleykümselam" oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, son günlerini Dolmabahçe Sarayı'nda geçirdi.
Adını Atatürk'ün vefatından önceki son sözü olan “Aleykümesselam”dan alan bu eser, Atatürk'ün Dolmabahçe'den Anıtkabir'e kadar olan son yolculuğunu Milli Savunma Bakanlığı Arşivi, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi ve Anıtkabir Belgeliği gibi üç önemli arşivde bulunan çok sayıda yeni belgeye ve ilk defa burada kullanılan ...
İnsanın karşılaşacağı ölüm gerçeğinin son saniyeleri geldiğinde, o sırada yanında bulunanlardan Dr. Neşet Ömer bey “Dilinizi göreyim efendim. Lütfen dilinizi dışarıya doğru çıkartın” diye telaşlanırken, Atatürk, Dr. Neşet Ömer beye bakarak “VE ALEYKÜM SELAM” diyerek gözlerini kapatmıştır.
Atatürk'ün ölmeden önce en son yemek istediği yemeğin Enginar olduğunu biliyor muydunuz? Rahatsızlığının son zamanlarında Atatürk'ün canı karaciğer dostu olan Enginar istemişti. Mevsimi olmadığı için HASAN Rıza Soyak, ikliminden dolayı erken hasat alan Hatay'dan Enginar sipariş etmişti.
İlgili 43 soru bulundu
Atatürk'ün son nefesini vermeden önce “aleyküm selam” dediği iddiası doğru değil. Gerek son anında yanında bulunan gerekse o dönemi yazan Falih Rıfkı, Cemal Kutay, Şevket Süreyya Aydemir, Hasan Rıza Soyak gibi isimler Atatürk'ün son sözünün “Saat kaç” olduğunu belirmektedir.
Çalıkuşu romanı Atatürk'ün çok sevdiği edebi eser olarak bilinir.
bu özelliği kullanmak için reklamsız üyeliğe sahip olmanız gerekmektedir. mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz.
Neşet Ömer İrdelp Atatürk'ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor.” “Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi "Aleykümesselam" diyerek 8 Kasım 1938 saat 19.00'da komaya giriyor.” “Vefat edene kadarki 38.5 saat boyunca konuşmuyor.”
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
"Ne mutlu Türk'üm diyene", Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1933 yılındaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında verdiği Onuncu Yıl Nutku'nun son cümlesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk yıllarında, bağımsızlığa kavuşmak ve ülkenin gelişimini sağlamak için gerekli olan kimlik duygusu vermek üzere söylenmiş bir sözdür.
"Ya istiklal ya ölüm", Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ne dayanan sözüdür.
Ölüm belgesini imzalayanlardan Prof. Mehmet Kâmil Berk, Atatürk'ün çenesini ipek mendille, ayak başparmağını ise bandajla bağladı. Cenazesi erteleneceği için cenazesi, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) bu amaçla gelen patolog Prof. Lütfi Aksu tarafından mumyalandı.
27 Kasım 1934'te Mustafa Kemal'e “Atatürk” soyadı verilmiştir. Türk milleti, Mustafa Kemal'e ataları gibi soyuna, töresine, vatanına, milletine bağlı olduğu için “Atatürk” soyadını uygun görmüştür. Atatürk: “Ataları gibi Türk” demektir. Atatürk, “Ataları gibi Türk” demektir.
Ölüm saati tam olarak 09:05'te, yani sabahın 09:05'inde vefat etti. Bu nedenle "9'u 5 geçe mi öldü" ifadesi, Atatürk'ün ölüm saatiyle ilgili doğru bir ifadedir. Bu tarih ve saat, Türkiye'de her yıl "Atatürk'ü Anma Günü" olarak anılmaktadır, ve bu saatte sirenler çalınarak bir dakikalık saygı duruşu yapılır.
Pek çok il ve ilçede kaymakamlık ve valilik tarafından düzenlenen Atatürk'ü anma törenleri kapsamında, kamu görevlileri ve yerel halkın katılımıyla Atatürk anıtına çelenk bırakılır. Saat 09.05'te gelen siren sesiyle iki dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Ardından İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirilir.
Hepimizin çocukluğumuzdan beri bildiği üzere Atatürk, Latife Hanım'ı sevmiştir ve onunla evlenmiştir. Fakat Atatürk'ün, Latife Hanım'dan önce Fikriye Hanım ile yaşadığı derin ve trajik bir aşk öyküsü de vardır.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi.
Atatürk şiiri - Cahit Sıtkı Tarancı
CESARET,GÜÇ,GURUR VE UYUMUN SİMGESİ….
O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Cumhuriyetin aydınlık yüzünü temsil eden, Atatürk'ün en sevdiği çiçek kasımpatı'dan oluşan bembeyaz bir buket. Bu özel günü coşkuyla kutlamak, Cumhuriyetimizin temel değerlerine bağlılığımızı göstermek ve geleceğe dair umutlarımızı paylaşmak için bir fırsattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri