Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz. Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.
Ceza tespit tutanağında delillere yer verilmemişse, delil yetersizliğinden başvuruda bulunulabilir ve itiraz talep edilebilir. Radar uyarı levhası olmayan bir alanda radar cezası almak da itiraz hakkı doğuran durumlardandır.
Uygulamada birçok kişinin muhatap olduğu radarla hız tespitinden kaynaklı trafik ceza tutanaklarının iptali için görevli mahkeme hız tespitinin yapıldığı yerdeki Sulh Ceza Hakimlikleridir. İtiraz süresi 15 gün olup itiraz süresi içerisinde ödemenin yapılması durumunda ise ¼ oranında indirim yapılmaktadır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Eğer plaka adına bir ceza yazıldıysa bu süre, söz konusu ceza tutanağının kişiye tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu hususta uygulanan ceza, araç tescil belgesindeki (ruhsatta) yazan adrese gönderilir. Bu süreden itibaren 15 gün içerisinde cezaya itiraz edilebilmektedir.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Trafik Kanununda 51/2-a radar cezasının bedeli 951 TL olarak belirlenmiştir ancak cezayı 15 gün içinde ödeyen tüm sürücülere %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Bu durumda, ceza bedeli 713,25 TL'ye inmektedir.
Ceza size ulaştığı günden itibaren 15 gün içinde cezaya itiraz etmeniz gerekiyor. Bunun için de Sulh Ceza Mahkemesine başvurmanız gerekecektir. Tarafınıza ulaşan tutanakta nereye başvurabileceğiniz gözükmektedir. Radar cezasına itiraz etmek için bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor.
Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin, trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Radar denetimi yapıldığına dair uyarı işareti konulmadan ceza kesilemez.
Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir? Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapman durumunda %25 indirimden faydalanabilirsin.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında düzenlenen idari para cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 60 gün içerisinde İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabilir.
Karar mahkeme tarafından verilerek ceza iptal de edilebilir, geçerliliği devam da edebilir. Trafik cezasına itiraz etme prosedürü de bu şekilde ilerlemektedir. Adınıza ya da plakanıza haksız olarak ceza yazıldığını düşünüyorsanız belirtilen süre içerisinde itiraz edebilirsiniz.
Cezai işlem gören kişi, on beş gün içerisinde trafik para cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliği'ne ya da otuz gün içerisinde İdare mahkemesine bir dilekçe ile trafik cezası itirazını yapabilir. Cezai işlem uygulanan kişinin bu süre içerisinde itiraz etmemesi halinde ceza kesinleşir.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz. 6 ekimde emniyet kemeri sebebiyle ceza yazıldı makbuzu almayı unuttuk, e devlette ceza görünmesine rağmen mail ya da posta yoluyla tebliğ edilmedi.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
2023 yılı itibarı ile, Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Radar cezasını, %25 indirimli ödemek için diğer trafik cezalarında olduğu gibi cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekiyor. Ancak erken ödeme zamanını geçirirseniz ceza tutarını indirimsiz şekilde ödemeniz gerekli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri