Belediyeden emlak beyan değeri nasıl öğrenilir sorusunun cevabı şu şekilde; Borcu olmayan kişiler emlak beyan değerini kimliği ve tapu fotokopisi ile bağlı olduğu belediyenin emlak tahsilat bölümünden alabilir. Eğer taşınmaz sahibinin borcu varsa ödemesini yaptıktan sonra emlak beyan değerini alabilir.
Emlak Rayiç Değeri Belgesi E-Devlet Kapısı'ndan Alınabilecek.
Emlak beyannamesi, gayrimenkul ya da gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelerin emlak birimlerine verilir. Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Emlak beyannamesini internetten vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sayfasına göz atılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Emlak Beyan değeri, emlak vergisi dahilinde belediyelere beyan edilmiş olan beyannameleri ifade eder. Beyan değeri, kayıtlı değer olarak da bilinir. Emlak beyannamesi bir değeri ifade eder ve bununla beraber kayıt değer şeklinde de ifade edilir.
E-Devlet üzerinden tapu beyanı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine tıklayıp T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Tapu rayiç bedeli, e-devlet kapısından rahatlıkla öğrenilebiliyor. Ayrıca istersen bulunduğun ilçenin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne giderek de merak ettiğin evin rayiç bedeli hakkında bilgi alabilirsin.
Belediyeden emlak beyan değeri nasıl öğrenilir sorusunun cevabı şu şekilde; Borcu olmayan kişiler emlak beyan değerini kimliği ve tapu fotokopisi ile bağlı olduğu belediyenin emlak tahsilat bölümünden alabilir. Eğer taşınmaz sahibinin borcu varsa ödemesini yaptıktan sonra emlak beyan değerini alabilir.
Taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kira gibi kazançlarla ilgili bildirimleri de kapsayan emlak beyannamesi, her gayrimenkul için bir kereye mahsus olarak verilir. Gayrimenkullerin vergilendirilmesi için zorunlu olan emlak beyannamesi verme işleminde herhangi bir ücret ödenmez.
Webtapu üzerinden alınacaktır. https://webtapu.tkgm.gov.tr/ ✓ Değerleme Raporunun Geçerlilik Süresi Var mıdır? 2019/1 sayılı genelge gereği, değerleme raporu düzenleme tarihinden itibaren üç ay geçerlidir. Söz konusu değerleme raporu başvuru yapılan işlem tamamlanıncaya kadar geçerlidir.
Rayiç bedelin belirlenmesi, bir malın değerine uygun satılması, sigorta ve vergi bedellerinin en doğu şekilde hesaplanabilmesi için büyük önem taşır. Konut ve arsa gibi gayrimenkullerin rayiç bedeli bağlı bulundukları belediyeler tarafından belirlenir.
Ödediği tapu harcına ek olarak 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha ödemek istememesinden dolayı, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) bir değer artış vergisi ödemesi yapmış oldu. Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir. Ancak, emlak vergisi tespitinde kullanılan bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük gösterilir. Dolayısı ile bu bedeller, güncel rakamları yansıtmaz.
Her konutun metrekare başına belirlenen fiyatları toplanır ve referans olarak alınmakta olan konut sayısına bölünür. Hesaplanmış olan bir metrekare fiyatı tapu rayiç bedelini öğrenmek istediğiniz evin toplam metrekaresiyle çarpılır ve çıkan sonuç evin tapu rayiç bedeli olarak baz alınır.
Tapuda bedeli 'vergi değeri' kadar göstermek
Yani tapuda gayrimenkulün gerçek satış değeri değil, vergi değeri veya biraz üstü gösteriliyor. Mesela, yukarıda da örnek verdiğimiz 400 bin liralık ev, gerçek değeri olan 400 bin üzerinden satılıp, tapuda vergi değeri kadar yani 100 bin lira olarak gösterilebiliyor.
Tapuya gitmeden önce konutun bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek rayiç bedel alınması gerekir. Bu süreçte alıcının yasal bir yetkisi olmadığı için belediyeye satıcının gitmesi daha uygun olur.
Kira Bedeline Göre Ev Değerini Hesaplama
Bir evin yatırım olarak geri dönüşü hesaplanırken 17-20 yıllık kiraların toplamı temel alınır. Türkiye'de genellikle 18 yıl baz alınır. Sonuç olarak bu yöntemle kira değeri yüksek olan bir evin fiyatı daha yüksektir denilebilir.
Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor.
Satış bedelinin gerçek satış değerinden daha düşük gösterildiğinin tespit edilmesi halinde Maliye, eksik beyan edilen satış değeri farkının üç katı tutarında vergi cezası ve yine bu tutarda usulsüzlük cezasını işlem tarihinden itibaren hesap edilecek faiziyle birlikte tahsil edilir.
Doğrudan arsanın bulunduğu belediyeye giderek veya belediyenin ilgili birimini arayarak arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin. Varsa belediyenin web sitesinden sorgulama işlemi yapabilirsin. E-Devlet portalı üzerinden sorgulama yaparak da arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin.
Beyanname Nereden Alınır? Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinin ilgili bölümünden beyannameye ulaşabilirsin. Belgeye, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Hazır Beyan Sistemi üzerinden online olarak ulaşabilirsin.
Emlak Beyannamesi İçin Gereken Evraklar
Beyanname işlemlerini direkt taşınmaz malların ruhsatına sahip olan bireyin yapması gerekiyor. Bir başkası adına beyanname işlemlerini yürütebilmek söz konusu değildir.
Beyanname sorgulama işlemi e-devlet üzerinden ulaşılan tüm kolaylıklarından sadece birisidir. Özellikle de gümrük beyannamesi başta olmak üzere e-devlet alt yapısı tarafından gerçekleştirilen çeşitli sorgulamalar kolayca yapılır ve bunun için ayrıca kamu kurumlarına başvurmaya da gerek kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri