Oruç bozmayı veya tutmamayı mubah kılan özürlere de avârız-ı mübîha denilir (bk. ORUÇ). Ehliyet ârızaları esas itibariyle akıl hastalığı (cünûn), bunama (ateh), uyku, baygınlık, ölümle sonuçlanan hastalık (maraz-ı mevt), sarhoşluk, sefeh, borçluluk, iflâs ve kölelikten ibarettir.
Kısaca sefeh, görüş ve düşüncede hevâ ve hevese uymak, akıl ile değil zevk ile hareket etmektir.
Bir ehliyet ârızası, akıl eksikliği ve zayıflığı hali. Kişinin dinî-hukukî hükümlere muhatap olmaya elverişliliği anlamında fıkıh terimi.
Ergenlik çağına ulaşmış temyiz gücüne sahip kişinin kısıtlı sayılmasını gerektirecek derecede ölçüsüz harcamalar yapması durumu.
Genelde eğlence ve zevke düşkün olan, hayatı uçarı bir şekilde geçen kişiler sefih olarak bilinmektedir. Arkasını pek fazla düşünmeyen ve sadece eğlenmesine bakan, bu duruma aşırı hale getiren kişiler olarak da ifade etmek mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
Hak yolunda yürüme, iyiyi kötüden ayırt etme gücü gibi anlamlara gelen bir Kur'an terimi. Sözlükte “hak yolunda kararlı bir şekilde dosdoğru gitmek, doğru yolu bulmak” mânasına gelen rüşd (reşed, reşâd), hidâyet ile yakın anlama sahiptir.
Şefaat (Arapça: الشفاعة eş-Şefaa), İslam terminolojisinde, evliya gibi kendisine Allah tarafından izin verilen kişilerin ve özellikle peygamberlerin, inananların affedilmesi için dilekte bulunması anlamına gelir. Arapça'da 'çift' anlamına 'şef' (شفع) kökünden 'bir şeyi ikileme veya çiftleme' anlamına gelir.
Sefeh; düşünce, söz ve işte hafiflik, ahmaklık ve düzensizlik demektir.
Sözlükte “engellemek, yasaklamak, kısıtlamak” mânasına gelen hacir (hacr) kelimesi, İslâm hukukunda sözlük anlamıyla da bağlantılı olarak kişinin sözlü tasarrufunun hukukî geçerliliğinin engellenmesini ifade eder.
Semavî ehliyet ârızaları; çocukluk, delilik, ateh, unutma, uyku, bayılma, kölelik, maraz'ul-mevt, hayız, nifas ve ölümdür. Kesbî ehliyet ârızaları ise; cehalet, sefeh, sarhoşluk, hezl (şaka), hata, sefer, ikrahtır.
Fıkhî meselelerin veya kaidelerin arasındaki farkları konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
İnsanın söz ve davranışlarının sebep ve sonuçlarını idrak edebilme ve bu idrake uygun biçimde iradesini kullanabilme gücü anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte "bir şeyi güzel saymak" anlamına gelen istihsânın İslam hukukunda iki kullanımı vardır. Bu kullanımlarından birisi daha dar bir alanı kapsarken, diğeri daha geniştir. Kıyası terkedip, nassa, yani, âyet ve hadislerin hükümlerine en uygun olanı almak mânâsına gelir. Dar açıdan istihsân kıyasın bir kısmıdır.
Fazla bilinen bir isim olmayan Efsa adı, sihirbaz ya da efsuncu anlamına gelir. Aynı zamanda Cennet ırmaklarından birinin ismi olarak da ön plana çıktığı için oldukça ilgi görmektedir. Köklü bir tarihe sahip olarak öne çıkan bu isim genelde kız çocukları için kullanılır.
Şefik isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Şefkatli, acıması olan, esirgeyici.
Kişinin mallarını uygun biçimde koruyup harcamasını sağlayan fikrî olgunluk anlamında fıkıh terimi.
Kendisinde ihtiyari hacir (kısıt) durumu bulunan reşit bir kimseye, kendi isteği üzerine atanan kayyımdır. İhtiyari hacire örnek olarak engellilik, ihtiyarlık ya da tecrübesizlik verilebilir.
HACİR – HACR
Bir kimseyi, kānûnun kabul ettiği bir sebeple kendi malını ve haklarını istediği gibi kullanmaktan menetme, kısıt. ѻ Hacir altına almak: Ne yaptığını bilmeyecek durumda olan bir kimseyi kānun yoluyle malını kullanmaktan menetmek.
Sözlükte “ölüm hastalığı” demek olan maraz-ı mevt (marazü'l-mevt) örfte ve fıkıh literatüründe, tıbben ve hayat tecrübelerine göre ölümcül olan ve araya sıhhat hali girmeden ölümle sonuçlanan hastalığın adıdır.
Hz. Peygamber'in ganimetten seçerek aldığı özel pay anlamında fıkıh terimi. Doğrudan devlet başkanının tasarrufunda bulunan sahipsiz topraklar ve işletmeler.
Doğumla başlayıp temyiz yaşı olarak kabul edilen yedi yaşına kadar devam eden döneme temyiz öncesi, bu dönemdeki çocuğa da “gayri mümeyyiz” denmektedir.
Sefa Arapça kökenli bir isimdir.
Sefa kökeni Arapçadan gelen bir isimdir. Erkek çocukları için kullanılır ve Türkçede en sevilen isimler arasında yer alır.
Safa isminin anlamı ferah, endişeden uzak ya da rahat anlamlarına gelen bir erkek ismidir.
Mükellefiyet çağı; kişinin baliğ olması, yani bülûğa ermiş olması demektir. Kız olsun, erkek olsun aklı başında bulunan bir Müslümana namazın farz olması için büluğ dediğimiz erginlik çağına ermiş olması gerekir. Genellikle erkek çocukları 12-15, kız çocukları ise 9-15 yaşlan arasında erginlik çağına girerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri