Etkilenen kolun veya bacağın ya ön yüzüne ya arka yüzüne alçı konması kastedilmektedir. Sirküler yani bacağı veya kolu tamamen saran her yeri sert bir alçı değildir.
Atel işlemi genellikle kırık bir kemiğin sabitlenmesi ve hareketsiz kalması için tercih edilirken daha şiddetli vakalarda hastanın tedavisi doktor kontrolünde yapılır. Kırılmanın yanı sıra incinme veya burkulma durumlarında da atel kullanılabilir.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Sahada Atel Uygulamasında Genel Prensipler
Kırık şüphesi olan kemiğin bir üst ve bir alt ekle- mini içerecek şekilde atel yapılır. Atelleme yapılırken yaralı alan en az hareket et- tirilecek şekilde desteklenir. Kırık bölgesinde ciddi deformite var ise kibarca uzuv ekseni boyunca traksiyon yapılır.
Kırık olan bölgenin tespiti için kullanılan sert, düz maddelere atel denir. Kol ve bacak gibi uzun kemiklerin tespiti için kullanılır. Örneğin, tahta, karton, mukavva gibi.
İlgili 26 soru bulundu
Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 7-10 gün boyunca kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde görülebilen şişlik ve morluk, 3- 7 gün arasında tamamen ortadan kalkar. Hasta 1-2 gün içerisinde taburcu edilerek, günlük yaşantısına dönebilmektedir.
lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir. cak uzunlukta olmalıdır. kat sarılmalıdır.
Burun alçısı ne zaman alınır? Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır.
Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir. Elde tel ateller veya Thomas ateli varsa bunlar, yoksa hava ile şişirilen plastik yas tıklar atel olarak kullanılır.
Bileklik kullanımı ya da bilek splintleme uyurken bireyin bileğini sabit tutan bir ateldir. Bu gece karıncalanma ve uyuşma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Atel sadece geceleri kullanılsa bile gündüz semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Alçı ve atel ortopedik immobilizasyon tek- nikleridir. Kas iskelet sisteminde travmadan veya enflamasyondan kaynaklanan hasarı kontrol al- tına almak için kullanılırlar. Ateller ekstremiteyi uzunlamasına stabilize eder. Alçı ise ekstremiteyi sirküler olarak tümüyle sarar.
El ve kolunuzda ise ayaktayken mutlaka kol boyun askısı kullanarak, yatarken de kolunuz ile göğsünüz arasına yastık koyarak kalp seviyesinden yukarıda tutabilirsiniz.
El, kol, bacak, bilek veya parmak gibi organlarda kullanılacak atellerde genel olarak ipli veya cırtlı şekilde üretilmiş kemerler mevcuttur. Bunlar sayesinde sabitleme işlemi sağlanır. Günlük kullanımda atelin kirlenmemesi için uygun bir malzemeyle üzerinin örtülmesi gerekebilir.
Burkulma, incinme ve ayak bağlarında yaşanan kopuklukların tedavi süreci boyunca ayak ve bilek ateli kullanılır. Ayrıca fizik tedavi sırasında, ameliyat öncesi ve sonrası durumlarında yardımcı tedavi olarak da tercih edilebilir. Böyle zamanlarda modeller arasından ihtiyacınıza uygun olan seçenek yardımınıza koşar.
El bilek ateli çift taraflı o bölgeyi sabitlemek için değerlendirilir. Masa başında bilgisayar ortamında çalışanların ağrılarını tedavi etmek için özel olarak tasarlanır. El ile kol arasındaki eklemi zorlayan durumlarda takılan ateller, o bölgenin zedelenmesini engeller.
Atel tıp alanında yararlanılan bir alettir. Çıkık veya kırık gibi durumlarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için kullanılır. Uzuvlarınızda meydana gelen herhangi bir kırık, çıkık, çatlak, yaralanma, ağrı veya şişlik gibi durumlarda bu aletten yararlanılır.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Atel tedavisi bacakta veya kolda bir travma meydana geldiğinde geçici veya kalıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir buna yarım alçı tedavisi denir. Atel tedavisi diğer adı yarım alçı tedavisidir. Yarım alçı denmesinin sebebi alçının kısa veya uzun olması ile ilgili bir durum değildir.
Burnunuzdaki atel çıkarıldıktan sonra, burnunuz tamamen iyileşinceye kadar (iki ay boyunca) gözlük ayakları burun sırtına oturmamalıdır. Doktorunuz, iyileşmenizdeki gelişmeyi kontrol etmek için ameliyattan sonraki bir ay süresince sizi sık sık kontrole çağıracaktır.
Atel çıkarıldıktan sonra burun temizlenebilir ve tekrar bantlanır. 2 hafta sonra bantlar çıkartılır. Gözlerdeki şişlik ve morluk 1 hafta içinde kaybolur.
Alçı atel çıkarıldıktan sonra travmadan sakınmak önemlidir. Tuzlu su spreyleri burnu nemlendirmek ve temizlemek için kullanılır. Bunları ve hangi sıklıkta kullanacağınızı doktorunuz söyleyecektir. Ağır ve erken egzersiz kanamaya yol açabilir.
Mallet finger atelleri, farklı malzemeler kullanılarak üretilebilir. Bu malzemeler arasında termoplastik, alüminyum ve titanyum gibi seçenekler yer alır. Hastanın ihtiyacına göre, hangi malzemenin kullanılacağı belirlenir ve özelleştirilmiş bir atel üretilir.
Atel Setleri
Tüm kol, tüm bacak, yarım kol, yarım bacak, el - el bileği, ayak - ayak bileği olmak üzere 6 parçadan oluşur.
Alçı çorabı, su tutma özelliğinin azaltılmasını sağlar ve hastanın konforunu artırır. Tüm alçı malzemeleri, plaster ve sentetik ile kullanıma uygundur. Alçılama ihtiyaçlarınızı karşılamak için çeşitli boyutlarda mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri