Akşehir Peynir Baklavası sadece Akşehir'e özgü bir tatlıdır, Akşehir mutfak kültürünün geleneksel bir parçasıdır. Akşehir mutfağının temel lezzetlerinden birisidir. Akşehir'de kendine özgün bir reçete ile üretilen Peynir Baklavası fırınlama tekniği ile pişirilerek börek görüntüsü ile ün kazanmış şerbetli bir tatlıdır.
Bununla birlikte baklava hamurunun açılmasında kullanılan oklavanın yine Eski Türkçe'de “oklağa”, “oklağu” gibi kavramlarla ifade ediliyor olması; baklavanın Türk kültürüne ait bir lezzet olduğunun ilk ve en önemli kanıtları arasında yer almaktadır.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
Sivas yöresine ait farklı ve yaratıcı bir lezzet olan gazete baklavası sadece Sivas'ta değil, birçok yörede sevilmektedir. Lezzetiyle herkes tarafından beğenilerek tüketilen gazete baklavası pratik yapımıyla da dikkat çekiyor.
Birçok ülke kendi baklava çeşidini yapıyor. Türkiye, Suriye, Lübnan, Irak, Ürdün, Cezayir, Makedonya, Yunanistan, Sırbistan, İsrail, Kıbrıs, İran, Ermenistan, Mısır bu ülkeler arasında, fakat listenin tamamı bu kadarla sınırlı değil.
İlgili 21 soru bulundu
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, "midye" şeklinde özel bir baklava üretti.
Dünyanın en güzel baklavası: Koçak Baklava, Gaziantep, Türkiye - Tripadvisor.
Sivas'ın yöresel tatlarından Kelle Tatlısı tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: 10 yumurtanın sarısı aldığı kadar unla yoğurularak sert bir hamur hazırlanır.
selanik ve trakya köylerinde 2 petibör arasına güllü lokum koyularak yapılan tatlı. ucuz yollu tatlı ihtiyacı gideren besinlerin genel adı. bazı yörelerde halka tatlıya da denir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
Elmalı Baklava | Rize'ye giden Kıvanç Kasabalı, Hemşinlilere özgü "elmalı baklava" yapımına yardımcı oluyor. 🙂 “Şehirden Uzakta”, yeni bölümüyle 19 Aralık Cumartesi...
Çatal baklavanın 1/3 ön kısmına batırılır. Baklava ters çevrilerek ağza alınır. Baklavanın alt kısmı damağa gelir. Baklavanın yağı ve şıralı kısmı ağızda dağılır.
Baklava; sofralarımızın tadı, kendi hikâyesini yazdırmış bir kültür ürünüdür. Önemini Türkler tarafından benimsenmiş olmasından alır. Türk coğrafyasındaki gelenek ve görenekler vasıtasıyla zenginleştirilmiştir. Yüzyıllar boyunca bölge bölge yayılarak çeşitlendirilmiştir.
Zonguldak mutfağının tatlılarından biri olan beyaz baklava, bildiğimiz baklavalardan biraz farklı. Beyaz görümüyle dikkat çeken bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezlerinden. Her ne kadar biraz uğraştırıcı olsa da lezzeti buna değer.
Kocakarı gerdanı; Rize, Samsun ve Trabzon başta olmak üzere Türkiye'nin Karadeniz bölgesine özgü bir tatlı türüdür.
Marmara Bölgesi'nin meşhur tatlıları arasında yer alan höşmerim, Balıkesir yöresinde de oldukça popülerdir. 'Peynir tatlısı' olarak da bilinir. Hazırlaması yalnızca 20 dakikadır. Ana malzemeleri pirinç ve sıcak su olan zerde, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor. Hazırlanan tepsiler Onikişubat ilçesi Akif İnan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastaneye getirilerek tatlı yapıldı.
Türkiye'de baklavanın başkenti Gazianteptir. Burada birbirinden ünlü ve lezzetli ürünler yapan baklavacı bulmak mümkün. Fakat son yıllarda öne çıkan isim Koçak. Bilinen ünlü markaların bir çoğu yoğun turistik üretim yüzünden kalitelerinden taviz vermeye başladılar.
Diyarbakır'da ilk kez soğuk sütlü baklavayı vatandaşla buluşturan Hacı Levent bu kez de bir çok rahatsızlığa ve hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanan MorMiks diğer adıyla 'Mor Baklava'yı geliştirdi.
Soğuk baklavanın mucidi Yılmaz Elaldı, geçen yıl ile bu yılı kıyasladıklarında soğuk baklava üretiminde iki kat artış yaşandığını belirterek, "Geçen yıl ayda 15 ton üretirken, soğuk baklavanın tescilini almamızla beraber bu yıl bu rakam aylık 30 tona çıktı" dedi.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri