Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Mecaz anlamlı olanlar; “Ateş düştüğü yeri yakar” “Ağaç yaş iken eğilir” Borç yiğidin kamçısıdır” “ İşleyen demir pas tutmaz” Öfkeyle kalkan zararla oturur” “Damlaya damlaya göl olur” Yuvarlanan taş yosun tutmaz.” DEYİM: En az iki sözcükten oluşan, mecaz anlamı taşıyan kalıplaşmış sözlerdir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler
Felaket kimlerin başına gelirse onları yakar, kavurur, sürekli bir acı içinde bırakır.Başkalarının acıması, üzülmesi gelir, geçer.
Çağan Şengül & Ayça Özefe - Ateş Düştüğü Yeri Yakar (Selahattin Sarıkaya Şarkıları) - YouTube.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Ad. pek çok, sınırı, ölçüsü yok.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Beklenmeyen bir şekilde rahatsızlanan 16 yaşındaki kız çocuğu Ayşe acilen ameliyata alınır. Aile bu ameliyatı gerçekleştirmek için büyük bir dayanışma sergiler. Ameliyat sırasında kızın üç buçuk aylık hamile olduğu anlaşılır. “Yaşatmak” için büyük mücadele vermiş olan aile bu defa “öldürmek” için mücadeleye girişir.
İşte bu cümlede hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanım olduğu için bir "kinayeli anlatım" olduğundan söz edilir. "Ateş düştüğü yeri yakar." Bu atasözü günlük yaşamda sıklıkla kullanılan bir atasözüdür. Ateş, gerçek anlamı ile kullanıldığında, gerçekten düştüğü yerin yanmasına sebep olur.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Atasözü [1] Kişi, zararlı bir eylemin sözünü etmekle kendisini zarara sokmuş olmaz.
Ateş Olmayan Yerden Duman Çıkmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük de olsa birtakım belirtilerin önemli olaylara işaret olduğunu anlatan bir söz.
Hem mecazen hem de kelimenin tam anlamıyla. Yapımı üç yıl süren Timber, izlemesi keyifli bir kısa animasyon. Bizlere ne kadar sert, bencil ve hayatta kalmak için vahşileşebileceğimizi sempatik bir çizgi hikaye olarak anlatıyor.
Ateş kelimesinin gerçek anlamı: yanıcı bir cismin tutuşmasıyla ortaya çıkan durumdur. "Elektirik prizinden çıktığı anlaşılan yangın sonucu oluşan ateşler camlardan dışarı fırlıyordu." Ateş kelimesinin yan anlamı: hastalığın etkisi ile insan ve hayvan vücudunda açığa çıkan ısı.
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”
Kinaye bir tek sözcükle de olabilir, fakat tariz için birden fazla kelimeye ihtiyaç vardır. Başka bir söyleyişle, kinaye için ifadedeki bir veya iki sözcüğün yan anlamından yararlanılır, tariz ise ifadenin bütününden ha- sıl olan anlamdan ortaya çıkar.
Filmin girişi çok etkileyici. Güzel güneşli günde anne Hatice (Yeşim Ceren Bozoğlu) çamaşırları yıkarken saralı baba Osman da (Hakan Karahan) eve badana yapıyor. Osman'ın en büyük düşlerinden biri oğlunun olması. Yeniden hamile kalmış karısının oğlan doğurmasını umut ediyor.
"The İmam" filminin yönetmeni İsmail Güneş'in töre cinayetlerini anlatan yeni filmi Ateşin Düştüğü Yer'in çekimleri Fethiye'de devam ediyor. Çekimleri Fethiye ve Antalya'da tamamlanacak olan filmin oyuncu kadrosunun büyük bölümünü yerel halk oluşturuyor. MAGAZİN - 1901-12-13 22:42:48 Bu içerik 4732 kez okundu.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
[1] Bir işi yoluyla, yöntemiyle yapan güçlük çekmez.
Bir Varmış Bir Yokmuş Deyiminin Anlamı (TDK)
Olup bitmiş çok eski bir hikayeyi anlatırken ya da hayal ürünü bir masala başlarken bir varmış bir yokmuş deyimi kullanılır. Bu deyim bir tekerleme olarak değerlendirilir ve hikayenin çok eskide kaldığını anlatır.
Atasözü değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri