Ateş Ne Zaman Bulundu? İnsanlığın ateşle ilk tanışmasının, binlerce yıl önce dünyaya yıldırım düşmesi sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bugüne kadar keşfedilmiş olan en eski ateş kalıntısı ise yaklaşık 476 milyon yıl öncesine aittir. Yeryüzünde bu ve buna benzer birçok ateş kalıntısına rast gelmek mümkündür.
İnsanoğlunun ilk defa ateşle tanışmasının binlerce yıl önce yıldırım düşmesi sonucu ile başladığı düşünülmektedir ve buna benzer tesadüfi nedenlerle oluşmuş yangınlar, çok uzun bir süre dünyadaki tek ateş kaynağı oldu.
Ateşin öncelikle Homo Sapiens (bizler)'ten çok daha önce yaşamış olan Homo Erectus'lar tarafından bulunduğu düşünülüyor. Homo Erectuslar verilere göre ateşi 1.7 milyon yıl önce keşfedip kullandılar.
Sonuçları “Proceeding of the National Acedamy of Sciences” (PNAS) adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ateş, yaklaşık bir milyon yıl önce, yani tahmin edilenden yaklaşık 300 bin yıl önce keşfedildi.
İnsanlar ilk defa ateş yakmayı keşfettiğinde hayat birçok açıdan daha kolay hale geldi. Isı, ışık ve korunma için ateşin etrafında toplandılar. Ateşi yemek pişirmek için kullandılar - ki bu da onlara çiğnenmesi ve sindirilmesi zor olan çiğ besinler sayesinde çok daha fazla kalori sağladı.
İlgili 39 soru bulundu
Wonderweck mağarasında bulunan kalıntılar insanın, ateşi yakan atasının, Homo Erectus olabileceğine işaret ediyor. Homo Erectus yaklaşık 1,8 milyon yıl önce ortaya çıkmış bir tür. İnsanların tam olarak ne zaman ateşi kullanmayı öğrendiklerini belirlemek oldukça zor.
İnsanların normalde sindiremedikleri -buğday,patates,pirinç- gibi yiyecekler, pişirebilme becerisi sayesinde şu anda beslenmemizin temelini oluşturuyor. Şempanzeler günde 5 saatlerini çiğ besinlerini çiğnemeye harcarken, insanların pişmiş besinleri yemeleri için 1 saat yetiyordu.
Bunların dışında ateş, insan hayatında arındırıcı, şifa veren, güç-kuvvet sağlayan, bereket dağıtan, yardım eden, koruyan yönleriyle yer almıştır. Bu özelliklerinden dolayı ateş, kutsal bir varlık konumunda olmuş ve etrafında birtakım inanış ve uygulamalar oluşarak bir kült haline gelmiştir.
Yani alev bir gazdır. Ya da çoğunlukla gaz, az bir miktar ise plazmadır. Aynı zamanda ateş gaz olduğundan gazların da bir kütlesi ve hacimlerinin olmasından dolayı ateşlerin de bir kütlesi ve hacmi vardır ve alevin, rengi ve sıcaklık derecesi yakan ve yanan maddelerin türüne bağlıdır.
Yaklaşık 1 milyon yıl önce başlayan Homo Erectus tarafından kontrollü ateş kullanımı olarak "odun külünün mikroskobik izlerinin" kanıtı büyük oranda bilimsel desteğe sahiptir. Bilinen en eski kontrollü yangın izlerinden bazıları, İsrail'deki Jacob Bridge'de bulundu ve yaklaşık 790.000 yıl öncesine tarihlendi.
Hz. İbrahim'in Ateşe Atılması - YouTube.
Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
Ateş ve Su, ya da özgün adıyla Ateş Çocuk ve Su Kız (İngilizce: Fireboy and Watergirl) 2009 yılında bağımsız oyun yapımcısı Oslo Albert tarafından oluşturulan ve internet üzerinden oynanabilen bir puzzle-platform oyunu.
İlkel toplumlar üzerinde yapılan araştırmalar, ilk ateş yakma yönteminin “sürtme” olduğunu gösteriyor. Eskiden Avrupalı köylüler, bir boşluğa tahtadan bir delgi koyar ve elleriyle bunu döndürürlerdi. Bu işlem, delginin çevresine bir ip sarıp, her iki taraftan çekerek hızlandırılıyordu.
Ateş: Uzun yıllar element olarak kabul edilse de modern bilime göre ateş saf madde değil. Farklı maddelerden oluştuğu için element olarak kabul edilmez. Yüksek sıcaklıklarda madenin plazma hali de denilebilir. Hava: Gaz halinde içinde farklı(azot, hidrojen, helyum vb.)
Sıcaklık değerleri yüksek ya da düşük olan cisimlerin sahip oldukları enerjiye ısı enerjisi adı verilir. Soba, ısıtıcı ya da ampul gibi örnekler verilebilir. Elektrik enerjisi de bulundurabilen cisimlerde birçok farklı enerjinin dönüşümü söz konusudur.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu, ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.
Ateş evrimimizin bir parçası olduğu için ihtiyaç dahilinde olmasa da ateşin görüntüsü bizi hala büyülemeye, ruhumuzu ısıtmaya devam ediyor. Alabama üniversitesi 226 denek üzerinde yaptığı araştırmadan çıkan sonuç bir ateşi izlemenin kan basıncını düşürdüğü yönünde.
Isıtma, yüzyıllar boyunca bacası olan bir ocakta yakılan odun ve kömür gibi katı yakıtlarla gerçekleştirildi. Çin ve Japonya gibi ılıman iklime sahip ülkeler odun ya da ahşapla ısınıyorlardı. Şömineden yükselen bacalar, ilk olarak 13. yüzyılda Avrupa'da bulundu. Kapalı ocaklar ise ilk olarak Çinliler tarafından M.Ö.
Ateş bir hastalık değil, vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösteren bir çeşit bağışıklık cevabıdır. Vücudun beyaz kan hücreleri üretmeye başladığının işaretidir. Normal sınırlardaki vücut ısısı yetişkinler için 36,1 ile 37,6 derecenin arasıdır. Çocuklarda bu dereceler daha yüksek olabilir.
Kişinin ateşi hafifse (38,3 santigrat dereceden az) genellikle ilaçla tedaviye ihtiyaç yoktur. Bol sıvı alınmalı ve bol bol dinlenilmelidir. Ilık bir banyo yapmak (yaklaşık 36,7 santigrat derece) vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir. Dehidrasyon belirtilerine ve diğer kötüleşen semptomlara dikkat edilmelidir.
"Ateşgah" sözcüğü ateş mabedi anlamına gelir. 16-18. yüzyılda doğal gazın çıktığı, bir zamanlar ebedi sönmez ateşlerin yandığına inanılan bir ateş mabedidir.
Grejuva ateşi hem karada hem denizde kolay kolay sönmeyen bir ateştir. Düşmana karşı üstünlük kurmanın kolay olmasını sağlayan bir savaş malzemesi olarak belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri