6G, 5G teknolojisinden sonra gelen, 5G ağlarından daha yüksek frekansları kullanarak ve önemli ölçüde yüksek kapasite ve çok daha düşük gecikme süresi sağlayabilen ağ teknolojisidir. 6G'nin hedeflerinden biri, bir milisaniye iş hacminden 1.000 kat daha hızlı olan bir mikro saniyelik gecikmeli iletişimi desteklemektir.
5G terimi, küresel anlamda kullanılabilen kablosuz ağ altyapısının beşinci neslini ifade ediyor. Söz konusu mobil ağ teknolojisi, kullanıcılarına diğer dört nesile kıyasla daha yüksek veri hızı, güçlü güvenilirlik özellikleri, gelişmiş ağ kapasitesi ve oldukça düşük gecikme süresi gibi olanaklar vadediyor.
6G, 5G'nin ardılı olarak hücresel veri ağlarını destekleyen altıncı nesil kablosuz iletişim teknolojileri olacak. Teknoloji ~ 95 Gb / sn'lik hızlarda büyük olasılıkla önemli ölçüde daha hızlı olacak. Birkaç önemli şirket (yani Nokia, Samsung ve LG) de bunu yaptı.
5G kullanımı ile birlikte internet hızının mevcut 4.5G hızından yaklaşık 10 kat daha hızlı olacağını söylemek mümkün. 4G ile 100 megabit olan internet hızı 5G teknolojisi ile 1000 megabitlerin üzerine çıkabilecek. Yani bu hızla birlikte daha yüksek verileri de çok kısa sürelerde indirmek mümkün hale gelecek.
6G Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak? Mobil iletişim teknolojisinde, neredeyse her on yılda bir, mobil ağ standardı ortaya çıkıyor. Bu durumda 6G şebekelerinin 2030'lu yıllarda kullanılmaya başlanacağını öngörebiliriz.
İlgili 23 soru bulundu
7G için öngörülen çeşitli uygulama alanları - Her Şeyin İnterneti (IoE) ve robotik ve otonom drone ürün teslimi ve taşıması dışında tam bir makineden makineye iletişimi içerecektir.
29 Temmuz 2022 tarihinde bir ilk gerçekleşti ve Türkiye'deki 5G dönemi başladı diyebilriz. Bu tarihte Türkiye'de halka açık 5G bağlantısı ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanıma sunuldu. Pilot bölge olarak kabul edilen İstanbul Havalimanı'ndaki 5G bağlantı çalışmaları ve testleri hala devam ediyor.
Basit bir şekilde açıklamak gerekirse 5G, 4G LTE'ye göre daha kısa mesafelerde binlerce veri aktarmaktadır. Bu, hareket hâlindeyken bile bağlantı sinyallerinin ve ağın kendisinin hızını ve tutarlılığına yardımcı olur. Ağ, ayrıca yeni sinyal spektrumlarının kullanılması nedeniyle daha fazla cihaz destekleyebilir.
Yani 4G teknolojisi LTE'ye göre daha hızlı bağlantı hızı ve kullanıcı deneyimi sunuyor.
Yurt dışında 5G deneyimi sunulan anlaşmalı ülkelerde 5G hizmetinden faydalandığım takdirde data paketim daha hızlı tükenecek mi? 5G teknolojisinin yüksek veri hızından dolayı internet paketiniz daha hızlı tükenebilir.
Çin'in en büyük mobil ağ operatörü olan China Mobile, yaptığı son açıklamada 6G teknolojisinin testlerine başladıklarını söyledi. Long March 2D roketiyle fırlatılan uydunun başarılı şekilde yörünge girdiğini açıkladı.
Speedtest'in yayınladığı verilere göre Türkiye 26,87 Mbps sabit internet indirme hız ortalaması ile 105.sırada yer alıyor. Türkiye bu sıralamayla birçok Avrupa, Afrika, Orta ve Güney Amerika ülkelerinin gerisinde bulunuyor.Türkiye'nin mobil internet indirme hızı ortalaması ise 31,43 Mbps.
2G teknolojisinin data hızı 64 Kbps tir. Bu teknolojinin içine GPRS, EDGE ve MMS teknolojilerinin girmesiyle ismi 2,5 G 2,75 G olarak tanımlanmıştır. Data hızı GPRS için 114Kbps, EDGE için 384 Kbps lere kadar çıkabilir.
Dünyanın dört bir yanındaki pek çok operatör 5G dolaşımını desteklemektedir. Operatörünüz 5G dolaşımını desteklemiyorsa 4G veya LTE ağları üzerinden hücresel veri alabilirsiniz ya da 5G bulunan yerlerde 5G özellikli yerel bir SIM kart veya eSIM edinebilirsiniz.
Öte yandan mevcut 4G SIM kartları 5G'yi destekliyor. SIM kart değişimine gerek yok.
SIM kartınız üzerinde 4.5G simgesi varsa, SIM kartınız aynı zamanda 5G uyumludur. 5G yazıp 7000'e ücretsiz SMS atarak, hem SIM kart hem telefonunuzun uyumlu olup olmadığı bilgisini öğrenebilirsiniz.
Kısaca 4,5G hızında internet olarak da tanımlayabileceğimiz LTE açılımı “Long-Term Evolution” şeklinde yapılabilir. Bu açılımın Türkçe karşılığı ise “Uzun Süreli Gelişim” anlamına gelir. LTE, yüksek hızlı internet anlamına da gelir ve 4G'nin bir türüdür.
- Telefonunuzun 4.5G'yi desteklediğinden emin olunuz. - Telefonunuzun mobil şebeke ayarlarında LTE/4G'nin seçili olup olmadığını kontrol ediniz. - Bulunduğunuz bölgede 4.5G kapsaması olup olmadığını kontrol ediniz. Telefonunuzun, bulunduğunuz bölgeye servis veren frekans bandını desteklediğinden emin olunuz.
LTE (Long Term Evolution) ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarıma verilen addır. 4.5G hızının bir başka adı olan LTE'yi yüksek hızlı mobil internete veriln ad olarak da tanımlamak mümkün. LTE 2G ya da 3G gibi bağlantıların aksine, tamamen IP bazlıdır.
Telefonun durum çubuğunda 5G göstergesi olup olmadığını kontrol edin. Yoksa, telefon 4G (LTE) veya 3G ağ kullanıyor demektir.
WCDMA tercih etti - GSM telefonu hem 2G hem de 3G veri iletişimini kullanabiliyor ve sinyal gücü düşük olduğunda 3G daha fazla tercih ediliyor. Yalnızca GSM - GSM telefonu sadece 2G veri iletişimini kullanabilir. 2G sinyali çok düşük olduğunda hiç bir şey elde edemezsiniz.
5 GHz hattı ise 2.4 GHz hattına göre daha az yoğundur. Sistemdeki yoğunluk daha az olduğunda veri akışı daha hızlı gerçekleşebilir. Ayrıca 2.4 GHz ağına göre daha yüksek hızlara da sahip olabilirsiniz. Download ve Upload hızınız da daha fazla olur.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye'nin 2024 yılında 5G'ye geçeceğini açıkladı. 4G, bilgiyi nasıl tükettiğimizi tamamen değiştirmişti ve geçtiğimiz on yılda mobil uygulama endüstrisinde büyük ilerlemeler gördük.
Kasım 2016 tarihinde Samsung, Çin Mobil Araştırma Enstitüsü (CMRI) ile birlikte yaptığı çalışmalarda 5G prototip denemesini başarıyla tamamladıklarını duyurmuştur.
5G teknolojisi için ayrıca ek bir ücret ödemezsiniz. Mevcut dolaşım paketiniz/tarifenizle 5G hızını, deneyimini yaşayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri