3-5 gün süren kısa süreli ateşin en sık nedenleri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, mide- bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile görülen enfeksiyonlar, özellikle kız çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir.
Bu tür hafif yüksek ateşler, bireyin hastalığına neden olan mikropların sayısını azaltmada yardımcı olabilir. Her şekilde yetişkinlerde 3 günden daha uzun süren yüksek ateş tıbbi tedavi süreci gerektiren bir duruma işaret edebilir.
Çocukta ateş aniden başlamakta, 38.9-41 derece arasında seyretmekte, 3-6 gün arasında görülen ateş genellikle 7 günden uzun sürmemekte ve kimi zaman aniden düzelmektedir. Ateş döngüsü 26-30 gün arasında değişmekle birlikte ortalama 28 gün de bir olmakta ve yılda ortalama 11-12 ateş atağı gözlenmektedir.
Brusella, tüberküloz, kanser gibi ciddi nedenler olabilir
Nedeni bilinmeyen ateşin altında yatabilecek çeşitli hastalıklar şöyle sıralanmaktadır: Ülkemizde en sık enfeksiyon sebepleri görülmektedir. Bunun da başında tüberküloz gelmektedir.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Ateş popodan 39C nin üstünde ise doktora gidiniz.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir.
Ateş Yükselmesi Her Zaman Enfeksiyon Kaynaklı Değildir
Elmi; “Sıklıkla enfeksiyon kaynaklı ortaya çıksa da ateşlerin tümü enfeksiyonlara bağlı oluşmaz, enfeksiyon hastalıklarının tümünde de ateş görülmez” dedi.
3 Günden Uzun Süren Dirençli Ateşi Önemseyin
Gripten zatürreye, bademcik iltihabından menenjite kadar pek çok enfeksiyon ateşi yükseltebiliyor. Uzmanlara göre; ateş 3 günü aşıyorsa ya da ateşle birlikte kusma, ishal gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalı.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Ateşe neden olan durumlar; en çok üst solunum yolu enfeksiyonları, diş çıkarma dönemleri, aşılar, idrar yolları enfeksiyonları, barsak enfeksiyonları vs çok geniş bir aralıkta sayılabilir.. Enfeksiyon ya da inflamasyona (yangı) vücudun bir yanıtıdır aslında ateş.. Bünyenin savaştığını gösterir..
Bu nedenle ateşe müdahale edilirken paniklememek ve çocuğun genel durumu iyiyse, huzursuzluğu yoksa belli bir dereceye kadar (38-38.5 derece) ateşe izin verilmesi gerekiyor.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Ilık su ile duş almak, Bol bol su içmek, Ateş düşürücü ilaç içmek, Kolay nefes alabilmek için burnunuzu açık tutun.
Enfeksiyon adı verilen durumu, hastalık potansiyeline sahip olan virüs ve mikropları vücuda bulaşması sonucu gelişir. Enfeksiyonların neden olduğu yaygın belirtileri ise kas ağrısı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır.
Enfeksiyonlar geniş bir yelpazeye sahip olup, semptomları mikroorganizmanın türüne ve enfekte ettiği bölgeye bağlı olarak değişebilir. Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, kas ağrıları, ishal, kusma, yorgunluk ve daha fazlası yer alabilir.
Akut dönem 2-4 gün kadar sürer ve sonra belirtiler kaybolur. Eğer üç günden sonra ateş yine ortaya çıkmışsa orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlar araştırılmalıdır.
Örneğin viral enfeksiyonlar yavaş yükselen fakat bir hafta süren ateşe sebep olabilirken, bakteriyel enfeksiyonlar daha dirençli ve yüksek ateşe sebep olabilirler. Ateş ile birlikte olan belirtiler ve bulgular tanının daha netleşmesine neden olacaktır. Çocuğunuzun ateşi olduğunda, sıcak ve kızarık görünümde olabilir.
Ateş kendi başına bir hastalık değildir. Aksine, vücutta bir şeylerin yolunda gitmediğinin bir belirtisidir. Ateş, size neyin neden olduğunu veya hatta bir hastalığın mevcut olduğunu söylemez. Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon olabileceği gibi alerjiden gıda veya ilaca verilen bir reaksiyon olabilir.
Bu nedenle ateşin nasıl düşürüleceğinin bilinmesi ve gerekli durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi çok önemlidir. Her ateş yükselmesinde paniklemek doğru değildir ancak 40 dereceyi geçen ateşte dikkat etmek gerekir.
Bu konuda 3 gün beklemeden erken zamanda doktora başvurmak, ateşin düşürülmesi ve sonucun ortaya çıkarılmasını sağlar. Bu konuda çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri