Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Köşede bekleyen tamamen soğumuş şerbeti azar azar, kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin. Tatlı şerbeti tamamen emene kadar oda sıcaklığında dinlendirin. En az 2-3 saat oda sıcaklığında dinlendirmenizi öneririz. Dilerseniz bu sürenin sonunda tatlınızı buzdolabında iyice soğutup da servis edebilirsiniz.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek, çoğu kişinin yaptığı üzücü hatalardan biridir. Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür. Bu sayede baklava şerbeti tamamen içine çeker. (Şöbiyet için şerbet ılık, tatlı sıcak olmalı.)
İlgili 37 soru bulundu
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Su ve şeker bir tencereye eklenir. Şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıp ocağın altını orta ateşte açmalısınız. Baklava şerbeti kaç dakika kaynar? Şerbet kaynamaya başladıktan sonra da 15-20 dakika kadar kaynatılır.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Baklava şerbeti tatlı sıcakken, şerbetin de oda sıcaklığından olduğu vakit dökülür. Yani şerbetin ılık, baklavanın sıcak olması gerekir. Hazırladığınız şerbet soğuduktan sonra, baklava sıcakken dökmeniz gerekir.
Baklavanızı bir borcamın ya da daha küçük bir tepsinin içerisine alın. Su dolu tepsiye oturtun ve içine su almamasına özen gösterin. Bekledikçe suyun ısısıyla şekerler eriyecektir ve baklavanız yeniden eski haline gelecektir.
Baklava tepsiye döşendikten sonra kesim işlemine geçilir. Kesim iki aşamalı yapılır. Aynı yönde tek kesim yapılır ve eritilmiş sade yağ dökülür. Bu sade yağ donduktan sonra diğer dilimler kesilir.
Kıtır kıtır bir baklava elde etmek istenilirse; baklavanın da şerbetinin de olması gerekir. Baklava şerbetinin dökülmesindeki püf nokta, şerbetinin sıcağı geçmeden sıcak baklavanın üzerine dökülmesidir. Bu yüzden, ocaktan alınan şerbeti soğumadan baklavanın üzerine dökmek gerekir.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
- Baklava önceden ısıtılan 160 veya 180 derece fırında üzeri kızarana dek 40 ile 45 dakika boyunca pişirilmelidir. - Baklava şerbeti, baklava pişene dek hazırlanmalıdır.
Şerbeti için şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edip 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Baklava şerbeti dökülmeden nasıl saklanır? Şerbeti dökülmemiş baklavayı buzdolabında saklamaya gerek yoktur fakat baklava buzlukta muhafaza edilebilir.
7. Limon. Şerbeti hazırlarken mutlaka içerisine limon suyu eklemeniz gerekmektedir. Şerbetin kristalleşmesini ve tatlının şekerlenmesini limon engellemektedir. Bu sebeple şerbetin içerisine ekleyeceğiniz limon suyu oldukça önemlidir.
Tatlınızı oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saatin sonunda tatlınızın yumuşadığını ve şerbetini çekmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Hala çekmiyorsa yapım aşamasında bir sorun oluşmuş demektir. Bu tatlıların üzerine muhallebi yaparak ya da dondurmayla karıştırarak değerlendirebilirsiniz.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Şerbeti için; Bir tencereye 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şeker koyup, şeker eriyene kadar karıştırın. Eğer bu sırada karıştırmayı yapmazsanız şerbetiniz daha çabuk şekerlenir. Şerbetiniz kaynamaya başladıktan sonra çeyrek limon suyunu ekleyip, altını kısın. Tam 15 dakika kaynatın.
Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri alıp kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırın. Ocağın altını yüksek ateşte açarak kaynayana kadar bekleyin. Şekerli suyu tam 10 dakika kaynattıktan sonra çeyrek limonun suyunu içerisine ilave edin. 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatıp, soğuması için ayrı bir yere koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri