[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
bir şeyin gerçek olup olmadığı belirtisinden anlaşılır, belirti varsa o şey de var demektir anlamında söylenir.
Doğrulanmış Cevap. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz Atasözü MECAZİ bir anlamdadır.
Ateş Olmayan Yerden Duman Çıkmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük de olsa birtakım belirtilerin önemli olaylara işaret olduğunu anlatan bir söz.
İlgili 28 soru bulundu
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz atasözü, başarılı insanların her zaman çeşitli zorluklarla karşılaşabileceğini vurgular. Her insan başarıya giden yolda karşılaştığı zorluklarla mücadele etmeyi bilmelidir.
Atasözleri anlam bakımından mecazi olsa da gerçek hayatta hep öğüt verici olmuştur. Hamama giren terler atasözünün ne anlama geldiğini sizlere derledik. Hamama giren terler atasözü bizlere aslında yapılan her şeyin bir bedeli olduğunu anlatan söz bütünüdür. Bu atasözü bize hayatta yol gösteren ışık niteliğindedir.
Geç olsun, güç (zor) olmasın. Bir şey zor veya geç olabileceğinden gerçek anlamlıdır.
Gerçek anlam bir kelimenin ilk anlamıdır. Yan anlam ise ilk anlamından fazla uzaklaşmadan kullanılırsa olur. Mecaz anlam ise kelimenin gerçek anlamdan uzaklaşması ise olur. Ateş kelimesinin gerçek anlamı: yanıcı bir cismin tutuşmasıyla ortaya çıkan durumdur.
Cevap: yaradılıştan iyi ve doğru olan kimse, ne denli elverişsiz ortam içinde bulunursa bulunsun niteliğini yitirmez.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
⇒Mecazdır.
⇒Çünkü mecaz anlamı bir kişinin burnundan yanına gelememesi burnundan ayrılmaması. Gerçek anlamı Bir kişinin yanında kalmak o kişinin yanından hiç ayrılmamak.
Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta Sinop burnu olarak kabul edilir. Bu cümledeki burun kelimesi aslında bir terim değilken cümle içi kullanımı sonucu coğrafi kategoriye dahil olarak terimleşmiştir.
Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır. Bu anlamdan "tatlı yiyecek" anlamında "tatlı" ismi türemiştir ve sözcüğün yan anlamlarından birini oluşturmuştur.
Iyi gün dostu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Dostlarının sıkıntılı zamanlarında onlardan kaçan kimse.
Çeçen'in birinci basamak için örnek gösterdiği “Bin dost az bir düşman çok” atasözünde “bin ve bir” kelimeleri görünüşteki anlamıyla başka bir deyişle gerçek anlamıyla kullanılmamıştır. Bu atasözündeki bin ve bir azlık çokluk ifade etmek için mecaz anlamında kullanılmıştır.
Gerçekte de ırmak gibi büyüklük su kaynağı varken yanına azıcık su akan çeşmenin yapılması gereksiz olmaktadır. Bu atasözünün mecaz anlamı genel olarak işe yaramayan şeylerin yapılmamasıdır.
HAMAMA GİREN TERLER ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir işe girişen, o işin güçlüklerini veya masraflarını göze almalıdır.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
b. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. * Acı patlıcanı kırağı çalmaz. * Rüzgâr eken fırtına biçer (Rüzgâr ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Etle Tırnak Arasına Girilmez Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Aile arasında yaşanan küçük tartışma ya da sürtüşmeler olabilir. Böyle durumlarda dışarıdan birinin müdahale etmesi doğru değildir. Zira bu tür kavgalar anne baba ve çocuk ile beraber eşler arasında yaşansa bile, önünde sonunda tatlıya bağlanır.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
Mecazi anlamda çok üzülmek olarak;
Kalbi kırılmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri