Düşünsenize, rüzgâr olmasaydı deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerinin üzerinden buharlaşan su molekülleri yine aynı yerlere ya da yakın çevresine yağmur bırakırdı. Yani yağmur hep denizlerin üstüne ya da kıyı bölgelerine yağarken iç kesimler kuraklıktan kavrulurdu.
Peki, acaba rüzgâr bizim için yararlı mı? Ayrıca bitkilerin tohumlarını uçurur, çevreye saçar, onların çoğalmasına yardım eder. Rüzgâr sayesinde çevremiz ağaçlar, çiçekler, bitkilerle doludur… Rüzgâr enerjisi yelkenleri doldurarak teknelerin hareket ilerlemesini de sağlar.
Rüzgârın Yol Açtığı Olaylar
Rüzgârın hayatımızda pek çok etkisi bulunur. Fırtına, kasırga, şiddetli rüzgâr sebebiyle evlerin yıkılması rüzgârın yol açtığı olaylar arasındadır. Aynı zamanda ağaçların zarar görmesi ve hortumların meydana gelmesi, rüzgârın olumsuz etkileri arasındadır.
Yüksek Basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru olan, yatay yönlü hava hareketlerine rüzgar denir. Rüzgarların hızı anemometre adı verilen aletlerle ölçülür. Rüzgarların oluşmasının nedeni komşu iki yer arasındaki basınç farkıdır. İki yer arasındaki basınç eşitlenince rüzgar durur.
Rüzgâr, atmosferdeki havanın yeryüzündeki hareketleridir. Bu hareketler çoğunlukla yatay olur. Hızına göre esinti ya da fırtına denir. Rüzgârlar, denizlerde akıntıların ve dalgaların oluşumuna neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Oklahoma, Antarktika, Güney Okyanusu ve Avustralya yakınlarındaki küçük bir ada dünyanın en rüzgarlı bölgesi olma konusunda aday gösteriliyor. Ölçümün nasıl yapıldığına ve neyin esas alındığına bağlı olarak dünyanın en rüzgarlı bölgesi unvanı için dört aday var.
Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o kadar fazla olur. Rüzgâr sahip olduğu hıza göre esinti, fırtına gibi isimler alır.
Rüzgar yönü, sıcaklık ve yağış kadar olmamakla beraber, iklim, günlük hava koşulları ve özellikle bitkilerin dağılışında önemli rol oynarlar.
Çoğunlukla m/s veya km/saat olarak tanımlanır. 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Rüzgâr enerjisinin başlıca etkisi, fosil yakıtlı santrallerin elektrik üretiminde neden olduğu kirliliği göstermemesidir. Değişik enerji kaynakları, klasik enerji kaynaklarıyla yer değiştirebilirken, rüzgâr enerjisinin çevresel maliyeti çok daha düşük olabilir.
✅Polenlerin uçup etrafa yayılmasına yani tozlaşmaya katkı sağlar.Böylelikle yeni çiçek ve bitkilerin oluşmasında önemlidir. ✅Hareketsiz cisimlerin harekete geçmesinde önemli role sahiptir. (örneğin uçurtmanın uçması gibi…) ✅Mikropların daha fazla alana yayılmasına neden olur.
En temiz ve güvenilir enerji kaynağı olarak görülen rüzgar enerjisinin güvenilir olmadığını, radyasyon yaydığını ve çevreyi tehdit edebileceğini söyleyen birçok kişi de var. Elbette, bu doğru bir kanı değil, nitekim enerji uzmanlarının tamamı rüzgar enerjisinin en zararsız enerji kaynağı olduğunu belirtiyor.
Rüzgar, havanın basınç farklılığından dolayı oluşur. Yani kısaca ağırlık farkı da denebilir. Bazı bölgelerde seyreden hava ağırlığı daha çok iken, bazı bölgelerde de hava ağırlığı daha azdır. Hava içerisindeki basıncın artması olası rüzgar oluşumunu gerçekleştirir.
Rüzgar enerjisi kullanım alanları elektriğin olduğu her alanı kapsar. Kısaca saymak gerekirse; aydınlatma sistemleri, su depolama alanları, su pompalama sistemleri, soğutma mekanizmaları, şarj sistemleri, tahıl öğütme mekanizmaları ve taşımacılık sektörü bir çırpıda akla gelenlerdir.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Çoğu zaman fırtınaya şimşek, yıldırım ve gök gürültüsü de eşlik eder.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, rüzgarın saatteki hızının en yüksek ölçüldüğü bölge Çatalca oldu. Meteorolojiye ait Çatalca'daki radar sahasında rüzgarın hızı saatte 105 kilometreye kadar çıktı.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996'da saatte 408 km olarak Avustralya'nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası'nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon. Tropikal siklonlar kasırgaya benzeyen bir çeşit dönen fırtına türü.
Kapiler dalgalar
Bu dalgaların meydana gelebilmesi için rüzgâr hızı V = 0.25-1.00 m/s olmalıdır. Rüzgâr hızı artarak kapiler dalgaların dalga boyu L=1.75 cm. ve hızı S = 0.25 m/s ye ulaştıklarında yerçekiminin etkisi görülmeye başlar ve “ağırlık dalgaları” oluşur.
Türkiye'de görülen yerel rüzgârlar, yıldız, poyraz, gün doğusu, keşişleme, kıble, lodos, gün batısı ve karayeldir. Yıl boyunca aynı yönde, daimi yüksek basınç alanlarından daimi alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgârlardır. Alizeler, batı rüzgârları ve kutup rüzgârları olmak üzere üçe ayrılır.
Rüzgar Oluşumu. Rüzgar en basit anlatımla yatay hava hareketidir. Şekil-33'de görüldüğü gibi yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava akımıdır. Rüzgâr hızı anemometre ile ölçülür, ancak artık meteorolojik ölçümlerin çoğu sensörler yoluyla otomatik meteoroloji istasyonları tarafından yapılmaktadır.
Cevap: Rüzgar gündüzleri denizden karaya doğru eser. Rüzgar geceleri karadan denize eser. Rüzgar soğuk havadan sıcak havaya eser.
Hızla esen bir rüzgardaki rüzgar basıncı, mikrofondaki diyaframa çarpar ve ses basıncına eklenir. Bu durum diyafram üzerinde olması gerekenden daha yüksek bir basınç oluşmasına neden olur ve bu da onu, daha yüksek genlikli bir sinyale dönüştürür.
Rüzgârın yüksek basınç bölgelerinden (soğuk yerler) sıcak basınç bölgelerine (sıcak yerler) doğru gittiğini öğrendik. Yani rüzgârın aslında soğuk havanın sıcak havanın yerine geçmesi olduğunu biliyoruz. İşte bu yüzden rüzgâr bizi serinletiyor.
Rüzgar, içinde yaşayıp, nefes aldığımız havanın hareketidir. Moleküllerden oluşmuştur ve bir akışkan yapıya sahiptir. Rüzgarı hissedebiliriz ya da çevremizde yaptığı etkileri gözlemleyebiliriz. Rüzgarın, bir yönü ve hızı vardır, her zaman aynı yönde ve aynı şiddette esmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri