Ateş pahası, satışa çıkarılan ürünlerin aşırı pahalı olması ve alım gücünün düşmesi demektir. ''Fiyatlar cep yakıyor'' sözünde olduğu gibi bu deyimde de fiyatlar ateşe benzetilmiştir.
Parayı çok fazla bulan vezirinin, “Bu ateşin ücreti çok pahalı.” demesi üzerine Padişah, “Bu ateş değdi, pahasını da verin.” deyince bu deyimi, “Ateş pahası” olarak dilimize yadigar kalmıştır. Diğer deyimler ve anlamları hakkında bilgi almak için Deyimler Sözlüğü sayfamızı inceleyebilirsiniz.
çok tehlikeli bir işe atılmak, girişmek.
Ateş kesilmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok kızgın davranışlarda bulunmak, ateş püskürmek. sonradan çok çalışkan, hareketli ve becerikli olmak.
TDK'ya göre ateş pahası deyiminin iki anlamı vardır: Birinci Anlamı: Fiyatların yükselmesi ile birlikte insanların ödeme yapmakta güçlük çekmesi. İkinci Anlamı: Fiyatların ateş gibi yanıcı olması ve müşterilerin cüzdanlarındaki paraları adeta yakar gibi çok hızlı bir şekilde bitmesine neden olması.
İlgili 41 soru bulundu
Ateş basması ya da sıcak basması, vücudun sıcaklığı gerektiği gibi düzenleyememesinden kaynaklanır. Beynin hipotalamus bölgesi vücudun sıcak soğuk dengesini korumasını sağlar. Hava soğuduğunda beyne sinyal gönderip, titremeyi tetikler. Hava ısındıkça ise beyne sinyal gönderip, terlemeyi sağlar.
Ateş bacayı sarmak deyimi; bir iş veya olayın önüne geçilemediği, tehlikeli bir durum aldığı zamanlarda kullanılan bir deyim. Bununla birlikte aşk, meşk, muhabbet ve iki kişinin yakınlaşması hallerinde sıklıkla kullanılan bir deyim olarak öne çıkıyor.
Tehlikeli olaylar karşısında kullanılan bir deyimdir. Bir kişi eğer gerçekten ateşle oynarsa yanması ve zarar görmesi kaçınılmazdır. Tehlikeli durumlar karşısında da aynı tavrı takındığı zaman zarar göreceği kesindir. Bu durumu anlatmak amacı ile ateşle oynamak deyimi kullanılmaktadır.
Ateş püskürmek deyimi, çok kızmak, sinirlenmek, öfkelenmek ve sinirlerini kontrol edememek anlamına gelmektedir. Ayrıca sinir ve öfkesini kontrol edememekten dolayı ne söylediğini bilmemek, sinirli konuşmakta yine ateş püskürmek anlamındadır. Babası çocuğa karşı adeta ateş püskürüyordu.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Bir şeyin zamanını geçirmek, geç kalmak anlamında bugün dahi kullanılmakta olan “Üsküdar'da sabah oldu” deyimi, vaktiyle aynı hat üzerinde olmalarına rağmen Üsküdar'ın Beşiktaş'tan önce okunan sabah ezanlarından kaynaklanmıştır.
Ne pahasına olursa olsun DEYİMİ AÇIKLAMASI
Her türlü sıkıntı ve tehlikeyi göze alarak, ne kadar büyük fedakârlık isterse istesin.
[1] Bile bile güç ve tehlikeli işlere girişmek.
Aç gözlü deyimi maddi şeylere aşırı düşkün olan bireyleri tanımlamak için kullanılır. ''Haris'' ve ''Tamahkar'' sözcükleri de bu deyim ile aynı anlama gelir.
Daha çok mecaz anlamları ile kullanılan, gerçek anlamdan uzaklaşmış birden fazla sözcükten oluşan kalıplaşmış söz gruplarına da deyim denir. Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir.
KİBRİT VE ATEŞLE OYNAMAK
Daha büyükçe çocuklarda ve ergenlerde ise ateşle oynamak davranışı duygusal gerilimlerden kaynaklanabilir; anne- babaya karşı duyulan kin ve intikam hissi nedeniyle içlerindeki saldırganlık duygusunun açığa çıkması gibi.Fakat bu her zaman bilinçli değildir.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir.
Abayı Yakmak Deyiminin Anlamı Nedir? Abayı yakmak deyimi bir kişiyi sevmek ve sevdiğinin farkına geç varmak anlamında bir deyimdir. Aşık olmak ve sevmek anlamına gelir.
Kuşatmak, çevirmek, ihata etmek.
Stres, sigara kullanımı, alkol, kafein, beyaz şeker, baharatlı yiyecekler, enerji içecekleri, ilaçlar vb de genç kadınlarda sıcak basmalarını tetikleyebilen diğer bazı sebeplerdir. Normal olarak sıcak basmaları hafifse hiçbir tedavi gerekmez ama sık sık oluyor ve günlük yaşamı aksatıyorsa doktora başvurulması şarttır.
Dolayısıyla aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerin dahiliye veya göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurması gerekir. Böylece belirti olarak ortaya çıkan aşırı terlemenin altında yatan diğer hastalıkların teşhisi mümkün hale gelir.
Stres, Vücut Sıcaklığında Artış da Dahil Olmak Üzere, Fizyolojik Yanıtları Tetikleyebilir. Bu Stres Kaynaklı Sıcaklık Artışının Altında Yatan Bir Sinir Devresi Keşfedildi!
Ateşine yanmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir kimse yüzünden zarara uğramak.
ateş alır gibi ne demek? Aceleyle, çabukça.
Ateş Almaya Mı Geldin Ne Demek? Ateş Almaya Mı Geldin deyimi, misafir olarak geldiği yerde fazla durmayan ve hemen gitmek isteyen kişiler için kullanılır. ''Biraz daha vakit geçirelim.'' ve ''Biraz daha kalsaydın'' anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri