Değerli kardeşimiz, Evli olduğu halde zina eden kadın mahkemeye düşerse ceza görür. Bu kadını kocası boşarsa boşama kadının ağır kusurundan olduğu için, mehir vermez. Zina eden karı, mehrinden vazgeçerek boşanmış (muhâlaa) sayılır.
Dolayısıyla aldatılan kadının boşanırken hakları arasında mehir senedi varsa mehir alacağı talebinde bulunma hakkı olduğunu söylemek mümkündür.
İslam'da recm
Kur'an'da zina suçunun cezasını belirten ayetler şunlardır: Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüz sopa vurun; Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah'ın dini hususunda sizi sakın acıma duygusu kaplamasın! Müminlerden bir grup da onlara uygulanan cezaya şahit olsun.
Mehir Ne Zaman Verilir? Mehir olarak isimlendirilen armağan, evlenme anında ya da devamında, ya da evliliğin sona ermesi halinde kadına verilebilir. Mehr-i muaccel (nikah sırasında ödeme) veya mehr-i müeccel (sonraki bir tarihte ödeme) olarak mehir kararlaştırılabilir.
Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.
İlgili 41 soru bulundu
Gram Altın bugünkü alış kuru 2.354,24 TL, satış kuru 2.354,54 TL'dir. Gram Altın kuru en son 01 Nis 2024 - 12:00 tarihinde güncellenmiştir. Bu Gram Altın kuru verileri doğrultusunda 100 Gram Altın 235.453,50 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.
11) Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi? Düğünde takılan takılar, İslam hukukunda mehir olarak kabul edilmez. Mehirden farklı olarak, düğün takıları, düğüne katılan misafirler ve aile bireyleri tarafından gelin ve damada hediye olarak verilir ve genellikle kadının kişisel malı olarak kabul edilir.
Kadın boşandıktan sonra da yeniden evlenene kadar nafakası, geçimi en yakın akrabaları olan babası ve varsa yetişkin çocuklarına aittir. Eğer baba ve çocukları yoksa nafakası devlet tarafından karşılanmalıdır." dedi.
Evli kadının zina (aldatma) eylemi Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmez. Yani kanunlara göre zina (aldatma) davası cezası yoktur. Hukuki yaptırımları ise ayrıdır. Evli kadın kocasını aldatırsa; boşanmak istemese dahi boşanma gerçekleşir, kocasından nafaka ve tazminat alamaz, mal paylaşımındaki payı azaltılır.
Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez.
Zina sebebiyle boşanma davası için zinanın öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içinde dava açmak gerekir. Zinayı öğrendiği halde 6 aylık hak düşürücü süre içinde dava açmayan veya eşini affeden eşin dava hakkı kaybolur. Ayrıca zina eyleminin üzerinden 5 yıl süre geçmesi halinde yine dava açma hakkı olmayacaktır.
Aldatan Kadın Nafaka Alabilir Mi? (Yoksulluk Nafakası)
Aldatma nedeniyle boşanmaya karar verildiğinde aldatan eşin tam kusurlu olduğu kabul edilir. Bu sebeple aldatan kadının veya erkeğin kendisi için nafaka alamayacağı söylenmelidir. Dolayısıyla aldatan kadın kendisi için yoksulluk nafakası alamaz.
Kadın mehir olarak altın, ev, araba veya diğer maddi her şeyi isteyebilir. Mehir farz mıdır: Kur'an-ı Kerim'de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5).
Boşanma sebebinde ağır kusuru olan taraf nafaka isteminde bulunamaz. Aldatan eş boşanma davalarında ağır kusurlu sayılır. Bu sebeple nafaka ya da tazminat alamamaktadır.
Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder.
Boşanmada Düğünde Kadına Takılan Takılar
Kadına takılmış olan çeyrek altın, tam altın, bilezik, kolye gibi ziynet eşyaları ve para gibi takıların tamamının kadına ait olacağı kabul edilmektedir. Düğünde kadına takılan takılar ve paralar, Yargıtay uygulamasına göre kadına bağışlanmış sayılmaktadır.
Aynı biçimde, düğünde erkeğe takılan ziynet eşyaları ve para açısından da kadının herhangi bir biçimde kabulü söz konusu olmadıkça ve aksi de ispatlanmadıkça kocanın bu eşyaları eşine bağışladığı kabul edilir."
Yargıtay içtihatlarında mehir senedi ispat vasıtası olarak kabul edilmektedir. Söz konusu kararlarda mehir sözleşmelerinin TMK döneminde de geçerli olduğu hüküm altına alınmıştır. Nitekim Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu 02.12.1959 tarihli 1959/14 E. 1959/30 K.
Taraflar arasında geçerli şekilde hazırlanmış bir mehir senedi bulunuyor ancak anlaşmalı boşanma protokolünde mehir düzenlenmemişse kadın eşin boşanma sonrasında ayrı bir dava ile mehir alacağını talep etmesinin önünde bir engel yoktur.
Boşanma veya kocanın ölümü hâllerinde nikâh sona erdiğinde mehr-i müeccel, muacceliyyet kesbeder (mehr-i mu'accel gibi olur) ve hemen peşin olarak ödenmesi gerekir. Boşanma halinde bu mehri koca öder; ölüm hâlinde ise mirasından ödenir.
Genel olarak bileziklerde 22 ayar burma bilezik 20 gr tercih edilir. Özellikle düğünler için vazgeçilmez bir üründür. Sizlerde 22 ayar burma bilezik modellerini cimri.com adresinden inceleyebilirsiniz.
Çeyrek altın 22 ayar olup 18 mm çapında ve kulpsuz hali 1.75 gram ağırlığındadır.Yatırım için en uygun altın türlerindendir. Ayrıca piyasada en kolay bulunan altın çeşitleri arasındadır.
Türkiye'de altın yatırımı yaparken sıkça karşılaşılan terimlerden biri de çeyrek, yarım, tam ve cumhuriyet altınıdır. Çeyrek altın, yaklaşık 1.75 gram; yarım altın, yaklaşık 3.5 gram; tam altın, yaklaşık 7 gram ve cumhuriyet altını ise yaklaşık 7.216 gram altını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri