Üzerinde her zaman, bilhassa sefer sırasında ateş, bıçak, ayna, misvak, iğne-iplik taşımak sünnettir.
İslami kaynaklar, Hz. Peygamber'in daima yanlarında bulundurdukları bazı zatî eşyalarını da kaydetmişlerdir. Bunlar; tarak, ayna, misvak, kürdan, makas, sürmedan gibi eşyalardır.
Muhammed'in paylaşmak, yardımlaşmak, az konuşmak, sabırlı olmak gibi konularda gösterdiği örnek davranışların tamamına sünnet denir. Hadis peygamber efendimizin söyledikleri, sünnet ise yaptıklarıdır.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi. Bu kitap aslında bir akaid kitabıdır, yani iman esaslarını izah eder. Ama adı Fıkhu'l Ekber, yani “en büyük fıkıh”tır.
İlgili 25 soru bulundu
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ NELERDİR? Suyu oturarak içer ve 3 yudumla bitirirdi. Suyu içmeye besmeleyle başlar bitirince ham ederdi. Bıyıkları en çok kaşları kadar uzatırdı,dudakların altına sarkıtmazdı.
Sünnet muhtevası bakımından kavlî sünnet (Hz. Peygamber'in sözleri), fiilî sünnet (davranışları) ve takrirî sünnet (onayları) olmak üzere üçe ayrılır.
Peygamberimiz dişini "misvak"la temizlerdi. Misvak, Arabistan'da yetişen "arak" ağacının kök ve dalından kesilerek yapılırdı. Bazı zamanlar zeytin dalından da misvak yaptığı olurdu Peygamberimiz her vesileyle dişlerini temizlerdi. Özellikle abdest alırken, namaza başlamadan önce mutlaka misvak kullanırdı.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Peygamber, başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı. Müminlerin annesi Ümmü Seleme (ra) başta olmak üzere, ashab-ı kiramdan pek çoğu, Hz. Peygamber'in mübarek saçlarını ve sakal-ı şeriflerinin kıllarını, teberrüken saklamışlardır.
Buna göre, çakmağa ihtiyaç duyulması kuvvetli bir ihtimal olduğu yerlerde taşımak mustehap / iyi olur. Fakat Peygamber Efendimizin (a.s.m) ateş yakmayı sağlayacak herhangi bir şey taşıdığını bildiren rivayet bulamadık.
kahvaltıda 7 tane zeytin yemek sünnettir. zaten bunu söyledik daha önce. biliyosunuz o zeytinleri de elle alıp yemek sünnettir. sağ elle peygamberimiz zeytinle çatal batırmamış. neden zeytin. çünkü kur'an'da geçiyor allah zeytine yemin ediyor.
Sünnetsiz penisin enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksektir. Çünkü penisi saran derinin iç kısmının temizlenmemesi halinde hastalıklar oluşabilir. Penisin yapısal bozuklukları sonucu durumun tedavi edilebilmesi sünnet tercih edilir. Bu durum genelde bebeklik döneminde fark edilir.
Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebimizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara sünnet-i müekkede denir.
Müekked sünnet, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) sürekli kıldığı fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayrimüekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
Hangi namazların sünneti kısaltılabilir veya terk edilebilir? Sabah namazının sünnetini hiçbir şekilde ihmal etmemek gerekir. İkindi ve yatsının ilk sünnetleri sıkışık anlarda bırakılabilir. Diğerlerini de acil bir durum olmadıkça bırakmamak doğru olandır.
Peygamber'in sünnetli doğduğu yaygın şekilde kaydedilmekle birlikte yedi günlükken dedesi Abdülmuttalib tarafından sünnet ettirildiğine dair rivayetin daha kuvvetli olduğu belirtilir (İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 140-144).
(Ehl-i Sünnet) Râvî sayısı herhangi biir nesilde ikiye düşmüş hadis. Eğer bir halkada hadisin râvî sayısı en az üçe düşerse "meşhûr" veya "müstefiz hadis"; ikiye düşerse "azîz hadis"; bire düşerse "garîb" veya "ferd hadis" adını alır.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Sünnet kelimesinin Allah'a izafe edilmesiyle oluşan sünnetullah ifâdesinin anlamı, insanların yapıp ettiklerinden dolayı Allah'ın onlara karşı takip ettiği yol olduğunu söyleyebiliriz. Bu, insanoğlunun tabi olduğu ve boyun eğmek zorunda olduğu evrensel bir yasadır.
Malatya İl Müftü Yardımcısı İhsan Mesut Akbaş, “Peygamberimiz (sav): 'Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Kına yakınmak, koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek' demiştir.
Üzerinde her zaman, bilhassa sefer sırasında ateş, bıçak, ayna, misvak, iğne-iplik taşımak sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri