Sulu ve C vitamini içeren meyveler Sıvı içeren gıdalar ve meyveler tüketmek enerji verir ve böylelikle ateşe iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır. Ateşiniz çıktığında portakal, karpuz, kavun, kivi, kırmızı meyveler ve dut gibi bol sulu meyveler tercih edebilirsiniz.
Açai meyvesi, Brokoli, Brüksel lahanası, Kalitede zeytinyağı, Elma sirkesi, Kiraz,Lahana, Elma püresi, Enginar,Ceviz, Acı biber tozu, Kişniş, Tarçın,Tam tahıllar, Avakado, Kızılcık, Kekik, Pancar, Üzüm, Maydanoz, Patlıcan, Şeftali; Börülce, Erik kurusu, Nar, Kuru üzüm, Ahududu, Çilek, Mandalina...
✓ Yatıştırıcı ve ateş düşürücüdür. ✓ Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
-Ateşli çocuğun her saat başı bir bardak sıvı almasına özen göstermek gerek. Taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları, içine biraz limon sıkılmış su verilebilir. Bebeklerse normalden daha sık emzirilebilir. -Çocuk iştahlı değilse yemeye zorlamayın.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
- Ilık su ile duş almak ateşin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. - Ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. - Bol sıvı ve mutlaka bol bol su içilmelidir.
Sirkeli su, alkol, kolonya ve soğuk suyunda ateş düşürme konusunda faydası olmadığı gibi damarları büzerek kan dolaşımının periferde azalmasına neden olur ve iç ateşin daha çok yükselmesine neden olur.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Ateşini koltuk altından ve dijital bir derece kullanarak ölçmenizi öneriyorum. 38,5 C ye kadar korkmayın ve ateş düşürücü bir ilaç kullanamayın, ılık su ile duş yaptırıp bir süre çıplak bırakmanız yeterlidir. Alkol, kolonya, sirke sürmeyin, soğuk su ve buz kullanmayın.
Grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, ateş şikayetini meydana getiren en sık etkenler arasında yer alır. Grip şikayeti dışında ilaç kullanımı, inflamasyon (iltihaplanma), aşı sonrası veya diğer çeşitli faktörler de yüksek ateş nedenleri arasında yer alır.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
Ateş görülse bile sıklıkla 2 gün içinde düşer. Çocuğun genel durumu iyidir.Bademcik iltihabında ise titremeyle yükselen ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı , halsizlik ön plandadır. Çocuğun genel durumu bozuktur.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Zeytinyağı içerdiği 'oleocanthal' maddesi sayesinde hücre hasarını onarıcı, iltihabı ve yüksek ateşi düşürücü özelliğe sahip. Oleocanthal maddesinin etkinliği o kadar güçlü ki ilaçlar kadar etkili olabileceği düşünülüp, üzerine araştırmalar yapılıyor.
Limon yöntemi, ateş düşürücü ilaca destek amaçlı olarak kullanılabilir. Ayrıca limon, vücudun mikroplarla savaşmasını destekleyen C vitamini deposu olduğu için tercih edilmelidir.
Sulu ve C vitamini içeren meyveler
Sıvı içeren gıdalar ve meyveler tüketmek enerji verir ve böylelikle ateşe iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır. Ateşiniz çıktığında portakal, karpuz, kavun, kivi, kırmızı meyveler ve dut gibi bol sulu meyveler tercih edebilirsiniz.
Düzenli olarak ve az miktarlarda su içmek hastaya ateş durumunda da tavsiye edilir. Ayrıca, kurutmadan alnınıza ve boynunuzun arkasına, hatta vücudunuza soğuk su sıkabilirsiniz, çünkü suyun buharlaşmasına izin vererek vücut soğur.
Yüksek ateş vücutta sıvı kaybına ve dehidrasyona neden olabilir, bu nedenle su, meyve suları veya et suyu içilmesi tavsiye edilir. Bunlar vücudun kaybettiği vitamin ve minerallerin de yenilenmesine yardımcı olacaktır.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar. Havale nöbetlerinin geçirilmesi, henüz olgunlaşmamış çocuk beyninin ani ateş yükselmesinin neden olduğu sıcaklık değişimlerine tepki vermesi olarak yorumlanabilir.
Vücut 40 dereceye kadar ateşi tolere edebilir. 41 derecenin üzerinde iflasa gider. Bundan organlar zarar görebilir. Beyinde ve bazı hücrelerde hasara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri