Ahiret Alemi olarak, dünya hayatından sonra başlayıp sonsuza kadar devam edecek ölüm sonrası hayattır.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer.
Arapça kökenli bir sözcük olan ahiret, sonraki alem, bir sonraki yaşam anlamına gelir. İslam'a ve diğer semavi dinlere göre kıyametin kopması ile birlikte dünya ve evren yok olacaktır. Sonrasında ise tüm ölüler diriltilecek ve insanların sonsuza kadar cennet veya cehennemde kalacakları ahiret hayatı başlayacaktır.
Ahiret; kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır.
Ölüm, yaşamsal fonksiyonların yitimidir/ sona ermesidir. Ölüm bir değişimdir, yaşamın sonu olarak anlaşılır ve tanımlanır.
İlgili 29 soru bulundu
Kara Veba olarak da bilinen Kara Ölüm, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındır. Avrasya ve Kuzey Afrika'da 75-200 milyon kadar insanın ölümüne yol açtığı düşünülmektedir. 1346-1353 yılları arasında Avrupa'da zirveye ulaşan salgın, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındı.
Tanah'a göre Kabil, kardeşi Habil'i kıskandığından dolayı ona karşı kin ve nefret beslemiş, en sonunda da kardeşini öldürerek İnsanlık tarihindeki ilk cinayeti işlemiştir.
1) Ölüm 2) Kıyamet ve Yeniden Diriliş 3) Haşr ve Mahşer 4) Hesap ve Mizan 5) Cennet ve Cehennem 1) Ölüm Ahirete geçişin ilk aşaması ölümdür. Ölüm, canlıların dünya hayatının sona ermesi, hayata veda etmesi demektir. Ölüm, tüm canlılar için kaçınılmaz bir sondur.
İnsan ölümüyle ahiret hayatının ilk aşaması olan kabir hayatı başlamaktadır. Dünya ile ahiretin arasındaki bir ara dönemdir. Bu nedenle ahiretin tanımında berzah hayatı ifadesi de geçer. Berzah '' İki şey arasında engel'' manasına gelmektedir.
b) "Gökler ve yer durdukça", “ahiretteki gökler ve yer durdukça” demektir. Ahiret sonsuz olduğu- na göre kâfirler de cehennemde sonsuz olarak kalacaklardır. Kıyamet kopunca gök başka bir göğe yer de başka bir yere dönüşecektir.
- Ona yükselmek ne demektir? Allah katında bir gün insanların dünyadaki günlerine göre 50.000 senelik bir zamandır.
"Günler manasındaki "eyyam" tabiri ise bir ayın günleri sayısınca; 30 defa geçer. İman 25 defa, zıttı olan küfür 25 defa. Melek 88 defa, şeytan 88 defa. Dünya 115 defa, ahiret 115 defa.
Kabir hayatı insanların ölümünden sonra dünya ve ahiret âlemi arasında geçici bir süre devam ettirdikleri devre olup ‚kabir hayatı‛ veya ‚berzah âlemi‛ şeklinde isimlendirilmiştir.
Kıyamet Halleri.
Kıyamet hallerini sûra üfleniş, ba's, haşir, hesap, cennet ve cehennem durakları olmak üzere beş merhalede incelemek mümkündür.
Dünya ile Ahiret Arasındaki Perde: Berzah Alemi | Cuma Sohbeti (61.
Dinî bir terim olarak kâinatın düzeninin bozulması ve her şeyin alt üst edilerek yok olması suretiyle dünya hayatının sona ermesi ve âhiret hayatının başlaması demektir.
Muhasebe sisteminizdeki kayıtlar ve hesap adları listeler halinde tutulur ve saklanır bu aşama tek düzen hesap planı aşamasıdır. Tek düzen hesap planında bulunan tüm hesap bakiyelerinin hesap numarası sırası ile listelendiği belgeye ise mizan denir.
İnsandaki bu ruhun ölümsüz olduğu ve insan öldüğünde bedeninden ayrılarak öbür alem veya ahiret olarak adlandırılan bir yere gittiği inancı kabul edilir. Bu yerin adı, batıda limbus olarak adlandırılan berzah alemidir.
Ahirete iman eden mümin, kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle, canlı cansız bütün yaratılmışlarla barışık yaşar. Onun elinden ve dilinden hiç kimseye zarar gelmez. O, bir başkasının malına, canına, iffet ve onuruna kastedemez. Hesap gününe inanan mümin, eşine iyi davranır.
Âhiret inancı olan kimse¸ âhiret hayatında¸ bu dünyada yaptığı işlerin karşılığını göreceğine inanır. Bu sebepten işlerini Allah'ın emirleri çerçevesinde yapar. Daima ve her yaptığı işte Allah'ın rızasını kazanmayı düşünür. Bu da insanın hem dünyada hem de âhirette saadete ermesine vesile olur.
Dünya hayatına oranla ahiret hayatı, esas yaşanacak kalıcı bir yurt olarak kabul edilmiştir. İslama göre ahiret yaşamı, dünya hayatının bir devamıdır. Burada görülmeyen hesapların görüleceği, dünyada verilmeyen mükâfatların alınacağı bir yer olarak kabul edilmektedir.
İyi ölüm, ölüm sürecindeki tüm değişkenlerin, ölüm yerinin ve zamanının kontrol altında bulunduğu, fiziksel semptomların kontrol altına alındığı, kişiselleştirilmiş yaşam sonu bakımın verildiği, sosyal katılımın olduğu, ölümün planlanabileceği ve hazırlanılabilen bir ölümün gerçekleşmesi sürecidir.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: İki türlü ölüm vardır: Âni ölüm ve izinli ölüm.
(isim)kro, ceset, ölüm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri