Ateş olarak da anılan pireksiya (Eski Yunanca: πύρεξ(ις) pýrex(is), Yunanca: πυρετός pyretós), vücut sıcaklığının ayarlı noktasındaki artışa bağlı olarak sıcaklığın normal aralık üzerinde olması olarak tanımlanır.
Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
Ateş bir hastalık değil, vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösteren bir çeşit bağışıklık cevabıdır. Vücudun beyaz kan hücreleri üretmeye başladığının işaretidir. Normal sınırlardaki vücut ısısı yetişkinler için 36,1 ile 37,6 derecenin arasıdır. Çocuklarda bu dereceler daha yüksek olabilir.
Ateş; Latince febris (Febris; mitolojide, insanları malariaya karşı koruyan tanrıça) sözcüğünden köken alan, vücut ısısında normalin üzerine çıkış olarak ta- nımlanabilecek sık rastlanan bir belirtidir.
Yüksek ateş, vücut sıcaklığının normalden daha yüksek olması durumudur; tıbbi literatürde hipertermi ve pireksi de denir.
İlgili 45 soru bulundu
ateş, 38-38,4°C arasında ise hafif ateş, 38,5-39,5°C arasında ise orta derecede ateş, 39-40°C arasında yüksek ateş, 41°C ve daha yukarısında ise çok yüksek ateşten söz edilir.
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.
Roma mitolojisinde, Febris ateş tanrıçasıdır. Döneminde çok korkulan bir tanrıça olan Febris'ten insanlar ateşe ve sıtmaya karşı deva bekliyorlardı.
Ateş, Türkçe kökenli bir erkek adı olup, alev, yangın veya hararet anlamına gelmektedir. Anlam itibarıyla güç, tutku ve dinamizmle ilişkilendirilebilir.
Ateş TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik. Ateş, yanıcı olan cisimlerin tutuşması ile birlikte ortaya çıkan ışık ve ısı, coşkunluk anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Farsça ātaş آتش “ateş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen ātarş veya ātaş sözcüğünden evrilmiştir.
Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir. Alev yeterince sıcaksa gazlar iyonlaşır iyonlaşma ve sonunda maddenin bir diğer hali olan plazmaya Plazma geçer.
Eski Türkçe od (ōt) "ateş" kelimesinden pek çok kelime türetilmiştir. Ateşin yandığı yer anlamında "otağ" > "oda", Merceğin ateş yaktığı nokta anlamında "odak", Ateş yakacağı anlamında "odun", Ateş yakılan yer anlamında "ocak" bu kelimeleri oluşturmaktadır.
(Od/Ot) kökünden türemiştir. Ateş demektir.
Ateş kelimesine eş anlamı olan en önemli kelime od olmaktadır. Bunun yanı sıra ise yakmak, ısıtmak, ateşlemek ve alev almak gibi kelimeler de iyi bir eş anlamlılık sağlamaktadır.
Ülkemizde en çok tercih edilen erkek isimleri arasında 748. sırada yer alıyor. Ateş ismi, hayalperest, sorumluluklardan kaçmayan, yenilikleri seven, ülkesini çok seven bir kişiliğe sahiptir. Ateş İsminin kökeni Türkçedir.
Kur'an'da ve hadislerde daha çok cehennem ateşini ifade etmek için kullanılan bir kavram. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer. Eskiden bir savaş silâhı olarak kullanılan yanıcı, yakıcı ve patlayıcı bir madde.
Ateş, tarihi süreçte bazen çokça yüceltilip tanrılaştırılmış, etrafında çeşitli inanç ve kültler oluşturulmuş kimi zaman varlık âleminin özü olarak benimsenmiştir. Dolayısıyla ateşe derin anlamlar yüklenmiş, özellikleri çeşitli benzetim ve mecazlara konu olmuştur.
Genellikle insan vücut sıcaklığı 36.5–37.5 dereceler arası kabul görse de; son yapılan çalışmalarla birlikte yetişkinlerde bu değerler bireyin cinsiyeti ve bulunduğu konum dahilinde 33.2–38.2 dereceler arasındaki sıcaklıkları da normal vücut sıcaklığı değerleri arasında kabul görmeye başlamıştır.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Yetişkin bireylerde yüksek ateş rahatsız edici olabilir, ancak 39.4 °C veya daha üstünde bir değere ulaşmadığı sürece genellikle endişe nedeni olarak kabul görmez. Ancak bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için biraz yüksek ateş bile ciddi bir enfeksiyonun varlığına dair bir işaret olabilir.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Enfeksiyon dışı sebeplerde en önemli öge romatolojik hastalıklardır. Burada vaskülitler ön plandadır. Bunun yanında Behçet hastalığı ve Ailevi Akdeniz ateşi (FMF) hastalığı da nedeni bilinmeyen ateş hastalıkları içindedir. Bu hastalıklar iyi sorgulanmalıdır.
Ateşini koltuk altından ve dijital bir derece kullanarak ölçmenizi öneriyorum. 38,5 C ye kadar korkmayın ve ateş düşürücü bir ilaç kullanamayın, ılık su ile duş yaptırıp bir süre çıplak bırakmanız yeterlidir. Alkol, kolonya, sirke sürmeyin, soğuk su ve buz kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri