Doğuda da batıda da sevilerek tüketilen bu yiyecek aslen nereli? Kısır aslında tam bir Türkiyeli! Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz ülkelerinde sofralardan eksik edilmeyen kuskus ile akraba sayılır.
Türkiye'de özellikle Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Karaman, Konya, Gaziantep, Kilis ve Antakya, Kahramanmaraş'ta çok sık tüketilen bir yiyecektir. Şanlıurfa'da kısır farklı şekilde yapılıp daha çok kadın günü veya altın günü gibi günlerde servis edilir.
Kısıtlı imkanlarla, elde bulunan az sayıda malzemenin karıştırılması ile bulunduğu için kısır denmiştir.
2 su bardağı ince bulguru geniş bir kaseye alın. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Streç film ile üzerini kapatıp bulgurların şişmesini bekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika bulgurlar şiştikten sonra tane tane olması için güzelce karıştırın.
Kısır yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli püf nokta kısır yapacağınız bulgurun iyi şişmesi, bunun içinde bulgur ve su oranı ayrıca bekleme süresine dikkat etmek gerek. Benim ince bulgurda net ölçüm 1 su bardağına 1,5 su su bardağı şeklinde.
İlgili 35 soru bulundu
20 dakikada hazırlanan kısır 30 dakikada pişer.
KISIR HAZIRLANIŞI:
Salçasını ve baharatını uygun bir şekilde ekleyiniz. Maydanoz ve domatesi gerekli miktarda doğrayıp ekleyin. Dilerseniz biraz soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz.
Kuru soğan ince doğranır tencereye ayçiçek yağı konulup ısıtılır ve soğan ilave edilip kavrulur. Soğan yumuşayınca salçalar eklenip kavrulur ve üzerine 2.5 su bardağı sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
Kısır (Salçasız) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle bulguru tuz ile karıştırıp, kapaklı bir kabın içinde üzerini geçecek kadar sıcak suyla ıslatın ve kapağını kapatın. Bulgur dinlenirken, diğer tarafta maydanoz, dereotu, soğanı incecik doğrayın. Sonra kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun.
Hatay, Antakya usulü kısırda ise esmer köftelik bulgur kullanılıyor ve sıcak su ile bulguru şişirmeden sadece eli ıslatarak bulgurların yumuşaması sağlanıyor. Bunların yanı sıra ekşisi ve acısı da bol oluyor, ortaya bütün bir kaseyi anında bitirecek lezzette sahip bir kısır çıkıyor.
Kısır aslında tam bir Türkiyeli! Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz ülkelerinde sofralardan eksik edilmeyen kuskus ile akraba sayılır. Her ne kadar hemen hemen tüm Türkiye'de yense de özellikle Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Konya, Karaman, Kilis, Gaziantep, Antakya ve Kahramanmaraş'ta meşhurdur.
Eski Türkçe kıs- "1. hasis, kıt, 2. evlenmemiş dişi" fiilinden +? sonekiyle türetilmiştir.
Köfte leğenimize ince bulgurumuzu koyalım. Yanına soğanımızı, kabuğu soyulmuş domatesimizi doğrayıp soğanımızın üzerine baharatlarımızı da alıp güzelce yoğuralım. Daha sora ince bulgurumuzu katıp kısırımızı yoğuralım. 5 dakika yoğurduktan sonra tabi arada su ilave edelim. Sonra nar ekşisini alıp katalım.
Ne mi o? Günlerin vazgeçilmezi kısırın ta kendisi. Kısırlık bulgurun birbirinden nefis yeşilliklerle buluşarak, salçayla taçlandırıldığı bu tarif Türk mutfağından vegan tarifler dendiği takdirde akla gelen ilk tariflerden biri olabilir.
Kız ve erkek çocuklarda ergenliğe geçiş sırasında görülen bazı sorunlar, erişkin yaşlarda doğal yolla anne-baba olmalarını engelleyebiliyor. Anne-babaların dikkati, kısırlıkla sonuçlanabilecek sorunların erken dönemde yakalanmasına olanak veriyor.
4- Cinsel yolla bulaşan Gonore (bel soğukluğu) gibi bazı hastalıklar sonucu da bu kanallarda tıkanmalar oluşabilir. Tıkanıklık nedeniyle olan kısırlıklar, özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler ile çoğu vakada başarı ile giderilip normal yolla hamile kalınması sağlanabilmektedir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
İlk önce bulgurumuzu bir kaba alalım ve üzerine sıcak suyumuzu döküp kapağını kapatıp dinlenmeye bırakalım. Bu arada salçalarımızı birleştirip 1 su bardağı zeytin yağımız ile bir tavada kavuralım. Dinlenmekte olan ve suyunu çeken bulgurumuza kavurduğumuz salçalarımızı döküp iyice karıştıralım.
Servis etmeden önce kısırın içine kıyılmış yeşillikleri, soğanı, süs biberi turşusunu ve doğranmış domates, avokado, süzülmüş mısırı ekleyip, harmanlayın ve hazır. Afiyet olsun!
Dilerseniz biber salçası yerine domates salçası kullanabilir, kısırın içerisine salatalık ya da incecik doğranmış marul da ilave edebilirsiniz.
Marulsuz Çok Kolay Kısır Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak bulgur bir kaba konarak üstüne ılık suyu ekleriz ve 15 dk beklemeye alırız. Bekledikten sonra üzerine tüm baharatlar ve salça eklenerek yoğurulur. Üzerine zeytinyağı ve limon eklenir ve tekrar yoğurulur.
Herkesin bir kısır tarifi vardır. Günlerin ve beş çaylarının baştacıdır kısır. Bu kısır tarifi diğer kısırlardan farklı olarak kavrulmadan elle yoğrularak lezzet buluyor.
Peygamber efendimiz, soğan, sarmısak yemeyi yasaklamamıştır. Başkalarını rahatsız etmemek şartı ile soğan, sarmısak gibi kötü kokulu bitkileri yemekte mahzur yok. Bunları yiyerek, camiye gelmek yasaklanmıştır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri